Foto: Publicitātes foto

Pēc daudzajām koncerttūrēm ārvalstīs pirmo reizi savas pastāvēšanas 33 gados grupa 'Iļģi' šovasar gatavi plašākai koncertsērijai Latvijā. Gaidot, svinot un pavadot Saulgriežus, viņi spēlēs un dziedās, bet pēc koncertiem kopā ar Rīgas Danču klubu izdancinās gan lielus, gan mazus, informē grupas pārstāvji.

Koncertuzvedumā "Tumša nakts, zaļa zāle" (nejaukt ar plaši zināmo "Tumša nakte, zaļa zāle"), 'Iļģi' muzicēs piecatā - Ilga Reizniece, Māris Muktupāvels, Gatis Gaujenieks, Egons Kronbergs un Mārtiņš Linde.

Koncerttūre sāksies 15. jūnijā plkst. 18 ar koncertu Dzintaru koncertzālē un turpināsies Jelgavā (18. jūlijā), Valmierā (25. jūlijā), Rēzeknē (15. augustā), Liepājā (16. augustā) un Cēsīs (22. augustā). Koncertu sākums Latvijas pilsētās – plkst. 23, bet plkst. 1 naktī sāksies danči.

Latvijas postfolkloras kustības aizsācēji 'Iļģi' (1981) šobrīd ir pasaules mūzikas jeb world music līderi Latvijā un vieni no vislabākajiem Eiropā.

Reiz sākuši ar apcerīgajām, no teicējām aizgūtajām tradicionālajām dziesmām, kuras izdziedātas un izspēlētas vis¬da-žā¬dā¬kajos sastāvos, nu jau sen, izmantojot folkloru kā iedvesmas avotu, 'Iļģi' ne tikai nevairās no mūsdienīgu muzikālu tēmu un instrumentu izmantojuma, bet kuplina savu skanējumu ar citu tautu folkloras elementiem. Sulīgi latviskajā vēstījumā labi iederas gan ķeltu un īru, gan slāvu un pat afrikāņu vēsmas.

Visa sākums vienmēr ir melodija, ko izvēlas Ilga Reizniece, no tūkstošiem atlasot un izveidojot jaunas. Atnes pārējiem, un viss top uz vietas. Katrs liek klāt savas idejas. Neko viņi nefiksē uz papīra, tāpēc ik koncerts ir brīnišķa improvizācija. Reizēm mēģinājumos tiek caurspēlēta visa nakts, bet tik un tā: katrreiz jau atkal skan citādi. Itin bieži melodijas rada pati Ilga. Un tās tik ļoti līdzinās oriģinālajai tautas mūzikai, ka zūd robeža - senais saplūst ar šodienu, roka enerģētika – ar maigām meditācijām, kurās arī klusumam ir jēga.

Biļetes jau šobrīd nopērkamas "Biļešu paradīze" kasēs, kā arī internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!