Cēsīs, Rīgā, Liepājā, Kuldīgā, Ventspilī un Klaipēdā no 18. līdz 24. aprīlim notiks armēņu pūšaminstrumenta duduka virtuoza Siraka Mkrtčjana koncerti, kas ievadīs 7.Introvertās mūzikas festivāla koncertprogrammas, portālam "Delfi" pavēstīja festivāla organizatori.
Koncertprogrammā skanēs armēņu vecmeistaru Komitasa un Sajat-Novas skaņdarbi, senie garīgie dziedājumi un tautas melodijas. Mūzikas izpildījumu papildinās videoprojekcija un Latvijā ievērojamu kultūras personību uzstāšanās – muzikologs Boriss Avramecs, mākslas vēsturnieks Ojārs Spārītis, teoloģe Elizabete Taivāne un mācītājs Jānis Bitāns garīgās mūzikas kontekstā stāstīs par Armēnijas mākslu, sakrālo arhitektūru un kristietības vēsturi, bet senarmēņu valodas tulkotāja Valda Salmiņa lasīs 10.gadsimta dzejnieka, filosofa, teologa un mūka Narekas Grigora lūgsnu atdzejojumus.

Duduks ir armēņu tradicionālais koka pūšaminstruments, viens no senākajiem pasaulē – zīmes par tā priekštečiem ir atrastas pirms vairāk nekā 5000 gadiem senajā Ūras pilsētā Mezopotāmijā. Kā zināms, līdz 20. gs. nogalei mazpazīstamais instruments ieguva popularitāti, pateicoties leģendārajam armēņu mūziķim Dživanam Gasparjanam, kurš ieskaņoja Ridlija Skota kinofilmas "Gladiators" mūziku. Duduka skanējums dzirdams arī filmās "Aleksandrs", "Krauklis", "Kristus pēdējā kārdināšana" un "Da Vinči kods".

Nereti ar vārdu 'duduk' apzīmē arī visu šim instrumentam radniecīgo Kaukāza, Vidusjūras reģiona un slāvu etnisko instrumentu saimi. Atšķirībā no citu tautu dudukiem, armēņu ekvivalents tiek darināts no aprikozes koksnes, kurai piemīt spēja radīt rezonējošu skaņas vibrāciju, kas līdzīga cilvēka balsij. Šis unikālais armēņu instrumenta tembrs piešķir tā skanējumam emocionāli piesātinātu noskaņu. Armēņu tautas dvēselei tuvā skanējuma dēļ duduku dēvē par armēņu nacionālās mūzikas simbolu. 2005. gadā duduks ierakstīts UNESCO konvencijas Par nemateriālās kultūras mantojuma saglabāšanu sarakstā

Siraks Mkrtčjans (dz. 1986.g.), viens no talantīgākajiem jaunajiem armēņu duduka spēlētājiem, pašreiz ir Armēnijas Valsts konservatorijas pēdējā kursa diplomands, turklāt jau četrus gadus strādā Armēnijas Nacionālajā instrumentālajā orķestrī. Gan kā solists, gan orķestra sastāvā viņš vairākkārtīgi piedalījies un ieguvis godalgas dažādos konkursos un festivālos, sniedzis koncertus Stambulā (Turcijā), Atēnās (Grieķijā), Venēcijā (Itālijā), Sanktpēterburgā, Sverdlovskā, Čeļabinskā, Pjatigorskā, Krasnodarā, Belgorodā (Krievijā).

Mūziķa radošo veikumu klāstā jau ir solo albums "Sirak. When Duduk Sounds", savukārt 2008.gada februārī ir izdots mākslinieka otrais albums "The Duduk of Ancient Armenia", kura pirmatskaņojums skanēs šajā koncertprogrammā.

Siraks muzicē kopā ar Movsesu Akobjanu (Movses HAKOBYAN, dz. 1980. g.), saglabājot seno muzicēšanas tradīciju, kurā solista melodijas ornamentiem piebalso viens vai divi pavadošie duduki, veidojot pilnīgu un pat orķestrālu skanējumu.

Koncertprogrammas grafiks:

18. IV, piektdien, 19:00, koncerts Cēsīs, Izstāžu namā.
19. IV, sestdien, 19:00, koncerts Rīgā, Mazajā Ģildē.
20. IV, svētdien, 18:00, koncerts Liepājā, Latviešu biedrības namā.
21. IV, pirmdien, 18:00, koncerts Kuldīgā, Sv. Katrīnas baznīcā.
22. IV, otrdien, 18:00, koncerts Ventspilī, Galvenajā bibliotēkā.
23. IV, trešdien, 19:00, koncerts Klaipēdā (Lietuva), Gleznu galerijā.

Biļetes koncertu norises vietās, rezervēšana pa tālruni 29470881.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!