Foto: Publicitātes foto
Tieši izcilā virsdiriģenta un pedagoga Jāņa Dūmiņa (1922-2011) dzimšanas dienā 30. martā pulksten 19 Rīgas Domā izskanēs koncerts, kas veltīts viņa 100. gadadienai.

Pēc profesora meitas Ilzes Dūmiņas-Krojas un "Dūmiņa fonda" iniciatīvas koncertā aicināti savulaik Jāņa Dūmiņa vadītais Valsts Akadēmiskā koris "Latvija", šoreiz tā galvenā diriģenta un mākslinieciskā vadītāja Māra Sirmā un arī profesora Jāņa Dūmiņa kādreizējā maģistranta, Latvijas Nacionālās operas diriģenta Andra Veismaņa vadībā.

Koncertā piedalīsies vijolnieks, profesors Juris Švolkovskis un dziedātāja Ieva Parša. Savukārt Rīgas Doma meiteņu koris "Tiara" un diriģente Aira Birziņa ļaus atskanēt IV Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku programmas skaņdarbam Volfganga Amadeja Mocarta kantātei bērnu korim "Gatavošanās koncertam" ar solisti Luīzi Annu Razdovsku un koncertmeistari Veroniku Rinkuli, ko savulaik svētku programmā iekļāva ar Jāņa Dūmiņa gādību. Pie Rīgas Doma ērģelēm Aigars Reinis.

Kā vēsta koncerta rīkotāji, jubilejas svinību iecere ļaus iejusties profesora radošās personības lielumā, atcerēties gan viņa vokāli simfoniskās mākslas pamatīgumu, gan latviešu kora klasikas smalkjūtīgo noskaņu autentiskumu.

Jānis Dūmiņš bija izcila un unikāla personība latviešu kormūzikas vēsturē - inovators, jaunu ideju meklētājs un realizētājs, lielu projektu dibinātājs un vadītājs. Viņš ir bijis goda virsdiriģents 13 Vispārējos dziesmu svētkos, svētkos "Rīgai 800", septiņos skolu jaunatnes un sešos studentu dziesmu svētkos, tādējādi kļūstot par diriģentu ar pagaidām visilgāko dziesmusvētku virsdiriģenta stāžu.

"Virsdiriģents, bez kura vairāk nekā pusgadsimtu nebija iedomājami nevieni Dziesmu svētki; autoritatīvs pedagogs, kurš mūziķa sūtībai sagatavojis pāri par 100 savu audzēkņu Latvijā un Gruzijā; interprets ar fascinējošu māksliniecisko kvēli, kā arī izcils mūzikas profesionālis, monumentālu vokāli simfonisko partitūru suverēns tulkotājs un drosmīgs, aizrautīgs jaunu ceļu gājējs, cienīts un godāts kā Latvijā, tā citviet pasaulē - tāds bija Jānis Dūmiņš," raksta ērģelnieks Aigars Reinis.

Jānis Dūmiņš apbalvots ar Valsts prēmiju (1958) un Tautas skatuves mākslinieka goda nosaukumu (1977); viņš ir Trīszvaigžņu ordeņa virsnieks (1996) un Latvijas Zinātņu akadēmijas padomes goda loceklis (1997); Teodora Reitera fonda un Rīgas Latviešu biedrības biedrs.

Biļetes uz koncertu nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!