Foto: Publicitātes foto
Pagājušās nedēļas izskaņā tika publicēta britu popmūzikas dižākā izklaidētāja Robija Viljamsa jaunākā dziesma un videoklips – "Party Like a Russian" – aristokrātiski glamūrīgs un muzikāli lipīgs vēstījums, kas vienā mirklī iekarojis gan sociālos tīklus, gan radiostacijas. Kopš publikācijas brīža 30. septembrī "Youtube", tas aplūkots jau teju divus miljonus reižu. Dziesmas ierakstā dzirdams arī RTU vīru koris "Gaudeamus". Tā diriģents Ivars Cinkuss uzskata – ironijas pilnais hits nāk īstajā laikā un vietā.

Videoklipā noskaņa atgādina 18. – 19. gadsimta Krievijas aristokrātu balli, tomēr tā nav tā pati deja, kurā griežas Nataša Rostova "Karā un mierā". Skan Sergeja Prokofjeva augstmaņu lepnību iemiesojošais skaņdarbs "Bruņinieku deja", bet viens no labākajiem Latvijas vīru koriem dzied: "We're the Russian boys, we're everywhere, There's revolution in the air!"

Tieši RTU vīru kora "Gaudeamus" klātbūtne liek pievērst īpaši lielu uzmanību šai slavenā popmūziķa dziesmai. Kopīgais ieraksts tapis pagājušā gada pavasarī, kad Robijs Viljamss turnejas laikā uzstājās arī Latvijā. Vieni dziesmu padod tālāk sociālajos tīklos, citi lepojas ar kora veikumu, bet dziesmu kritizē – par satura virspusējību, klišejām kā no Holivudas filmām.

"Dziesmu var uztvert dažādās dimensijās. Un ironijas piedevu apstiprina klipa pēdējais kadrs, kad Robijs Viljamss parāda vidējo pirkstu. Skaidrs, ka klips ir Holivudiskā garā, taču tas ir mākslinieciski augstvērtīgs un veiksmīgs, vizuāli krāšņs un, atšķirībā no daudziem citiem mūsdienu videoklipiem, ar skaidru un mērķtiecīgu vēstījumu," sarunā ar "Delfi" saka kora "Gaudeamus" diriģents Ivars Cinkuss.

Viņš jau dziesmas ieraksta laikā zinājis, kāds būs tās vēstījums, un tas bijis jau skaidrs, kādu reakciju klausītājos tā izraisīs.

"Kad ierakstījām dziesmu, Robija Viljamsa producents mums pastāstīja, kādi ir tās mērķi. Manuprāt, ļoti veiksmīgi caur popkultūru Rietumu sabiedrībai tiek parādīta mūsdienu tā saucamās krievu aristokrātijas seja. Ticu, ka arī Krievijas sabiedrība šūmējas, tas ir kā šunelim iebāzt degunu savās čurās."

Kā piemēru diriģents min filmu "Breaveheart" ("Drošsirdis") ar Melu Gibsonu galvenajā lomā. "Jā, tā bija Holivudiska, pašiem skotiem tā izraisīja smīnu, bet pasauli tās vēstījums sasniedza."

"Dziesmas "Party Like a Russian" teksts ir precīzs, savlaicīgs, pilns ar atsaucēm un zemtekstiem, iesaku to atrast internetā un izlasīt," saka diriģents.

Zināms, ka šis nebija vienīgais skaņdarbs, kas tapa, korim sadarbojoties ar popmūziķi. "Vēl viss ar šo dziesmu nav pateikts, tai būs vēl citas iespējas izskanēt," noslēpumains ir Ivars Cinkuss.

Rīgā kopā ar dziedātāju ierakstīta arī a capella versija superhitam "Angels", ko Robijs Viljams dzied koncertos jau teju 20 gadus.

"Ja "Party Like a Russian" Robija Viljamsa vokāla daļa jau bija ierakstīta, tad "Angels" mēs iedziedājām kopā Latvijā," stāsta diriģents.

Ivars Cinkuss smejas, ka korī gan viņš Robiju Viljamsu noteikti neņemtu, tomēr popmūziķi viņš novērtē kā augstas klases mākslinieku.

"Ar Robija Viljamsa daiļradi iepriekš nebiju pazīstams. Protams, zināju, ka viņš ir superzvaigzne, šovmens, tomēr viņa muzikālais veikums nebija manā interešu lokā," stāsta Cinkuss. Pēc kopīgā ieraksta diriģents novērtē popmūziķa dziedāšanas kvalitāti kā ļoti augstu. "Turnejas vidū, nākamajā dienā pēc divu stundu dzīvā koncerta "Arēnā Rīga" viņš nenodziedāja nevienu šķību noti. Augstas klases mākslinieks," vērtē Ivars Cinkuss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!