Foto: Māra Villeruša privātais arhīvs

Izdevniecība "Musica Baltica" 16. janvārī plkst. 17.00 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Ērģeļu zālē aicina uz izcilā čellista Māra Villeruša piemiņai veltīta diska atvēršanas svētkiem, kura tapšanā piedalījās Māra Villeruša skolniece un viena no pamanāmākajām jaunajām čellistēm – Dace Zālīte un pianists Mārtiņš Zilberts.

Mūziķu izpildījumā diskā ieskaņotas Johannesa Brāmsa Otrā sonāte čellam un klavierēm Sezāra Franka Sonāte Lamažorā, kā arī Māra Villeruša komponētā Etīde – skice "Pēc Paganīni motīviem" čellam solo. Ieraksts veidots kā mākslinieku sirsnīgs veltījums Māra Villeruša piemiņai.

Izcilais latviešu čellists Māris Villerušs (1936-2014) studējis aspirantūrā Maskavas konservatorijā pasaulslavenā čellista Mstislava Rostropoviča klasē, bet vēlāk 42 gadus līdz mūža nogalei bijis pasniedzējs Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, kur, skaistā un liriski dramatiskā čella skanējuma īpašnieks, izskolojis un iedvesmojis ap 60 jauno čellistu.

Foto: Ļena Ņeženceva.

Čelliste Dace Zālīte (1989) apguvusi čella spēles meistarību pie profesora Māra Villeruša JVLMA no 2008. līdz 2014. gadam. Dace guvusi panākumus vairākos starptautiskos konkursos, 2012. gadā viņa saņēmusi JVLMA un "Swedbank Gada Balvu jaunajam mūziķim 2011", bet 2013. gadā tikusi izvirzīta valsts augstākajam apbalvojumam mūzikā – "Latvijas Lielā mūzikas balva 2012", kategorijā "Gada debija". Dace uzstājusies solo kopā ar JVLMA simfonisko orķestri, Liepājas Simfonisko orķestri un Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri.

Mārtiņš Zilberts (1977) ir pianists, kura profesionālo darbību droši var saukt par teju visaptverošu. Kā solists viņš sadarbojies ar Latvijas Nacionālās Operas un Baleta (LNOB) orķestri, Jelgavas un Ventspils kamerorķestriem. Mārtiņš ir LNSO Klavieru trio, "Undertango", "Brokastis četratā" ansambļu dalībnieks. Kā pianists muzicējis kopā ar tādiem izciliem solistiem kā Kristīne Opolais, Egils Siliņš, Aleksandrs Antoņenko, Liene Kinča u, citiem.

Pirms diska prezentācijas notiks Sandras Ņedzveckas sastādītās grāmatas "Dziesmas čellam. Māris Villerušs" atvēršanas svētki. Diska un grāmatas atvēršanas svētkos ar savu izpildījumu klausītājus priecēs gan čelliste Dace Zālīte un pianists Mārtiņš Zilberts, gan arī vijolnieks Juris Švolkovskis un pianiste Ilze Dzērve.

Disks tapis pateicoties Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas un izdevniecības "Musica Blatica" atbalstam. Diska atvēršanas svētkos ieeja bez maksas.

Interesentiem pirmie diski būs pieejami pasākuma norises vietā, kā arī "Musica Baltica" veikalā Krišjāņa Barona ielā 39.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!