Foto: MicRec arhīvs

Atzīmējot 20 gadus mūzikas tirgū, pazīstamākā Latvijas mūzikas ierakstu kompānija "Mikrofona ieraksti"("MicRec"), ne vien rīko vērienīgu lielkoncertu, kurš norisināsies jau 9. novembrī "Arēnā Rīga", bet arī vienā izlasē tiecas apkopot šajos gados izdoto mākslinieku populārākās un nozīmīgākās dziesmas.

Ņemot vērā, ka "MicRec" līdz šim ir izdevis vairāk kā 550 dažādu nosaukumu un dažādu mākslinieku albumu, dziesmu izlases, EP un "maksī singlu", tad izveidot šādu izlasi, kurā iekļautas tikai 20 dziesmas, bijis liels izaicinājums, stāsta "MicRec" pārstāvji.

"Tas bija ļoti grūti, jo kod, kurā pirkstā gribi, visi sāp. Mēs esam strādājuši ar tik daudziem, ka uzreiz bija skaidrs, ka vienā izlasē visiem vietas nepietiks. Un es jau laicīgi atvainojos tiem, kuru vārdi un dziesmas nav šajā sarakstā. Un tādu ir ļoti, ļoti daudz. Bukletā gan centos ierakstīt visu to izpildītāju un autoru vārdus, ar kuriem šajos 20 gados esam kopā kaut ko darījuši. Saraksts ir iespaidīgs. Un es ar to lepojos," vēsta izlases sastādītājs un "Mikrofona ieraksti" repertuāra direktors Guntars Račs.

Veicot dziesmu atlasi tika ņemts vērā gan tas, cik atpazīstams vēl šobrīd ir mākslinieks un tas, vai katra konkrētā dziesma ir guvusi arī objektīvus panākumus un novērtējumus – bijusi topos radiostacijās, vai uzvarējusi kādās aptaujās. Izlasē ir piecas no sešām "MicRec" izdotajām dziesmām, kuras šajos gados uzvarējušas "Muzikālās bankas" aptaujā, liela daļa no dziesmām ir bijušas nominētas "Latvijas mūzikas ierakstu gada balvām" dažādās kategorijās, daudzas ir bijušas pirmajās vietās populārāko Latvijas radiostaciju topos un pilnīgi visas dziesmas joprojām ik dienu skan kādā radio, klubā vai koncertā. Vairākas no dziesmām piedalījušās un arī uzvarējušas Latvijas "Eirovīzijas" dziesmu nacionālajās atlasēs, kā arī bijušas populāras ārpus Latvijas robežām.

"Šī izlase ir kā tāda odziņa uz tortes, kuru visi kopā baudīsim 9. novembra vakarā Arēnā Rīga. Vakarā, kad vienkopus gan zālē, gan uz skatuves būsim visi tie, kas mīl latviešu mūziku un uzskata, ka ir svarīgi gan to radīt, gan izpildīt, gan ierakstīt, gan atskaņot un rādīt, gan iegādāties un klausies. Es savā un kompānijas "Mikrofona ieraksti" vārdā esmu pateicīga ikvienam māksliniekam, kas uzticējis mums izdot savu mūziku un katram klausītājam un pircējam, kas to novērtējis. Esam kopā daudz strādājuši, lai jau pēc nedēļas kopā svinētu latviešu mūzikas svētkus, kuru nesaraujama sastāvdaļa ir arī šis jaunās izlases CD, kurš mūsu katalogā ienāk ar 559. numuru," atklāj "Mikrofona ieraksti" valdes priekšsēdētāja Elita Mīlgrāve.

Albuma dizainā izmantoti to albumu noformējumi, kuros atrodamas konkrētās dziesmas. Dizainu veidojis mākslinieks Guntars Ošenieks. Tajā iekļautas divdesmit dziesmas, tostarp ir grupas "Prāta vētra" dziesma "Spogulīt, spogulīt", "Jauns mēness" dziesma "Horizonts", "Labvēlīgais tips" dziesma "Omnibuss", "Līvi" dziesma "Piedod man", Igo – "Bet dzīvē viss ir savādāk" un citas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!