Turpinot svinēt komponista Imanta Kalniņa 80. jubileju, klajā tiek laists skaņu ieraksts — pirms 50 gadiem sarakstītās pirmās latviešu rokoperas "Ei, jūs tur!" iestudējums grupas "Pērkons" un kamerkora "Ave Sol" versijā.

Rokoperas libretu sarakstījis Viktors Kalniņš pēc Viljama Sarojana viencēliena lugas motīviem.

Kā atgādina ieraksta izdevēji no biedrības "Plate", sižets norisinās cietuma kamerā. Mazpilsētā ieradies trokšņojošs svešinieku bars ir nokaitinājis vietējos un viens no bara ir iesēdināts cietumā. Jaunekļa dedzīgums aizrauj cietuma apkopēju, kura saprot, ka tāpat kā viņš — klusībā alkst pēc brīvības un mīlestības.

Kā vēsta ieraksta izdevēji, rokoperas ceļš līdz klausītājiem nebija viegls. Pirmais uzvedums notika tikai sešus gadus pēc tās sarakstīšanas.

1977. gadā Liepājas teātrī strādāja Imanta Kalniņa dziesmu skandētāja Austra Pumpure, kuras domubiedri bija dažādi dziedošie aktieri, mākslinieki un bardi. Tieši viņiem izdevās iekustināt teātri. Pirmajā iestudējumā uz skatuves kāpa grupa "Līvi" ar Ēriku Ķiģeli un Juri Pavītolu, Liepājas mūzikas vidusskolas kora grupa kopā ar studijas audzēkņiem un divi dziedoši aktieri — Juris Bartkevičs un Ieva Akurātere.

1983. gada rudenī Latvijas Universitātes Lielajā aulā Valda Lūriņa režijā "Ei, jūs tur!" izskanēja grupas "Pērkons" un kora "Daile" uzvedumos.

1983./1984. gada mijā Imanta Kalniņa dzīvoklī grupa "Pērkons" kopā ar skaņu režisoru Māri Studentu fiksēja šo uzveduma variantu magnētiskajās lentēs —Juris Kulakovs (klavieres, sintezatori), Juris Sējāns (basģitāra, klarnete), Leons Sējāns (ģitāra), Dainis Strazdiņš (bungas), Raimonds Bartaševičs (balss), Ieva Akurātere (balss), piedaloties Baibai Jagerei (flauta).

1984. gada sākumā tika ierakstītas kora "Daile" partijas, taču ar gala rezultātu grupa līdz galam nebija apmierināta. Desmit gadus vēlāk šī versija ar kori "Daile" oficiāli nonāca pie klausītājiem kasetē "Ordālijas".

1986. gadā tapa TV iestudējums Laimdotas Kalniņas režijā, kuru muzikāli pavadīja grupa Nika Matvejeva vadībā un koris "Daile" Gido Kokara vadībā. Šajā uzvedumā galvenajās lomās bija Igors Siliņš un Ieva Akuratere.

1992. gadā tapa jauns uzvedums Liepājas teātrī Ivara Lūša režijā ar Egonu Dombrovski un Vitu Vārpiņu.

2011. gadā, svinot rokoperas 40. gadskārtu, Spīķeru koncertzālē Roberta Rubīna režijā izskanēja uzvedums ar grupu "Autobuss debesīs" un vokālo grupu "Framest". Šoreiz galvenajās lomās bija Marts Kristiāns Kalniņš un Dita Lūriņa.

2020. gadā veicot Māra Studenta privātā ierakstu arhīva izpēti, no jauna tika atklāti grupas "Pērkons" 1983./1984. gadu mijā tapušie oriģinālieraksti, kas skan pārsteidzoši dzīvīgi. Dzima ideja papildināt tos ar spēcīgu un jauneklīgu kora skanējumu. Uzdevumam atsaucās diriģents Andris Veismanis un kamerkoris "Ave Sol", trāpīgi iejūtoties "pūļa balss" lomā.

Kora ieraksts tapis 2020. gada augustā Rīgas Skaņu ierakstu studijā (Reformātu baznīcas zālē).
Arhīva ierakstu 2020. gada nogalē restaurējis un kora partijas no jauna ierakstījis Mārtiņš Krastiņš. Kora ieraksta režisors – Ivars Cinkuss, mākslinieks – Otto Zitmanis. CD izdevuma bukletā iekļauti Ingrīdas Zemzares ievadvārdi un unikālas fotogrāfijas no ierakstu tapšanas.

Ieraksts pieejams CD formātā, kā arī visās populārākajās straumēšanas platformās. 2021. gada septembrī izdevums gaidāms arī vinila skaņuplates formātā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!