Foto: Gints Ivušākāns

Rundāles pils muzejs izdevis trešo sējumu monogrāfiju sērijā par Rundāles pili – "Rundāles pils III. Restaurācija", kas tapusi ar Borisa un Ināras Teterevu fonda un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu. Noslēdzošā sējuma autors Imants Lancmanis un līdzautore Lauma Lancmane izdevumā iepazīstina ar Rundāles pils atjaunošanu laikā no 18. gadsimta līdz mūsdienām, īpašu uzmanību veltot vērienīgajam visa pils ansambļa restaurācijas ciklam, kas ilga no 1972. līdz 2014. gadam.

Zīmīgi, ka monogrāfija izdota laikā, kad aprit 285 gadi kopš Rundāles pils pamatakmens ielikšanas. Tās atklāšanas svētki norisinājās 29. jūlijā Rundāles pils franču dārzā.

Pirmais Rundāles pils monogrāfijas sējums tika izdots 2015. gadā, tas iepazīstina ar pils vēsturi. Otrais sējums (2018) rāda pili kā objektu, ļaujot veikt virtuālu ceļojumu pa telpām un apskatīt detaļas tuvplānā. Savukārt trešais monogrāfijas sējums (2021) veltīts pils ansambļa restaurācijai.

Restaurācijas norisi grāmatā detalizēti aprakstījis tās autors Dr. art. h. c. Imants Lancmanis, kurš bijis tieši iesaistīts un klātesošs visos procesos no atjaunošanas koncepcijas izstrādes pirmsākumiem līdz iekštelpu interjeru restaurācijas pabeigšanai. Sējuma līdzautore ir Rundāles pils muzeja ilggadējā līdzstrādniece Lauma Lancmane, kas pils ansambļa un parka restaurācijas darbos līdzdarbojusies kopš 1975. gada.

Imants Lancmanis atklāj: “Tagad, kad klajā nācis trešais un pēdējais monogrāfijas sējums, lasītājs varēs spriest, vai pieminekļa restaurācijā izvirzīte uzdevumi ir izpildīti, vai muzeja koncepcija pils atjaunošanai ir bijusi pārliecinoša. Katrā ziņā Rundāles pils savu 285. dzimšanas dienu 2021. gada 24. maijā sagaidīja ne vien ar pabeigtu restaurācijas programmu, bet arī ar īstenotu sākotnējo virsuzdevumu – atdzīvināt Kurzemes hercogu vasaras rezidences tēlu un pili piepildīt ar mākslas priekšmetiem, kas neatpaliek no hercogu laika kolekcijām”.

Grāmatas autori vēstījumu sāk ar vēsturisku atkāpi, pārskatu par iepriekšējiem centieniem saglabāt un atjaunot pili. Nodaļa veidota pēc hronoloģiska principa kā notikumu hronika, kas aptver laika posmu no 18. gadsimta līdz 1964. gadam. Pieminekļa konservācijas, restaurācijas un rekonstrukcijas process grāmatā izklāstīts vairākās nodaļās atbilstoši darbu veidiem.

Katrā nodaļā vispirms sniegts apvienojošs attiecīgas jomas restaurācijas darbu pārskats, kas vēsta par sākotnējo stāvokli, darbu tehnoloģiju, izpildītājiem, darbu gaitu un rezultātu. Tam seko atsevišķu telpu apskati, izceļot apdares specifiku un restaurācijas darbu īpatnības. Attēlos var izsekot telpas un apdares detaļu stāvoklim pirms restaurācijas, darbu gaitā un pēc to pabeigšanas. Liela vērība pievērsta interjeru iekārtojuma koncepcijai un tās realizācijai, kas bija ļoti svarīga daļa pils atdzimšanas procesā. Sējumā ietverts arī parka, apkārtnes un citu pils ansambļa ēku atjaunošanas apskats.

Grāmata izdota 1000 eksemplāros latviešu valodā ar nodaļu kopsavilkumiem un attēlu parakstiem angļu valodā. Grāmatas māksliniece ir Inese Hofmane. No 30. jūlija grāmatu iespējams iegādāties muzeja kasē.

Monogrāfijas atklāšanas svētki norisinājās īpašā dienā, 29. jūlijā, kad Rundāles pils muzeja bijušais direktors un grāmatas autors Imants Lancmanis atzīmēja savu dzīves jubileju. Šajā dienā mecenāte Ināra Tetereva Imantam un Laumai Lancmaņiem pasniedza Borisa un Ināras Teterevu fonda augstāko apbalvojumu - fonda Goda zīmi. Savukārt I. Lancmanis īpašu dāvanu pasniedza Rundāles pils muzejam – viņa gleznu cikla “Lieldienu vīzijas Latvijā” trīs darbus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!