Augusta izskaņā klajā laists dziedātāja Jāņa Irbes debijas albums "Kas aizņēmis mūsu prātus".

Albuma aizsākumi meklējami 2016. gadā, kad Irbe izdeva pirmo singlu "Paskaties". Toreiz viņš uzsāka sadarbību ar ģitāristu Jāni Dubavu. Var uzskatīt, ka tieši dziesma "Paskaties" un citas albumā dzirdamās Jāņa Dubava idejas iezīmēja virzienu kādā albums skanēs. Albuma nosaukums aizgūts no dziesmas "Izmanto mirkļus", kur tekstā dzirdams – "Kas aizņēmis mūsu prātus?". Albuma mūzikas un teksta autors ir Jānis Irbe. Izņēmums ir dziesma "Aukstajā gaismā es jūtu", kura pamatā ir Eduarda Veidenbauma dzeja.

Albumā atrodami arī iepriekš izdotie singli "Metro" un "Rudenī", kā arī jauna versija dziesmai "Aukstajā gaismā es jūtu" (tās pirmā versija tika iekļauta Latvijas mākslinieku mūzikas izlasē "Veidenbaums. Vaidi un Gaidi"), kā arī vēl desmit iepriekš nedzirdētu Jāņa Irbes dziesmu. Piemēram, dziesmu "Paskaties", salīdzinājumā ar 2016. gada singlu, ģitārists Jānis Dubavs vēl papildināja ar dažām ģitāras partijām. Albuma nobeigumā vēlreiz citā versijā izskan dziesma "Kopā iedegties varam".

Pēc veiksmīgas uzstāšanās ar Juri Lasinski (Zig Zag) mūzikas un mākslas festivālā "Bildes 2018" sadarbība turpinās albumā dzirdamajā dziesmā "Daudz pametas domas". Šajā dziesmā Juris Lasinskis ir iedziedājis daļu vokāla. Bet dziesmās "Paskaties" un "Tava palodze" vokālu un fona vokālu iedziedājusi dziedātāja Gerda Gūtmane. Nozīmīgas krāsas dziesmā "Kopā iedegties varam" (lēnajai versijai) ir piešķīris Ingemars Goldmanis, kurš iespēlējis elektrisko ģitāru.

Lai arī daļa muzikas un teksta materiāla bija tapis jau krietni iepriekš, iedvesmu to pabeigt Jānis saņēma tieši pēc dēla Lūisa piedzimšnas. Tādēļ arī albums pieskaras ģimenes, attiecību un sadzīviskām tēmām. Piemēram, dziesma "Izmanto mirkļus" rosina nepadoties un pabeigt iesāktās lietas, bet "Tava palodze" – ka bērni atklāj mūs pašus un vietu, kur dzīvojam un kā dzīvosim nākotnē.

Līdz ar albuma iznākšanu tiek izdots singls "Krūza" un tā teksta video, kura autors ir Mārtiņš Locs.

Albumu producējis Jānis Irbe un Jānis Dubavs. Albums ierakstīts Jāņa Irbes mājas studijā un studijā "SKAN". Albumu miksējis Jānis Dubavs un Jānis Irbe. Albumu māsterējis Gints Sola. Albuma noformējumu ir veidojis dizaineris Mārtiņš Locs. Fotogrāfs Ritvars Stankevičs.

Fiziskā formātā albums dienas gaismu cer ieraudzīt šī gada rudenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!