Izdevniecība "SKANi" laiž klajā jaunu albumu "Saule tikai / Merely Sun", kurā pēc Rīgas Saksofonu kvarteta pasūtījuma pirmieskaņoti pieci skaņdarbi.

Jaunajā albumā iekļauti pieci pasaules pirmieskaņojumi, ko veicis Rīgas Saksofonu kvartets (RSQ) ar talantīgu atskaņotājmākslinieku – domubiedru līdzdalību.

Albumā pirmieskaņotas kompozīcijas, kurām komponisti iedvesmu smēlušies dzejā, sapņu pasaulē, Jāņa Atklāsmes grāmatā, Vecrīgas ainavās un fotomākslas impulsos: Daces Aperānes "Divas fantāzijas", Mārītes Dombrovskas "Dīvainie sapņi", Riharda Dubras "Vidi quattuor angelos", Edgara Mākens "Rīgas triptihs" un Riharda Zaļupes "Palielinājums izplūdumā".

"Rīgas Saksofonu kvartets ir viena no nozīmīgākajām un pieredzes bagātākajām kamermūzikas vienībām Latvijā. Dibināts pirms teju 30 gadiem, šis dinamiskais ansamblis turpina pārsteigt ar inovatīvām programmām un neparastiem sadarbības projektiem. Arī šis albums nav izņēmums – tajā līdzās saksofoniem dzirdēsiet sitaminstrumentus, klavieres, akordeonu, balsi un elektroniku. Kvarteta devums latviešu mūsdienu mūzikas attīstībā ir nenovērtējams un šis albums, kas jau izraisījis starptautisku mediju interesi un ticis raidīts prestižajā BBC Radio 3 kanālā, ir tam spilgts piemērs," skaidro Egīls Šēfers, "SKANi" vadītājs.

Pašreizējā sastāvā kvartets ir kopš 2016. gada un tajā muzicē Artis Sīmanis, Katrīna Kivleniece-Cābule, Ainars Šablovskis un Baiba Tilhena. Muzikālās sadarbības partneri šajā albumā – pianiste Herta Hansena, akordeoniste Natālija Meļņikoviča, dziedātāja Ieva Parša un sitaminstrumentālisti Guntars Freibergs un Rihards Zaļupe, kura kompozīcija ieskaņota šajā albumā.

Ar Arti Sīmani kodolā Rīgas Saksofonu kvartets rada daudzveidīgas koncertprogrammas, repertuārs ir milzīgs – no Gabrieli un Baha līdz Glāsam un Pjacollam, no pasaules mūzikas līdz džezam. Ansamblis uzstājas kā kvartets un arīdzan ar Latvijas profesionālajiem orķestriem un koriem, muzicē Latvijas koncertzālēs, skolās, baznīcās un brīvdabas koncertos. Saņēmis Lielo mūzikas balvu 1999 par augstu māksliniecisko sniegumu 1. Starptautiskajā saksofonmūzikas festivālā "Saxophonia" un īpaši aktīvu koncertdarbību Latvijā, piedalījies Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē izrādē "Zemes augļi" un ceļojis pa Latviju ar dabas apskatnieku Māri Olti.

Albums no 13. maija pieejams gan CD formātā mūzikas ierakstu tirdzniecības vietās Latvijā un 80 pasaules valstīs, gan arī visās populārākājās mūzikas lejupielādes un straumēšanas platformās visā pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!