Foto: Publicitātes foto

Britu izdevniecība "Hyperion Records" laidusi klajā komponista Ērika Ešenvalda albumu "Northern Lights", kuru iedziedājis britu žurnāla "Grammophone" laureāts un divreiz "Grammy" balvai nominētais Kembridžas Universitātes Trīsvienības koledžas koris diriģenta Stīvena Leitona vadībā, informē Valsts akadēmiskā kora "Latvija" producente Ieva Vītiņa.

Ieraksts tapis 2014. gada janvārī Trīsvienības koledžas kapelā un Īli katedrālē Lielbritānijā, piedaloties arfistei Salijai Prīsai un ansamblim "Trinity Brass". Bukleta teksta autors ir angļu komponists Gabriels Džeksons.

Albumā iekļautas 16 sakrālas un laicīgas tematikas kompozīcijas. Ierakstītas "O salutaris hostia", "The new moon" un "Psalm 67", kas pirmatskaņojumu piedzīvoja Amsterdamas "Concertgebouw" 2012.gadā. Ieskaņotas arī kompozīcijas "Trinity Te Deum", "Northern Lights", "The heavens' flock", "The earthly rose", "Magnificat", "Nunc dimittis", "Rivers of light", "Ubi caritas", "Amazing grace", "O Emmanuel, Who can sail without the wind?", "Stars", kā arī "Only in sleep". Astoņas no tām Latvijā nav atskaņotas, tai skaitā "Trinity Te Deum", kas rakstīta 2012.gadā Trīsvienības koledžas jaunā māstera sera Gregorija Vintera inaugurācijas ceremonijai un kuru atzinīgi novērtējuši arī princis Viljams un Keita Midltone, tam izskanot Lieldienu dievkalpojumā Svētā Andreja katedrālē Sidnejā, Austrālijā.

"Šis ir mans ceturtais autordisks," pastāstīja Ešenvalds, kurš divus gadus bijis koledžas rezidējošais komponists un arī piedalījies ieraksta sesijās. "Esmu ļoti gandarīts par paveikto, jo šajā albumā līdzās tai skaņas kvalitātei, kāda dominē britu kormūzikas ierakstos, proti, perfektajai intonācijai, dikcijai un izcilajai telpai, ir arī jauniešu muzicēšanas daiļums, izjustais frāzējums un pietāte pret dziesmā pausto vēstījumu. Viņi tik spēji atsaucās manām norādēm: kur vajadzēja - es padziedāju priekšā, parādīju frāzējuma un polifonijas nianses, jo notīs taču visu to sajūtu gammu man nepierakstīt!" stāstīja komponists.

Trīs jaunā albuma dziesmu videoversijas aplūkojamas "Youtube.com".

Jau 2011.gadā "Hyperion Records" laida klajā Ešenvalda pirmo mūzikas albumu "Passion and Resurrection", kuru ierakstīja Leitons ar savu profesionālo kori "Polyphony" un orķestri "Britten Sinfonia". Tam sekoja jauniešu kora "Kamēr..." un diriģenta Māra Sirmā izdotais tvarts "O salutaris", kurš tika atzīts par Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvas 2011. gada labāko akadēmiskās mūzikas albumu. 2013.gadā Valsts akadēmiskais koris "Latvija" Sirmā vadībā ierakstīja Ešenvalda kormūzikas trešo albumu, kurš arī tika atzīts par labāko akadēmiskās mūzikas albumu un saņēma "Zelta mikrofonu".

Ešenvalda mūzika atrodama jau teju 50 tvartos. Tajos lielāko daļu skaņdarbu ir pasūtījuši un pirmatskaņojuši Latvijas kolektīvi ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!