Kultūras menedžmenta centra "Lauska" laidis klajā jau devīto etnomūzikas izlasi "Sviests", kurā apkopoti dažādu mūziķu skaņdarbi, kuros "sajūtams tautas mūzikas pieskāriens".

Kā vēsta izdevēji, par spīti tam, ka pandēmija uz ilgāku laiku apstādināja mūzikas dzīvi, šī izlase apliecina, ka nekāda izolēšanās vai nenotikuši koncerti nespēj apstādināt radošo procesu, tāpēc "jau atkal "Sviests" ir pilns līdz malām".

"Viena šī laikmetu raksturojoša iezīme varbūt ir tā, ka radušies vairāki solo projekti, savukārt grupas ir pārsvarā tās, kuras jau senāk spēlē kopā, jo jaunas apvienības šajā laikā objektīvu iemeslu dēļ nevarēja rasties," raksta "Lauskas" pārstāve Daina Zalāne.

Kā ierasts, šajā albumā ir apkopoti etnomūzikas, folkmūzikas, postfolkloras, pasaules mūzikas skaņdarbi, kuros sajūtama iedvesma, kas gūta no tautas mūzikas. Tautas mūzika mūsdienās ir pakļauta visdažādākajām ietekmēm, tāpēc šajā izlasē varēs dzirdēt arī dažas citas valodas – lietuviešu, līvu un latgaļu sasaukšanos, arī jidišu, tomēr tās visas sakņojas vietējā tradīcijā.

Kaspars Bārbals, kurš ir viens no izlases "Sviests" producentiem, studijas "Lauska" vadītājs un skaņu režisors šoreiz visus "Sviests 9" skaņdarbus samiksējis arī īpašajā "Dolby Atmos" versijā, kas ar attiecīgo aparatūru ļauj klausīties šo mūziku tikpat kā trijās dimensijās.

Daļu no izlasē iekļautajām grupām varēs dzirdēt Valmiermuižas etnomūzikas festivālā, kas līdz šim bijis pazīstams kā etnomūzikas festivāls "Sviests". Jau ziņots, ka festivāls šogad notiks 17. un 18. jūnijā Valmiermuižas pils parkā. Festivālā uzstāsies "Rahu the Fool", "Laiksne", "Ududu", "TKP" un vakara kulminācijā dūdu un bungu grupa "Auļi" ar viesmāksliniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!