Foto: LETA
10. novembrī, pulksten 19 notiks Mārtiņa Brauna jubilejas koncerts Universitātes Lielajā aulā, kurā piedalīsies kamerkoris "Ave Sol", solists Niks Matvejevs, Mārtiņš Brauns - taustiņinstrumenti, Ainārs Paukšēns - čells, Sniedze Prauliņa - flauta, portālam "Delfi" pavēstīja Rīgas domē.

Programmā Mārtiņa Brauna populārās un kora dziesmas ar Knuta Skujenieka, Māras Zālītes, Māra Melgalvja, Jāņa Petera, Viļa Plūdoņa un Raiņa vārdiem. Koncerta otrajā daļā - kantāte "Daugava".

"Šis ir mans jubilejas koncerts, bet es pats to sev laikam nebūtu sarīkojis. Būtībā jau man jāpateicas par to maniem draugiem, Nikam Matvejevam, režisoram Uģim Brikmanim, diriģentam Uldim Kokaram un Rīgas kamerkorim "Ave Sol" Ulda tēvs Imants man Dārziņos drusku mācīja diriģēšanu, mēs satuvinājāmies maestro dzimšanas dienai iestudējot korim "Brāli".

Es pats esmu vecs korists, kādu brīdi strādāju arī kā kordiriģents. Tāpēc  daļa manu populāro melodiju nereti pāriet citā kvalitātē, tās aranžētas korim. Man patīk mūziku turpināt- no solo līdz kora versijai .Koris jau melodiju var izdziedāt stiprāk, un visi mani koru hīti varbūt atnākuši pie  manis tāpēc, ka zinu, ko korim vajag. Korim es rakstu labprāt. Esmu viens no viņiem...Kā mūzika atnāk? Citreiz tā dzimst mokās, citreiz nejauši, kā rotaļājoties, citreiz tev to uzdāvina pēkšņi.  Un tu tikai paspēj nodomāt - paga, paga, paga," atzīstam komponists. 

Komponists Mārtiņš Brauns dzimis Rīgā, ārstu ģimenē. 1975. gadā beidzis Jāzepa Vītola Latvijas Valsts konservatoriju profesora Ādolfa Skultes klasē.

Brauns bijis Drāmas teātra muzikālais vadītājs, vairāku rokmūzikas ansambļu dalībnieks un dibinātājs. Komponists ir arī rokgrupas Sīpoli un kamerkora "Sindi putnu dārzs" mākslinieciskais vadītājs, pieprasīts filmu un teātra mūzikas autors.

Viņš vairākkārt atzīts par gada Labāko teātra komponistu, septiņas reizes saņēmis Lielā Kristapa balvu kā Latvijā labākais filmu mūzikas komponists, savos darbos apvieno rokmūzikas, teātra un filmu mūzikas elementus, kora dziedājumu, multimedijus un atzīstas, ka vairāku dziesmu popularitātes pamatā ir ne  tikai paša komponista, bet arī režisoru un diriģentu nopelns. Brauna komponētā kora mūzika vairākkārt skanējusi Vispārējos latviešu dziesmu svētkos; mesa "Saule. Pērkons. Daugava" atskaņota vairāk nekā 100 reizes Latvijā, Anglijā, Vācijā, Somijā un Izraēlā.

2001. gadā Mārtiņš Brauns saņēmis Kultūras ministrijas balvu par grandiozo muzikālo gaismas uzvedumu "Sapnis par Rīgu".



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!