Foto: Publicitātes attēli

Arī šoruden Rīgā notiks nepieradinātās mūzikas festivāls "Skaņu mežs", kura norises datumi plānoti 6., 11., 12. un 13. oktobrī. Festivālu ievadīs īpašs satelītpasākums "Baltās nakts" ietvaros - 8. septembrī koncertvakars Anglikāņu baznīcā, portālu "Delfi" informē festivāla organizatori.

Festivāls "Skaņu mežs" šogad atzīmēs 10 gadu jubileju, tādēļ festivāla organizatori sola veikt "retrospektīvas ekskursijas vairākās mūzikas pasaules teritorijās", ko "Skaņu mežs" pētījis līdzšinējo deviņu gadu laikā, kā arī tiks prezentētas jaunākās tendences dažādajos žanros un mūzikas formās, demonstrējot saikni starp tradicionālo un allaž mainīgi eksperimentālo.

Koncertā "Baltajā naktī" Anglikāņu baznīcā notiks prezentācija, kuru iniciējis starptautisks projekts "Soundexchange", bet Rīgā kūrējis "Skaņu mežs". Tā būs audiovizuāla performance, veltīta latviešu kulta mūziķim, māksliniekam un arhitektam Hardijam Lediņam. Priekšnesumu radījušas aktuālas personības Rīgas pagrīdes mūzikā, par vizuālo priekšnesuma daļu būs atbildīgs videomākslinieks, kura vārds tiks paziņots vēlāk, kā arī mūziķi Andris Indāns ("Gas Of Latvia"), Stropu Jurka no industriālās mūzikas apvienībām "Strops" un "V.S.K.B.", breakcore žanra projekts "TV Maskava" un Toms Auniņš, pazīstams arī kā Atomola.

Festivāla pirmajā dienā - 6. oktobrī koncerti notiks Latvijas Radio 1. studijā. Programmā plānota Amerikāņu eksperimentālās mūzikas komponista, Džona Keidža kolēģa un biedra, Kristiana Volfa (Christian Wolff) uzstāšanās kopā ar perkusionisti un komponisti Robinu Šulkovsku (Robyn Schulkowsky). Šajā vakarā notiks arī jauna "Skaņu meža" projekta pirmizrāde - ar trim priekšnesumiem tiks aizsākta pasākumu sērija ''Vārdrūme'', kas koncentrējas uz interesantu un dažreiz pat negaidītu radošu pāru veidošanu no neatkarīgiem mūziķiem un dzejniekiem.

11. oktobra vakarā "Skaņu mežs" notiks kino "Splendid Palace". Festivāla otrās dienas programma tiks veidota visai eklektiska - sākot ar frīdžeza gigantiem Pīteru Brocmanu (Peter Brotzmann), Matsu Gustafsonu (Mats Gustafsson) un Džonu Čikai (John Thcicai), kas uzstāsies ar nosaukumu "Sonore Special", līdz pasaulslavenajam music concrete žanra elektroniskās mūzikas komponistam Fransuā Beilam (Francois Bayle) un koncertam, kurā psihedēliskā trip-hopa projekts "Forest Swords" ar "dzīvo" sastāvu. Šajā vakarā notiks arī jauna komponistes Santas Ratnieces darba pirmatskaņojums.

Šī gada festivālu iezīmēs arī ievērojamā abstraktās elektronikas projekta "Machinefabriek" uzstāšanās, kurā tiks atskaņots skaņdarbi, kuru radīšanu iedvesmojušas Imanta Ziedoņa ''Krāsainās pasakas''. Šo uzstāšanos pavadīs "Skaņu meža" pasūtītas vizualizācijas no nīderlandiešu dizaina studijas "Lesley Moore" kolektīva, sadarbībā ar latviešu dizaineri Zigmundu Lapsu.

Turpinot "Skaņu meža" tradīcijas, šogad 12. oktobrī notiks arī deju mūzikas vakars "Prieka māja'', kas šogad plānots koncertzālē "Palladium", kā arī vēl viens vakars pasākumu sērijas ''Eksperimentālā mūzikas sakrālajā telpā'' ietvaros – akustiskās un elektroniskās mūzikas koncerts Anglikāņu baznīcā, 13. oktobrī.

Informācija par biļešu tirdzniecību sekos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!