Foto: Anton Ovchorov/Algirdas Bakas

Vidzemes koncertzālē "Cēsis" šoruden, 14. oktobrī, tiks aizvadīts jau piektais opermūzikas Galā koncerts "Draugi – Andrejam Žagaram", kurā uzstāsies pasaules opermūzikas zvaigznes.

Koncerta programmā Džuzepes Verdi "Rekviēms" izskanēs soprāna Asmikas Grigorjanas, mecosoprāna Zandas Švēdes, tenora Dmitro Popova un basa Edgara Ošlejas sniegumā. Pie Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) pults stāsies Stavengeras simfoniskā orķestra galvenais diriģents Andris Poga, koncertā piedalīsies arī Valsts akadēmiskais koris "Latvija".

"Andrejs Žagars šogad svinētu 65. gadu jubileju. Savukārt koncerts "Draugi – Andrejam Žagaram" rudenī norisināsies jau piekto reizi, tādēļ priecājamies, ka šajā koncertā dzirdēsim izcilus solistus: lietuviešu soprānu Asmiku Grigorjanu, ukraiņu tenoru Dmitro Popovu, mecosoprānu Zandu Švēdi un basu Edgaru Ošleju. Esam gandarīti, ka koncerts nu jau kļuvis par vērā ņemamu tradīciju Cēsīs, kopā vienuviet tiekoties pasaules opermūzikas zvaigznēm un izcilākajiem latviešu akadēmiskās mūzikas pārstāvjiem, kurus vieno kādreizējā tuvā sadarbība ar ilggadējo Latvijas Nacionālās operas vadītāju Andreju Žagaru," par gaidāmo koncertu stāsta tā programmas veidotājs un Andreja Žagara Kultūras attīstības fonda valdes loceklis Arturs Maskats.

Koncertu "Draugi – Andrejam Žagaram" rīko Andreja Žagara Kultūras attīstības fonds sadarbībā ar LNSO un Vidzemes koncertzāli "Cēsis". Katru gadu koncertā tiek aicināti piedalīties mūziķi, kuri savulaik strādājuši kopā ar Andreju Žagaru, kā arī koncertprogrammai tiek piesaistīti jaunie talanti, turpinot vienu no fonda mērķiem – atbalstīt jaunos akadēmiskās mūzikas censoņus.

Šī gada īpašie viesi un solisti ir Asmika Grigorjana un Dmitro Popovs, kuri uzstājušies pasaules nozīmīgākajos opernamos un festivālos. Grigorjana ir dziedājusi Koventgārdena Karaliskajā operā, Bavārijas Valsts operā, Vīnes Valsts operā, Milānas "La Scala" operā un Zalcburgas festivālā. Savukārt tenors Dmitro Popovs dziedājis Metropolitēna operā, Vīnes Valsts operā un "Teatro Real" Madridē, kā arī piedalījies koncertos kopā ar Londonas Filharmonijas orķestri un Bostonas simfonisko orķestri Andra Nelsona vadībā. Abi mākslinieki allaž uzsvēruši brīnišķīgo sadarbību ar Andreju Žagaru kā režisoru, atzīstot, ka tieši viņa atbalsts ir bijis nozīmīgs abu operdziedātāju starptautiskās karjeras veidošanā.

Ar savu dziedājumu koncertā priecēs arī latviešu mecosoprāns Zanda Švēde, kura atzīta par vienu no labākajām Karmenas lomas interpretēm. Šobrīd viņa ir Frankfurtes operas soliste. Basa partiju izpildīs Edgars Ošleja, kurš piedalījās Andrejam Žagaram veltītajā koncertā arī pērn. Uz koncertzāles "Cēsis" skatuves kāps Valsts Akadēmiskais koris "Latvija", kas atzīts par vienu no labākajiem Džuzepe Verdi "Rekviēma" interpretiem, un, kā ikkatru gadu – LNSO. Piecgades koncerta diriģents būs Andris Poga.

Andrejs Žagars 2016. gadā dibināja fondu kultūras atbalstam un attīstībai. Tagad fonda darbību turpina viņa draugi un domubiedri ar mērķi sekmēt kultūrvides attīstību un prestižu Latvijā. Fonds uzsāka darbību ar ievērojamā režisora, teātra un audio-vizuālo mediju mākslinieka Roberta Vilsona un Mihaila Barišņikova otrā kopdarba – monoizrādes " Vēstule cilvēkam" – viesizrādēm Latvijas Nacionālajā operā. Tam sekoja starptautisku atzinību guvušās dziedātājas Kristīnes Opolais koncerts Latvijā. Ar fonda atbalstu Latvijā ir viesojušies Eiropas izcilākie baletdejotāji un horeogrāfi, kā arī viens no pasaules spožākajiem mūziķu kolektīviem – Leipcigas "Gewandhaus" orķestris Andra Nelsona vadībā.

Kopš 2019. gada oktobrī –Andreja Žagara dzimšanas dienas mēnesī – Vidzemes koncertzālē "Cēsis" notiek Andrejam veltīti opermūzikas Galā koncerti, kuros klausītājiem ir bijusi iespēja baudīt tādus pasaulē atzītus operdziedātājus kā Kristīne Opolais, Irēne Teorīne, Oļesja Petrova, Džonatans Tetelmans, Aleksandrs Antoņenko, Egils Siliņš un citus. Koncertiem muzikālo krāšņumu ik gadu piešķir Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris.

Biļetes uz koncertu iespējams iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!