Foto: Publicitātes foto. Aleksandrs Antoņenko
No 11. līdz 16. jūlijam Jūrmalā jau otro gadu norisināsies "Jūrmalas festivāls" ar grandiozu klasiskās mūzikas programmu Dzintaru koncertzālē, Salsas nakti Dzintaru pludmalē, Jomas ielas svētkiem un sporta aktivitātēm pilsētvidē, portālu "Delfi" informē Dzintaru koncertzāles pārstāvji.

Festivāla centrālais notikums būs izcila klasiskās mūzikas koncertu sērija Dzintaru koncertzālē, kuras goda mākslinieks Aleksandrs Antoņenko uzstāsies kopā ar Latvijā un pasaulē atzītiem māksliniekiem – Kseniju Sidorovu, Vestardu Šimkus, Sergeju Nakarjakovu, Alisi Zinovjevu, Intaru Busuli, Liepājas Simfonisko orķestri un daudziem citiem māksliniekiem.

Festivāla atklāšanas koncertā 11. jūlijā varēs baudīt krāšņu un izsmalcinātu programmu – augstu novērtētais latviešu pianists un starptautisko konkursu laureāts Vestards Šimkus atskaņos Morisa Ravēla Pirmo klavierkoncertu Sol mažorā, savukārt virtuozais krievu mūziķis,par trompetes Paganīni dēvētais Sergejs Nakarjakovs, Latvijas klausītājiem piedāvās Mendelsona Vijoļkoncertu Re minorā, ar trompetes solo vijoles vietā.

Abiem solistiem koncertā pievienosies īpaši festivālam veidotais "Jūrmalas festivāla orķestris", starptautiski atzītā diriģenta Aināra Rubiķa vadība.

12. jūlija koncertā gruzīnu, latviešu un spāņu etno mūzikas, kā arī amerikāņu džezroka skaņdarbus atskanos gruzīnu etno džeza grupa "Egari". Grupas spēlē tradicionālo gruzīnu mūziku simbiozē ar etno un modernajām dažādu citu kultūru melodijām, savos priekšnesumos izmantojot gan etno džezu, folku, improvizāciju, gruzīnu daudzbalsīgo dziedāšanu un horeogrāfijas elementus. Grupas spēlēto seno mūzikas instrumentu – panduri, čonguri, duduks, gruzīnu dūdas un citu instrumentu vibrācijas sniegs klausītājiem neparastu ceļojumu īstā mūzikas radošumā.

13. jūlijā uz Dzintaru koncertzāles skatuves kāps publikas iemīļotā un starptautiski pazīstamā akordeoniste Ksenija Sidorova. Kopā ar starptautisku mūziķu apvienību no Londonas – Roberto Koču (kontrabas), Mihaēlu Abramoviču (klavieres), Alehandro Loguercio (vijole), Rentko Dirku (ģitāra) un Itamāru Doari (perkusijas) viņa izpildīs slavenākās ārijas no Žorža Bizē operas "Karmena", kā arī Pjacollas un Lekona skaņdarbus un tradicionālo Latīņamerikas mūziku.

Foto: Publicitātes foto. Aleksandrs Antoņenko un Alise Zinovjeva

14. jūlijā "Jūrmalas festivālā" būs īpašs vakars, jo ar solo koncertu Dzintaru koncertzāles mazajā zālē uzstāsies tā goda mākslinieks, pasaulē slavenākais Latvijas tenors un "Grammy" balvas ieguvējs Aleksandrs Antoņenko. Viņa izpildījumā skanēs skaistākās melodijas no komponista Rihards Štrausa daiļrades.

Aleksandrs Antoņenko jau kopš 2004. gada ir viens no zināmākajiem Latvijas operas māksliniekiem pasaulē. Viņš ar panākumiem debitējis Diseldorfas, Berlīnes un Grācas operās, Drēzdenes Semperoper, Oslo un Stokholmas Karaliskajā operā, Ženēvas, Parīzes, Romas un Minhenes opernamos, Vīnes valsts operā, Londonas "Coventgarden", Milānas "La Scala" un Ņujorkas "Metropolitan" operā.

Tā paša 14. jūlija vakarā uz Dzintaru koncertzāles lielās skatuves kāps Intars Busulis, Abonementa orķestris un Liepājas Simfoniskais orķestris. Viņu skanējumā satiksies skaistums un pateicība, pieredze un aizrautība, tiešums un smalkjūtība. Koncerts būs izaicinājums Liepājas Simfoniskajam orķestrim apgūt jaunu – neakadēmiskas mūzikas materiālu, pieņemt Intara uzstāšanās manieri un pat kustību horeogrāfiju, neiztiekot bez kurioziem un smieklīgi neērtiem brīžiem esot uz skatuves. Koncertā skanēs populāras un labi zināmas dziesmas.

Ņemot vērā pagājušā gada publikas lielo interesi, festivāla programmā arī šogad ir iekļauta Brodvejas mūziklu zelta izlase. 15. jūlija koncertā mūziklu zvaigznes no Londonas – Luīze Dermana, Debora Majers un Andrians Der Gregorjans kopā ar "Jūrmalas festivāla orķestri" un diriģentu Robertu Purvi no Lielbritānijas izpildīs skaistākās ārijas un duetus no tādiem Leonarda Bernsteina, Ričarda Rodžersa, Endrū Loida Vebera mūzikliem, Kola Portera un citu komponistu mūzikliem kā "Brīnišķā pilsēta", "Vestsaidas stāsts", "Mūzikas skaņas", "Jēzus Kristus superzvaigzne", "Skūpsti mani, Ket", ""Peldošais teātris" un daudziem citiem.

"Jūrmalas festivāls" noslēgsies 16. jūlijā ar grandiozu Galā koncertu, kurā majestātiskās Džuzepes Verdi operu ārijas izpildīs operdziedātāja Alise Zinovjeva (soprāns), "Jūrmalas festivāla" goda mākslinieks Aleksandrs Antoņenko (tenors), uzlecošā zvaigzne Marlēna Keine (soprāns), izcilākais latviešu basbaritons Egils Siliņš un "Jūrmalas festivāla orķestris" Tallinas operas galvenā diriģents Vello Pāna vadībā.

"Jūrmalas festivāls" notiks jau otro gadu, līdztekus Dzintaru koncertzāles piedāvājumam paplašinot programmu ar aktivitātēm pilsētvidē un pludmalē.

Biļetes uz "Jūrmalas festivāla" koncertiem var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!