Foto: Jānis Porietis
Ar devīzi "Mosties un atceries, dzirdi un baudi!", 2017. gada pavasari sagaidot, jau astoto reizi Orķestris "Rīga" aicina uz pavasara festivālu "Windstream", portālu "Delfi" informē orķestra pārstāvji.

Festivāla koncerti sāksies 19. martā – dienu pirms astronomiskā pavasara iestāšanās Latvijā un klausītājiem tiks piedāvās četras stilistiski un žanriski atšķirīgas programmas.

19. martā Lielajā ģildē notiks koncerts "Tango, flamenko, džezs", ko orķestra pārstāvji nosaukuši par spēcīgu, uzmundrinošu, pavasarī tik nepieciešamu muzikālo vitamīnu kokteili.

Programmā iekļauta īpaši izmeklēta mūsdienu oriģinālmūzika, kuru sacerot komponisti izmantojuši flamenko, tango un džeza elementus un ritmus. Orķestra "Rīga" sniegumā skanēs spāņu komponista Luisa Serano Alarkona, amerikāņu – Džordža Geršvina un Roberta Rasela Beneta, vācu komponista un aranžētāja Manfrēda Šneidera mūzika. Solists saksofonists Oskars Petrauskis, diriģents Valdis Butāns.

"Dona nobis pacem" 25. martā Rīgas Domā būs orķestra veltījums Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienai. Orķestra skatuves partneris būs Latvijas Radio koris.

Pirmatskaņojumus piedzīvos Līgas Celmas-Kursietes jaundarbs "When David Heard" un Pētera Vaska skaņdarba "Dona nobis pacem" pārlikums jauktajam korim un pūtēju orķestrim. Skanēs latviešu komponistu Gundegas Šmites un Pētera Butāna kompozīcijas. Diriģenta Valda Butāna veidotajā programmā iekļauta arī viena no šodien pasaulē populārākajiem skaņražiem – amerikāņu komponista Erika Vitekra mūzika.

6. aprīlī Lielajā ģildē notiks koncerts "Brīvie putni solo lidojumā". Ar šo uzstāšanos orķestris "Rīga" vēlas uzsvērt savu 45. jubileju, kas tiek svinēta šogad, tādēļ koncerta solisti būs orķestra koncertmeistari un mūziķi, bet diriģents – iepriekšējais Orķestra "Rīga" mākslinieciskais vadītājs un diriģents Mārtiņš Ozoliņš.

Programmā skanēs oriģinālmūzika no Gunāra Ordelovska līdz Skotam Makalisteram. Skanēs Maika Movera Flautas koncerts Anetes Točas sniegumā, klarnetistu Jāņa Tretjuka un Raivo Lallo solo Skota Makalistera darbā "Freebirds", Jāņa Pusplatā eifonija solo Deivida Gilinhema "Vintage" un perkusionistu iznāciens ar Tošio Majuzumi Koncertu perkusijām un pūtēju orķestrim.

Festivāla programmā iekļauts arī Lielās Piektdienas koncerts 14. aprīlī Rīgas Sv. Jāņa baznīcā. Orķestri "Rīga" diriģēs īpašs viesis – spāņu komponists un diriģents Ferers Ferāns. Viņa galvenā radošās darbības joma gandrīz 50 gadus ir komponēšana. Daudz uzstājas kā diriģents, turklāt, interpretējot arī savu mūziku, kā tas notiks šajā koncertā. Koncerta programmā iekļauti poēma "Ābrahāms", balāde trompetei un orķestrim "Tu Sueño", kā arī koncerta centrālais skaņdarbs - simfonija "Kristus ciešanas", kurā komponists ietvēris notikumus no Kristus dzimšanas līdz nāvei.

Biļetes uz koncertiem 19. martā un 6. aprīlī nopērkamas visās "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā. Ieeja 25. marta koncertā ar bezmaksas ielūgumiem, kuri Rīgas Doma kasē saņemami no 20. marta. Savukārt ieeja 14. aprīļa koncertā ar bezmaksas ielūgumiem, kuri saņemami no 5. aprīļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!