Foto: Publicitātes foto. "Austras koks"

Jūnija beigās, uzreiz pēc vasaras saulgriežiem, trīs koncertos pievērsties savai iekšējai pasaulei aicinās 18. Introvertās mūzikas un mākslas festivāls "Ad Lucem".

Šī gada festivālā uzstāsies čellists un Krētas liras spēles meistars Jorgs Kaloudis (Yiorgos Kaloudis, Grieķija), kurš spēlēs Johana Sebastiana Baha svītas nedzirdētā skanējumā, izcilā latviešu koklētājaa Laima Jansone kopā ar pašas izveidoto koklētāju kopu "Austras koks", kā arī pasaules mūzikas ansamblis "Konstantinopole" (Kanāda), kas piedāvās viduslaiku un renesanses Eiropas, Vidusjūras un Tuvo Austrumu kultūru mūziku.

Festivāls tiks atklāts 26. jūnijā pulksten 19.00, Rīgas Sv. Pētera baznīcā, kur uzstāsies čellists un Krētas liras spēles un improvizācijas meistars, komponists Jorgs Kaloudis no Grieķijas. Viņš ir pirmais mūziķis, kurš ar grieķu tradicionālo instrumentu ieskaņojis klasisko mūziku. Īpaši festivālam "Ad Lucem" gatavotajā programmā skanēs Baha svītas Krētas liras skanējumā, kā arī Kalouda skaņdarbi un improvizācijas no viņa diskogrāfijas un vēl neatskaņotiem opusiem.

Viena no festivāla iemīļotākajām māksliniecēm ir izcilā latviešu koklētāja Laima Jansone. Ik gadu viņa priecē festivāla "Ad Lucem" klausītājus ar kādu jaunu programmu, un šogad 27. jūnijā pulksten 19.00, Rīgas Sv. Pētera baznīcā viņa uzstāsies kopā ar pašas izveidoto koklētāju kopu "Austras koks". Šajā koncertā Laima ar savām audzēknēm aicinās izbaudīt tīras kokles skaņas bagātīgā skanējumā.

30. jūnijā pulksten 19.00, Spīķeru koncertzālē uz ceļojumu pa viduslaiku un renesanses Eiropas, Vidusjūras un Tuvo Austrumu kultūru muzikālo dārgumu glabātuvēm aicinās pasaules mūzikas ansamblis "Konstantinopole" no Kanādas. Būdami komponisti un instrumentu virtuozi, Kija Tabasjans (Kiya Tabassian) un Šarbels Rūana (Charbel Rouhana), apvieno ūdu un sītaru mūzikālā dialogā starp arābu Maqam un persiešu Dastgāh stiliem. Ansamblis sadarbojas ar vadošajiem mūziķiem, uzstājies ap 140 pilsētās 28 valstīs, tā programmas ir ierakstītas un pārraidītas Eiropas un Kanādas radio sabiedrībās, izdoti 16 albumi.

Introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem" kopš 2002. gada bagātina Latvijas kultūras dzīvi, piešķirot tai unikālu vaibstu arī starptautiskā mērogā. Festivāls izceļ garīgumu kā mākslas darba virsvērtību un izvirza to kā galveno mākslinieciskā izpildījuma kritēriju. Festivāls ar mākslas spēka palīdzību aicina ikvienu pievērsties savai iekšējai pasaulei, meklēt ceļu uz pašatklāsmi un gaismu sevī, uzrunājot gan pieredzējušu meklētāju, gan nesagatavotu klausītāju, kam šāds mākslas pārdzīvojums spēj dot nozīmīgu impulsu jauna iekšējas attīstības ceļa sākumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!