Foto: Publicitātes attēli

Mūzikas festivāls "Skaņu mežs" par godu desmitajai jubilejai būs lielāks un daudzveidīgāks nekā citus gadus, sola festivāla rīkotāji un izziņo festivāla desmitgades koncertu programmu.

Festivālu 8.septembrī, Baltās nakts laikā, ievadīs bezmaksas pasākums – projekts "Tava bārda telpā un laikā". Tas notiek starptautiskas iniciatīvas "Sound Exchange" ietvaros. "Tava bārda telpā un laikā" ir audiovizuāla performance, kas veltīta latviešu kulta mūziķim, māksliniekam un arhitektam Hardijam Lediņam. Priekšnesumu radījušas aktuālas personības Rīgas mākslas un mūzikas pasaulē: videomākslinieks Indriķis Ģelzis, kā arī mūziķi Andris Indāns, kurš pazīstams ar savu daudzpusīgo elektroniskās mūzikas projektu "Gas Of Latvia", Stropu Jurka no industriālās mūzikas apvienībām "Strops un V.S.K.B.", tehno projekts "TV Maskava" un Toms Auniņs, pazīstams arī kā Atomola.

Kā vēsta festivāla rīkotāji, 6.oktobra koncerti būs interesanti laikmetīgās mūzikas cienītājiem – tie notiks Latvijas Radio 1 studijā un būs saistīti ar Džona Keidža simtgadi. Proti, uzstāsies tāda hrestomātiska personība kā amerikāņu eksperimentālās mūzikas komponists un pēdējais dzīvais Ņujorkas kompozīcijas skolas pārstāvis, Džona Keidža biedrs Kristians Volfs (Christian Wolff) kopā ar perkusionisti Robinu Šulkovsku (Robyn Schulkowsky), kura strādājusi ar turpat visiem laikmetīgās mūzikas gigantiem, sākot ar Mauricio Kāgelu līdz pat Keidžam un Jannim Ksenakim. Šajā vakarā notiks arī jauna "Skaņu meža" projekta debija - ar trīs priekšnesumiem tiks aizsākta pasākumu sērija ''Vārdrūme'', kas koncentrējas uz interesantu un dažreiz pat negaidītu radošu pāru veidošanu no neatkarīgiem mūziķiem un dzejniekiem, lai ģenerētu specifiskas skaņu pasaules, kurās dzeja un drosmīgi skaņu eksperimenti savijas vienā veselumā. Vakarā zviedru un japāņu solistu izpildījumā arī skanēs līdz šim Latvijā mazdzirdētās daudzsološās un jaunās igauņu/krievu komponistes Tatjanas Kozlovas darbs.

Savukārt 11.oktobris būs vērtīgs gan avangarda, gan frīdžeza un eksperimentālas popmūzikas cienītājiem. Tas notiks "Splendid Palace". "Šo festivāla datumu raksturos eklektiska programma, sākot ar frīdžeza gigantiem Pīteru Brucmanu (Peter Brotzmann), Matsu Gustafsonu (Mats Gustafsson) un Džona Koltreina un Alberta Ailera kolēģi Džonu Čikai (John Thcicai), kas uzstāsies zem nosaukuma "Sonore Special", līdz 80.gadus vecajam pasaulslavenajam "musique concrete" žanra mūzikas veterānam Fransuā Beilam (Francois Bayle) un koncertam, kurā augsti vērtētais psihedēliskā trip-hopa projekts "Forest Swords", kam drīzumā gaidāms jauns albums, uzstāsies paplašinātā sastāvā.

Šajā vakarā būs klausāma arī ievērojamā abstraktās elektronikas projekta "Machinefabriek" uzstāšanās, kurā tiks atskaņots skaņdarbs, kuru radīšanu iedvesmojušas Imanta Ziedoņa ''Krāsainās pasakas''. Šo uzstāšanos pavadīs "Skaņu meža" pasūtītas vizualizācijas no nīderlandiešu dizaina studijas "Lesley Moore" kolektīva, sadarbībā ar latviešu dizaineri Zigmundu Lapsu. Speciāls festivāla pasūtījums būs arī laikmetīgās komponistes Santas Ratnieces pirmais darbs "neklasiskajiem" instrumentiem – piecām ģitārām," vēsta festivāla rīkotāji.

12.oktobrī koncertzālē "Palladium" dunēs ritmiskās mūzikas nakts, kurā ar savu klātbūtni priecēs tādi starptautiski aktuāli deju un elektroniskās mūzikas novatori kā hausmūzikas disidents Ital (Daniel Martin-McCormick), sintezatormūzikas vizionāre Stellar Om Source, dubstep leģenda Kode9, amerikāņu "netīrā tehno" tīrradnis Container (Ren Schofield), sirreāli atmosfēriskā vokāliste Lorela Heilo (Laurel Halo) kā arī vietējie mūziķi Elvi & Dunian, Oriola un DJ Krii.

Savukārt 13.oktobrī "Skaņu mežs" noslēgsies ar koncertu Anglikāņu baznīcā, kur publiku priecēs tādi aktuāli mākslinieki kā amerikāņu elektronikas kosmiskais sapņotājs Bee Mask (Chris Madak), ko izdod aktuālā izdevniecība "Spectrum Spools", juteklīgā norvēģu vokāliste un komponiste Jenija Vāla (Jenny Hval) ar duetu Nude On Sand un melodiski trokšņainas un abstraktas ģitārmūzikas un elektronikas ievērojamais autors Fennesz (Christian Fennesz), kuram nākamā gada sākumā tiks publicēts ilgi gaidīts jauns albums. Šajā dienā festivāla programmu arī papildinās filmu programma sadarbībā ar Gētes Institūtu Rīgā. Tajā kā ierasts būs skatāms eksperimentālais kino, kā arī dokumentālās filmas, kas stāstīs par neparastiem mūzikas autoriem un izpildītājiem.

Abonements trīs festivāla dienām - 11.līdz 13.oktobrim – "Biļešu Servisa" kasēs maksās 16 latus, taču tie pieejami ierobežotā skaitā – 300. Par 14 latiem iespējams iegādāties abonementus uz 11.līdz 12.oktobri. Abonementi ir nopērkami vienīgi iepriekšpārdošanā.

Atsevišķās biļetes iepriekšpārdošanā maksā 10 latus uz 11.un 12.oktobri un septiņus latus un 6.un 13.oktobri. Uz 6.oktobri abonements neattiecas, jo Latvijas Radio 1.studijā ir tikai 150 sēdvietas.
Pie ieejas biļetes būs iespējams iegādāties dārgāk.

Tāpat organizatori sola, ka, iespējams, programma tiks papildināta.

"Skaņu mežs" ir dalībnieks Eiropas eksperimentālās mūzikas festivālu asociācijā "European Cities of Advanced Sound". Šo tīklu atbalsta Eiropas Savienības programma "Kultūra 2007-2013" un Latvijas Kultūras ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!