Foto: Publicitātes foto
Valmierā, Valmiermuižas parkā 17. un 18. jūnijā notiks ikgadējais etnomūzikas festivāls. Kā "Delfi" informē organizatori no Valmiermuižas biedrības, festivāla programma šogad notiks uz divām skatuvēm.

Festivāla īpašais notikums būs dūdu un bungu grupas "Auļi" jaunās Jāņu programmas pasaules pirmatskaņojums.

"Katru gadu festivālam ir savs vadmotīvs, ja pagājušajā gadā tas bija dzelzs un tā nozīme cilvēku dzīvē, tad šoreiz tā ir mijiedarbe – satiekoties dažādiem cilvēkiem un dažādām kultūrām, dažādiem laikmetiem, cilvēkam ar dabu, materiāliem savijoties un sapinoties," stāsta Kultūras menedžmenta centra "Lauska" vadītāja Daina Zalāne.

"Mīšanās kā apmaiņa ar vērtībām, zināšanām un prasmēm. Savijoties atsevišķām šķiedrām, var iegūt izturīgu, nesaraujami stipru pavedienu. Meistarnīcās pētīsim dažādas dabīgas šķiedras, no kurām var savīt virves un sapīt bizes, uzpīt vainagus un cepures. Muzikālajā programmā aicināsim mūziķus mijiedarboties savā starpā, kā arī ar skatītājiem," raksta organizatori.

Festivāla pirmās dienas vakarā uz "Klēts" skatuves savīsies latviešu un igauņu dzeja, valoda un mūzika. Tas tiek pieteikts kā muzikāls dzejas saiets, kurā piedalīsies dzejnieki Kristīna Ehina un Contra, kā arī Silver Sepp, kas par mūzikas instrumentiem spēj pārvērst jebkuru lietu, un dzejnieks Guntars Godiņš. Uzstāsies grupa "Rahu the Fool".

Piektdienas programmu ikviens varēs apmeklēt bez maksas.

Festivāla otrajā dienā uz "Sviesta" un "Klēts" skatuvēm koncertēs Madagaskaras pasaules mūzikas karognesējs Kilema. Pirmo reizi Latvijā uzstāsies oriģināli inovatīvais trio "Sutari" no Polijas, kas muzicējot izmanto gan tradicionālos instrumentus, gan rīvi, nažu asināmo un čukstus.

Albins Paulus no Austrijas pārsteigs ar dūdām, vargāniem, paštaisītām svilpēm un jodelēšanu. Vakara muzikālā kulminācija būs pasaules pirmatskaņojums – dūdu un bungu grupas "Auļi" jaunā Jāņu programma, kura top sadarbībā ar tuviem un tāliem viesmāksliniekiem, un ļaus ielīgoties gaidāmajos vasaras saulgriežos. Balfolku spēlēs pašmāju virtuozi "Arcandela", bet tumšā folka un kantrī grupa "Juuk" gādās par nedaudz nostalģiskas zaļumballes noskaņu. Mūsdienu folkmūziku spēlēs pašmāju postfolka grupas "TKP" (Julgī Stalte, Ēriks Zeps), "Laiksne" un "Ududu".

Kā ik gadu gaidāma arī svinīgā uguns skulptūras dedzināšana. To gatavo latviešu publikai jau zināmais mākslinieks no Spānijas Jordi NN, bet skulptūras dedzināšanu ieskandinās igauņu skaņu mākslinieks Silver Sepp. Festivāla izskaņā gaidāms jaunums – etnodisko, kur Dīva Reiznieka un Kaspara Zaviļeiska vadībā tradicionālā mūzika savīsies ar mūsdienīgiem ritmiem.

Kā norāda organizatori, festivāls kļuvis ģimenēm vēl draudzīgāks. Šogad būs krietni paplašināta arī festivāla teritorija. Tradicionālo amatu un dabai draudzīgās meistarnīcās varēs pakavēties, izzināt, parunāties ar meistariem un līdzdarboties. Mājražotāju un amatnieku tirdziņš "Gardu muti" jau kļuvis par tradīciju. Programma papildināta ar izklaidēm bērniem, izglītojošo un radošo epicentru sadarbībā ar mākslas izglītības centru "Trīs krāsas", mierīgām un nemierīgām zvilnētavām, teātri, kino, igauņu-latviešu dzejas samitu un brīvdabas izstādēm.

Valmiermuižas kultūras biedrības vadītāja Sabīne Vandāna stāsta: "Katra ambicioza un radoša valsts un pilsēta lepojas ar savu etnomūzikas festivālu – Igaunijā tā ir Vīlande ar folkfestivālu, Lietuvā pagāni pulcējas "Mėnuo Juodaragis", Zviedrijā tautas un tradīciju svētki ir "Urkult". Vēlamies, lai arī Latvijā ir ikgadējs, starptautisks etnomūzikas festivāls, kas spēj pulcināt māksliniekus un viesus no visas pasaules. Ceram, ka ieliksim sevi plašajā folkmūzikas kartē un Valmiermuiža būs satikšanās vieta ikvienam tradīciju izzinātājam un mūzikas mīļotājam!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!