Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" no šā gada 2. oktobra līdz 13. decembrim notiks četri sērijas "Personīgi" notikumi. Koncertu ciklā uzstāsies pasaulē atzīti latviešu un ārvalstu kamermūziķi, izskanēs Pētera Vaska un Santas Ratnieces pirmatskaņojumi, kā arī tiks prezentēta jauna krievu romanču programma, bet noslēgumā skanēs baltiešu etnomūzika mūsdienu skaņās.

"Koncertsērija "Personīgi" veidota dažādu žanru mazo formātu koncertu baudīšanai tiešākā un personīgākā veidā. Tuvākai, brīvākai un atvērtākai enerģijas apmaiņai starp izpildītājiem un klausītāju, muzikālā vēstījuma nepastarpinātai saņemšanai. Koncerti aicina iepazīt ne tikai izpildītāju piedāvātās mūzikas skanējumu, bet arī izzināt radošo personību ceļu līdz skatuvei un iepazīt mūzikas radīšanas procesu, bet pēc koncertiem aicinām apmeklētājus mirkli uzkavēties, lai satiktos ar koncerta māksliniekiem neformālā tikšanās reizē," atgādina sērijas idejas autore, koncertzāles "Lielais dzintars" mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča.

Piektdien, 2. oktobrī pulksten 19, koncertsērijas "Personīgi" sezonu atklās viens no pasaulē meistarīgākajiem stīgu kvartetiem ar 30 gadu pieredzi – "Artemis Quartet", kura pirmo vijoli kopš 2012. gada spēlē latviešu mūziķe Vineta Sareika. Jau 2006. gadā "Artemis" saņēmis prestižo vācu "ECHO Klassik" balvu par Ludviga van Bēthovena kamermūzikas ierakstiem, un komponista 250. jubilejas gadā viens no šiem darbiem iekļauts arī Liepājā gaidāmajā programmā. Līdzās Bēthovena 15. stīgu kvartetam kā īpašs notikums programmā izskanēs arī Pētera Vaska Sestā stīgu kvarteta pirmatskaņojums. Kā autobiogrāfisks atskats uz dzīvē pieredzēto tā četras daļas vēstī par atvadīšanos, atskatīšanos, aiziešanu un satikšanos. "Artemis Quartet" sastāvu veido vijolnieces Vineta Sareika un Sujoena Kima (Suyoen Kim), altists Gregors Zīgls (Gregor Sigl) un čelliste Harieta Kreiga (Harriet Krijg). Koncerts Liepājā notiek sadarbībā ar Rudens kamermūzikas festivālu.

Svētdien, 25. oktobrī pulksten 15, Lielajā dzintarā būs tikšanās ar atraktīvo tenoru, Latvijas Nacionālās operas un baleta solistu – Mihailu Čulpajevu. Tandēmā ar pieredzējušo pianistu un Latvijas Nacionālās operas koncertmeistaru Mārtiņu Zilbertu abi mākslinieki Liepājā pirmatskaņos programmu "Skaistākās krievu romances". Krievu kultūras pērles un nācijas dvēseles atspulgs – šie ir tikai daži no smeldzīgajām romancēm piedēvētajiem košajiem epitetiem. Koncerta programmas pirmajā daļā skanēs slavenās un klausītājiem tuvās Rahmaņinova, Gļinkas un Čaikovska liriskās romances, bet otrā daļa iepazīstinās apmeklētājus ar romanču žanra attīstību mūsdienās.

Ar jaunu programmu svētdien, 22. novembrī pulksten 15 priecēs latviešu kamermūzikas izcilības – "Trio Palladio". Kamersastāvu veido trīs spoži pašmāju solisti, kuri iekarojuši pasaules skatuves – vijolniece Eva Bindere, pianists Reinis Zariņš un čelliste Kristīne Blaumane. Kā stāsta pianists Reinis Zariņš, koncerta programmā līdzās klasikai un nemainīgām vērtībām gaismā tiks celtas komponistes – sievietes. Koncertu atklās pasaulē reti atskaņotās britu komponistes Rebekas Klārkas (Rebecca Clarke) klaviertrio un talantīgās latviešu komponistes Santas Ratnieces skaņdarba pasaules pirmatskaņojums, bet turpinājumā – 19. gadsimta vācu ģēnija Fēliksa Mendelszona klaviertrio un komponista Pētera Vaska skaņdarba "Vientuļais eņģelis" kamerversija.

Sērijas noslēgumā – svētdien, 13. decembrī pulksten 15, Latviešu koklētāja un etnomuzikoloģe Laima Jansone kopā ar mūziķiem no Lietuvas un Igaunijas vienosies baltiešu trio projektā "Trīs upes". Projekts izveidojās, sanākot kopā trīs Baltijas mūziķiem, kurus vieno vēlme dot laikmetīgu balsi mūsu zemēs sakņotajām senajām mūzikas melodijām. Laima Jansone, savienojot senos spēles veidus ar visdažādākajām inovācijām, ir sava ceļa gājēja latviešu tradicionālās kokles spēlē. Sauļus Petreikis (Saulius Petreikis) ir Lietuvā pazīstams multiinstrumentālists, kura elpā ieskanēsies kā senais ganu rags un dūdas, tā mirdzoša trompete, savukārt Andrē Mākers (Andre Maaker) ir Igaunijas jaunās paaudzes spožākais džeza ģitārists, kurš attīstot savu stilu, pievērsies tradicionālās mūzikas izziņai.

Raksturīgi koncertsērijai "Personīgi" – pēc katra koncerta būs iespēja tikties ar mūziķiem, lai pie kafijas tases vai atspirdzinoša dzēriena glāzes baudītu sarunas neformālā gaisotnē.

Biļetes uz sērijas "Personīgi" koncertiem nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!