Foto: Publicitātes foto
Nacionālā ierakstu kompānija "Skani" laidusi klajā albumu "Maija Einfelde. Vijolsonātes", ar šo pirmo reizi apkopojot un izdodot komponistes vijolsonātes autoralbumā.

Kā "Delfi" informē izdevēji, ierakstā piedalās vijolniece Magdalēna Geka un pianiste Iveta Cālīte. Ieraksts tapis Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars".

Albumā ieskaņotas trīs Sonātes vijolei un klavierēm, kā arī Sonāte vijolei solo. Kā albuma anotācijā raksta muzikologs Orests Silabriedis, tad "stīginstrumenti Maijai vienmēr patikuši. Komponējot Maija izdzied katru balsi gan kordziesmā, gan vokālajā ciklā, gan arī instrumentālajā mūzikā. Tiesa, vijolsonātēs vijole ne tikai dzied, bet arī visu ko citu dara." Stīginstrumentu patikšanu apliecina arī īpaša komponistes bērnības atmiņa: "Tēvam bija kaut kāda vijole, nekāda sevišķi labā, atceros, ka mēs kaut ko tur čīgājām. Vijole bija vienīgais, ko mamma saglāba no kara laikā nodegušās Valmieras darbnīcas."

Maijas Einfeldes daiļrade "uzplauka lēni, izgāja grūtu neatzīšanas ceļu un briedumgados piedzīvoja spožu atzinības vilni, kas nav noplacis līdz pat šim brīdim," tā par komponistes radošo darbību raksta Silabriedis.

"Maijas Einfeldes mūzika latviešu klausītājam jau ir tuva un pazīstama. Tagad, pateicoties šī albuma starptautiskajam izdevumam, ar šo patiesi dziļām emocijām piesātināto mūziku, kas albuma formā pie klausītājiem nonāk pirmo reizi, varēs iepazīties klausītāji visā pasaulē, " skaidro Egīls Šēfers, "Skani" vadītājs un Latvijas Mūzikas informācijas centra direktors.

Vijolniece Magdalēna Geka un pianiste Iveta Cālīte komponistes veikumu izceļ kā "visnozīmīgāko un apjomīgāko pienesumu latviešu vijolsonātes žanram. Caur šiem četriem tik atšķirīgajiem cikliem nemainīgi vijas gan Einfeldei raksturīgā liriskā traģika, gan ilgas pēc gaišuma un viegluma. Strādājot pie šī tvarta, mums bija īpaši nozīmīgi sasaistīt katru sonāti ar komponistes skaudro dzīvesstāstu. Ļoti ceram, ka šī tiešā un patiesā mūzika pelnīti izskanēs arvien plašāk."

Vijolniece Magdalēna Geka ir daudzu starptautisku konkursu laureāte, plaši koncertē visā Eiropā gan kā soliste, gan kā kamermūziķe. Latvijas publikai viņas vārds zināms kopš spožās debijas ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri 2014. gada rudenī, kam sekoja nominācija Lielajai mūzikas balvai. Magdalēna otrreiz nominēta Lielajai mūzikas balvai 2020. gadā par kamermūzikas programmu ar pianistu Georgu Kjurdianu. Īpaši nozīmīgi Magdalēnai ir spēlēt mūsdienu komponistu mūziku: viņa pirmatskaņojusi ap trīsdesmit jaundarbu.

Pianiste Iveta Cālīte aktīvi koncertē gan kā soliste, gan ir pieprasīta mūziķe dažādos kameransambļos Zviedrijā, Francijā, Latvijā, Lietuvā, Norvēģijā. Iveta piedalījusies dažādos mūzikas festivālos — Stockholm Piano Festival 2015, Debussy 100, Musik vid Siljan 2018 Stokholmas Jaunās operas laikmetīgās mūzikas ansambļa sastāvā, Mocarta operas "Teātra direktors" uzvedumos Zviedrijas ziemeļos. Sniegusi koncertus ar "Latvijas jaunajiem kamermūziķiem", kopā ieskaņojot Šostakoviča Klavierkvintetu Latvijas Radio I studijā.

Svinot albuma iznākšanu, vijolniece Magdalēna Geka un pianiste Iveta Cālīte aicina uz koncertu "Vakars ar Maiju Einfeldi. Sonātes 1981–2000" 15. decembrī pulksten 19 Rīgas Mākslas telpā. Pieteikšanās uz koncertu, rakstot e-pastu: rezervacija.einfelde@gmail.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!