Oktobra beigās Rīgas Kongresu namā mūzikas un mākslas festivāla "Bildes 2012" ietvaros notiks koncerts, kurā tiek aicinātas uzstāties jaunās, mazpazīstamās, "Bildēs" vēl nestartējušās grupas kopprojektos ar kādu jau Latvijā zināmu mūziķi, portālu "Delfi" informē festivāla pārstāvji – "Bilžu Birojs".

Šāds kopprojektu koncerts pirmo reizi notika 2001. gadā, un šobrīd tas jau ir kļuvis par neatņemamu festivāla sastāvdaļu, kam raksturīgi radoši un izdomas bagāti jauno un pieredzējušo mūziķu kopīgi veidoti priekšnesumi.

Šajā koncertā jaunie mūziķi izpilda divas dziesmas. Viena no tām ir jauno izpildītāju oriģināldziesma, taču otra – jaunā aranžējumā veidota kāda "Bilžu" veterāna dziesma, ar ko kopā tā tiek arī izpildīta.

Kopīgais mēģinājumu process un uzstāšanās festivālā ir piedzīvojums ne tikai jaunajiem izpildītājiem, bet arī jau pieredzējušiem mūziķiem. Nereti pēc veiksmīga kopprojekta izveides jaunie mūziķi un "Bilžu" veterāni kļūst par sadarbības partneriem un kopīgi uzstājas arī citos pasākumos vai, piemēram, ieraksta dziesmu un uzfilmē videoklipu.

Iepriekšējos gados "Bilžu" jauno grupu koncertā sevi ļoti veiksmīgi pieteica šādi kopprojekti: 2001. gadā – "Driving South" & Zigmars Liepiņš, "Aparāts & Mārtiņš Brauns, "Dzelzs Vilks" & Alis P un citi.

2002. gadā – "Putnu balle" & Mārtiņš Freimanis, "RE:Public" & Ingus Ulmanis, Zane Dombrovska & Kārlis Lācis un citi. 2003. gadā – "Gain Fast" & Olga Rajecka, "Hospitāļu iela" & Roberts Gobziņš, "Paralēle" & Raimonds Bartaševičs, "Headlights" & Aigars Grāvers un citi. 2004. gadā – "Astro'n'Out" & Horens Stalbe un citi, bet 2005. gadā – AK69 & Roberts Gobziņš, "Daylight" & Jānis Grodums, "Lietotas mēbeles no Holandes" & Adrians Kukuvass un citi.

2006.gadā – "Fame" & Intars Busulis, "Tumors" & "Rīgas Viļņi" un citi, bet 2007. gadā – "Wild" & Igo, "Soul E-motion" & Viktors Lapčenoks un citi, savukārt 2008. gadā – "Camillas" & Lauris Reiniks, "Mellana" & Juris Kaukulis, Miks Dukurs & Aisha un citi.

2009. gadā – "Livido" & Mārtiņš Freimanis, "The Blackout" & Liene Šomase un citi, bet 2010. gadā – "Sunday Jam Toast" & Juris Kulakovs, savukārt 2011. gadā – "Strong Mint" & Gundars Rullis, "Ar basām kājām" & Marts Kristiāns Kalniņš un citi.

"Sākumā neticējām, ka mums būs jāsadarbojas ar AlisP jeb Gundaru Rulli. Viņš grupas dalībniekiem bija un aizvien ir liels iedvesmas avots. Jāatzīst, ka sākumā bijām neziņā, vai maz varēsim "turēt līdzi", jo lielākā daļa grupas dalībnieku bija gados jauni skolnieki. Baidījāmies, ka mūs neņems nopietni. Bet Gundars atnāca uz mēģinājumu, un tālāk viss gāja kā pa sviestu, bija ļoti viegli saspēlēties. Mēs viņa dziesmu "Zinu, zinu" būtībā salikām no jauna, un līdz ar to katrs ielikām savu artavu tās gala skanējumā. Galu galā, pēc vairākiem mēģinājumiem mēs bijām ļoti apmierināti gan ar dziesmu, gan "Bildēs" iegūto pieredzi kopumā. Šāda sadarbība viennozīmīgi bija liels gods un lieliska iespēja!" stāsta grupas "Strong Mint" bundzinieks Pēteris Ozols.

Savukārt grupas "Ar basām kājām" solists Gļebs Peško atzīst: "Mums festivāls "Bildes" bija patīkams pārbaudījums, jo bija jāuzstājas kopā ar sabiedrībā labi pazīstamu un talantīgu cilvēku. Sākumā bija nelielas bažas, vai Martam Kristiānam Kalniņam patiks tas, ko mēs spēlējam, vai patiks viņa dziesma mūsu aranžējumā, un pats galvenais – vai mūsu kopīgais veikums patiks klausītājiem. Tiesa, mēs bijām ļoti satraukušies, jo ar Martu pirmo reizi tikāmies tikai dienu pirms koncerta. Viņš apsēdās pie klavierēm un uzsauca: "Nu, džeki, rādiet, kas jums tur ir!" Un mēs rādījām! Nepilna stunda, un mēģinājums bija galā. Marts atvadījās, sakot, koncertā viss būs super, un aizskrēja tālāk. Lieki teikt, ka koncerts tiešām bija lielisks. Daudzie klausītāji un lieliskā apskaņošana radīja neaizmirstamas sajūtas. Paldies Martam un visam "BILŽU" personālam!"

Savu dalību festivālā "Bildes 2012" var pieteikt līdz 2012. gada 10.jūnijam.

Piepulcēties festivālam var arī mūziķi un kolektīvi, kuri vēlas piedalīties "Bilžu" folka jauno dziesminieku, džeza un blūza koncertos.

Ar festivāla jauno grupu dalībnieku atlases noteikumiem iespējams iepazīties festivāla mājaslapā www.bildes.lv

Grupu atlases rezultātus "Bilžu Birojs" paziņos, nosūtot tos uz grupas kontaktpersonas e-pastu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!