LU Lielajā aulā 3. jūlijā, 21:00 un 4. jūlijā, 19:00 jauniešu koris "Kamēr..." sniegs koncertus ar 17 pasaules pirmatskaņojumiem ciklā "Pasaules Saules dziesmas", portālam "Delfi" ziņo kora pārstāvji.
Projekta "Pasaules Saules dziesmas" koncerti Rīgā notiks tieši pirms Dziesmu svētkiem, un biļetes uz šiem pasākumiem vēl ir nopērkamas "Biļešu Paradīzes" kasēs un
www.bilesuparadize.lv

Koncertos būs dzirdami 17 pasaules pirmatskaņojumi, ko īpaši korim "Kamēr.." rakstījuši septiņpadsmit komponisti no sešpadsmit valstīm, aptverot visus pasaules kontinentus.

Vienojošā tēma visa koncerta garumā būs saule - kādu to saprot cilvēki visā pasaulē, kādu to redz projektā uzaicinātie komponisti un kā - koris "Kamēr..." diriģenta Māra Sirmā vadībā.

Koris "Kamēr..." pagājušajā gadā aicināja 17 komponistus no 16 pasaules valstīm rakstīt jaundarbu korim "Kamēr..." par Saules tematiku. Šobrīd atsaukušies un skaņdarbus ir uzrakstījuši un vēl raksta komponisti no šādām valstīm: Džons Taveners (Apvienotā karaliste), Gija Kančelli (Gruzija), Leonīds Desjatņikovs (Krievija), Svens -Dāvids Sandstrēms (Zviedrija), Stefans Līks (Austrālija), Dobrinka Tabakova (Bulgārija), Alberto Grau (Venecuēla), Ko Matsušita (Japāna), Tjerī Pekū (Francija), Džons Luters Adams (ASV), Vitautas Miškinis (Lietuva), Urmas Sisasks (Igaunija), Bjorns Andorns Drage (Norvēģija), Henriks Hofmeiers (Dienvidāfrika), Poļina Mediļjanova (Uzbekija).

Latviju projektā pārstāvēs divi atšķirīgi, visā Latvijā un arī ārpus tās mīlēti komponisti Pēteris Vasks un Raimonds Pauls. Projekts ir unikāls ar ne tikai ar to, ka tajā piedalās visā pasaulē pazīstami komponisti, bet arī tāpēc, ka lielākā daļa komponistu ir solījuši būt klāt pirmatskaņojumos Rīgā, 3. un 4. jūlijā Latvijas Universitātes Lielajā aulā.

Ar projekta programmu koris "Kamēr..." jau ir uzaicināts piedalīties jūlijā notiekošajā Pasaules koru simpozijā Kopenhāgenā, kas būs sākums starptautiskai šīs programmas izrādīšanai. Projekta mākslinieciskās koncepcijas autors ir mākslinieks Ilmārs Blumbergs, kurš katram no skaņdarbiem veltījis gleznu, kas veidotas vienotā stilistikā. Gleznu centrālie elementi ir cilvēks un saule. Vienkopus šīs gleznas tiks izdotas speciālā šim projektam veltītā grāmatā, kas iznāks jūlijā. "Pasaules Saules dziesmas" iecerētas kā muzikāli dinamisks koncertceļojums apkārt pasaulei no saules lēkta līdz rietam, ko pasākuma režijā īstenos režisors Juris Pakalniņš. Par kora dziedātāju skatuves tērpiem rūpējas tērpu māksliniece Kristīne Pasternaka.

Līdzās koncerta uzveduma veidošanai, šobrīd notiek darbs pie dokumentālās filmas, kas atspoguļos projekta attīstību un norisi. Filmas veidotāji Gints Grūba un SIA "Mistrus media" iecerējuši filmu kā liecību par šo unikālo pasākumu, sākot no kora gatavošanās procesa dokumentēšanas līdz pat komponistu intervijām, kur viņi dalīsies savos iespaidos par "Pasaules Saules dziesmu" projektu.

Kā stāsta kora mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais, projekta "Pasaules Saules dziesmas" pirmsākumi meklējami 2005. gadā, kad kopā ar toreizējo Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu tika realizēts projekts "Latvija - Saules zeme" , kura ietvaros astoņi latviešu komponisti speciāli korim "Kamēr..." rakstīja jaundarbus ar Vairas Vīķes-Freibergas izvēlētājām saules dainām, kas tika atskaņoti kora 15. gadu jubilejas koncertos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!