Foto: Publicitātes attēli
26. jūlijā aprit 150 gadi kopš Latvijas kultūras un profesionālās mūzikas izglītības pamatlicēja, mūziķa un komponista, kurš radījis daudz pazīstamu skaņdarbu balsij un klavierēm, kora balādes un simfonijas, Jāzepa Vītola dzimšanas.

Vītols dzimis Ģīmja dzirnavās netālu no Valmieras skolotāja Jāņa Vītola ģimenē. Privāti mācījies apguvis vijoles, klavieru un ērģeļu spēli, kā arī mūzikas teoriju.

Vēlāk viņš uzņemts Pēterburgas konservatorijā alta vijoles klasē, bet pēc tam pārgājis uz speciālās kompozīcijas klasi pie skolotāja Nikolaja Rimska-Korsakova.

Kā vēsta Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijas (JVLMA) pārstāvji, Vītola (1863–1948) vārds jau vairākām sabiedrības paaudzēm ir kļuvis par neatņemamu kultūratmiņas daļu.

No 10. līdz 12. oktobrim JVLMA notiks starptautiska konference "Jāzeps Vītols – personība, daiļrade, konteksti. Tās rīkotāji vēsta: "Vītola personības monumentalitāte un daudzās darbības šķautnes, sevišķi kora un klaviermūzikas darbi ir saistījuši pastāvīgu interesi atskaņotājmākslinieku vidū. Vītola Gaismas pils kļuvusi par latviešu nacionālās mūzikas kultūras ikonu. Meistara uzturētie kompozīcijas principi, kuri ģenētiski saistīti ar 19. gadsimta Pēterburgas kompozīcijas skolas tradīcijām, daudziem viņa audzēkņiem ir nozīmējuši Mozus likumu.

Vienlaikus pret komponista muzikālo mantojumu nereti pausta arī inerta attieksme, un daudzi (īpaši vēlīnā perioda) sacerējumi joprojām gaida savu muzikālo lasījumu. Tādējādi Vītola daiļrades iespējami pilnīga apguve ir viens no būtiskākajiem uzdevumiem komponista radošā devuma novērtējumā gan mākslinieciskās interpretācijas, gan zinātniskās izpētes jomā."

Šogad janvārī, ieskandinot Jāzepa Vītola 150. atceres gadu, par izciliem sasniegumiem mūzikā un pedagoģiskajā darbā Akadēmijas nozīmīgāko apbalvojumu – "Gada balvu jaunajam mūziķim", saņēma jaunie talanti diriģents Jānis Liepiņš (attēlā) un dziedātājs Kalvis Kalniņš, savukārt ar JVLMA un Swedbank "Gada balvu mācībspēkam 2012" godinās komponisti profesori Selgu Menci.

Savukārt 2. jūlijā Latvijas Universitātes Lielajā aulā izskanēja Jāzepa Vītola 150.jubilejai veltīts koncerts.

Līdz pat šī gada beigām notiks dažādi izcilā mūziķa un komponista piemiņai veltīti pasākumi. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!