Foto: Kaspars Balamovskis

Jelgavas kultūras namā 17. oktobrī izskanēs valsts simtgades muzikālā projekta "Latvijas gredzens" noslēdzošā posma "Zemgales gredzens" kino koncerts. Kā informē rīkotāji, tas jau ir pilnībā izpārdots.

Bez Jelgavas, kino koncerts "Vēstures palos" notiks vēl trīs vietās – Cēsīs, Rēzeknē un Liepājā. Līdz šim simtgades projektā "Latvijas gredzens" izskanējuši 12 koncerti. Kā minēja Latvijas valsts simtgades biroja vadītāja Linda Pavļuta, šis ir viens no vērienīgākajiem Latvijas simtgades projektiem, jo ir ieguldīts izpētes darbs un apzināti novadu cilvēki, tādēļ šo projektu varētu dēvēt arī par Latvijas spoguli.

"Zemgales gredzens" ir ceturtais un noslēdzošais posms muzikālajā projektā. Kino koncertos "Vēstures palos" uzstāsies Latvijas Radio koris, Latvijas Radio bigbenda grupa, mūziķi – brāļi Oskars un Raimonds Petrauski, kā arī laikmetīgās dejas mākslinieki Lipora un Guntis Spridzāns.
Kino koncerta libretu radījusi dzejniece Inese Zandere, muzikālais pamats ņemts no komponistu Pētera Vaska un Līgas Celmas-Kursietes radītajiem darbiem, horeogrāfi ir laikmetīgās dejas mākslinieki Lilija Lipora un Guntis Spridzāns, bet režisors ir Roberts Rubīns.

Kā uzsver projekta īstenotāji, "Vēstures palos" vēsta par Zemgali kā arkla un zobena zemi, kur auglība mijas ar nāvi. Tajā skan militāri marši un sēru mūzika, kanonizētas leģendas un pašapzinīgas pūtēju zaļumballes. Plašie tīrumi pārvēršas karalaukos un kapulaukos, kas atkal pārtop tīrumos, un tajos izaug latviešu literārā valoda, pirmie prezidenti un valstsvīri, diži dzejnieki un stipras dzejnieces. Zemgales mērogs ir apvāršņa plašums, un Latvijas valsts tajā ir kā Lielupe, kuras palos atkal satiekas vēstures līdzenumā izkliedētās dvēseļu upītes.

Latvijas Radio kora un koncerta "Vēstures palos" mākslinieciskais vadītājs Sigvards Kļava skaidroja, ka šajā koncertā satiekas kino, deja, dzeja un mūzika. "Šis ir gadījums, kad stāsts un realizācija top vienlaicīgi, izjūtot vienam otru, nevis ilustrējot. Stāsts par Zemgali ir sanācis ļoti skaists un priekš manis ļoti svarīgs. Atbilde tam, ar ko man Zemgales novads asociējas, joprojām pie manis nāk," sacīja Kļava.

Savukārt Zandere ieskicēja, ka "Vēstures palos" būs iekļauta arī dzeja, ko radījusi Aspazija, Jānis Jaunsudrabiņš un Māra Zālīte. Kino koncerta libreta autore cer, ka skatītāji rūpīgi lasīs koncerta programmu, lai vieglāk būtu saprotama kino koncerta koncepcija.

Koncertcikls "Latvijas gredzens" kā dāvana valstij tās simtgadē sākās 2017. gada pavasarī un līdz šim jau piedzīvoti trīs Latvijas novadiem veltīti pasākumi – Latgalei koncertizrāde "Rakstiem un skaņai", Kurzemei lielkoncerts "Pūt, vējiņi" un Vidzemei muzikāla izstāde "Kalns uz augšu ies".

Visas četras koncertcikla "Latvijas gredzens" daļas būs skatāmas arī Dailes teātrī "Rīgas festivāla" laikā nākamā gada jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!