Foto: AP/Scanpix

Džona Lenona atraitne Joko Ono būs 2013. gada Londonas pazīstamā mūzikas un mākslas festivāla ”Meltdown” kuratore, sekojot tādiem mūziķiem kā Deivids Bovijs, Rejs Deiviss, Džārviss Kokers un citi, raksta ārvalstu prese.

Šobrīd 80 gadus vecā māksliniece paudusi, ka jūtas pagodināta sadarboties ar šo festivālu tā divdesmitajā gadadienā. Joko Ono uzsvērusi festivāla lielisko spēju ”piedāvāt gan eksperimentālas, gan klasiskas mākslas aktivitātes, kas to padarījusi par nozīmīgu britu kultūras dzīves sastāvdaļu”

Tradicionāli ”Meltdown” festivāls 2013. gadā ilgs 10 dienas – 2013. gadā no 14. līdz 23. jūnijam. Festivāla ietvaros notiks gan dažādi koncerti, gan dīdžeju uzstāšanās, lekcijas, kinovakari un izstādes.

Pagaidām vēl festivāla mākslinieku saraksts nav izziņots, bet paredzams, ka joprojām aktīvā māksliniece fokusēsies uz tādām tēmām kā vides ietekme un feminisms.

”Es šobrīd apzinu personības no visas pasaules, kas varētu piedalīties, daži no viņiem jums būs labi zināmi, bet daži visai pasaulei būs atklājums,” sola Joko Ono.

2012. gada ”Meltdown” festivāla kurators bija Entonijs Hegartijs no ”Antony and the Johnsons”. Par festivāla pārsteigumu kļuva bijušās ”Cocteau Twins” vokālistes Elizabetes Freizeres uzstāšanās, kura publikas priekšā stājās pēc vairāku gadu pārtraukuma.

Pati Joko Ono festivālā piedalījusies 2009. un 2005. gadā, kad tā kuratore bija Patija Smita. Festivāla 20. gadu garajā vēsturē tā programmu veidojuši arī tādi mūziķi kā Morisejs, Niks Keivs un citi.

Šogad Londonā, galerijā ”Serpentine” atvērta arī vērienīga, retrospektīva Joko Ono darbu izstāde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!