Foto: Publicitātes foto

Daugavpilī no 27. līdz 29. jūnijam notiks 17. Baltijas valstu studentu dziesmu un deju svētki "Gaudeamus", kas kopā pulcēs ap 5000 dalībnieku no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, informē pasākuma organizatori.

Festivāla viesi aicināti izbaudīt plašu programmu, kurā līdztekus tradicionālajiem koncertiem, kuros varēs iepazīties ar Latvijas, Lietuvas un Igaunijas tautas dziesmu, deju un folkloras tradīcijām, būs arī vēl citi radoši pasākumi, kas festivāla ietvaros notiks pirmo reizi.

Kā atzīst festivāla galvenais mākslinieciskais vadītājs, Latvijas Kultūras akadēmijas profesors Jānis Siliņš, gatavošanās šiem svētkiem sākās jau uzreiz pēc pasākuma Lietuvā, Viļņā (2011), kad nākamā festivāla organizēšana tika uzticēta Latvijai. Svētku rīkotāji ar nepacietību gaida, kad mazāk kā pēc mēneša trīs gadus lolotās idejas piedzīvos kulmināciju.

Pirmā festivāla diena, 27. jūnijs, iesāksies ar īpašu mākslas pasākumu – Daugavpilī dzimušā abstraktā ekspresionisma pamatlicēja Marka Rotko mākslas centrā plkst. 16 notiks visu trīs Baltijas valstu mākslas augstskolu rektoru darbu izstādes atklāšana. Izstādē būs pārstāvēti trīs atšķirīgi mākslas mediji – glezniecība, tekstils un grafika, un to būs iespējams apskatīt līdz pat 9. augustam.

Turpinājumā plkst. 18 Daugavpils Kultūras pilī notiks Igaunijas, Latvijas, Lietuvas tautas deju ansambļu koncerts un pēc tam plkst 20:30 Daugavpils Latviešu kultūras centrā – simfoniskās mūzikas koncerts, kas ir unikāls gan tādēļ, ka festivāla ietvaros notiks pirmo reizi, gan arī tādēļ, ka tur kā solisti savukārt piekrituši uzstāties visu svētku dalībvalstu mūzikas augstskolu rektori.

17. Baltijas valstu dziesmu un deju svētki "Gaudeamus" tiks atklāti 27. jūnija vēlā vakarā ar svinīgu visu dalībnieku lāpu gājienu svētku tērpos cauri pilsētai uz Daugavpils Marka Rotko mākslas centru un pūtēju orķestru koncertu Māra Martinsona virsvadībā mākslas centra pagalmā.

Svētku atklāšanas koncertā Baltijas valstu augstskolu studentu pūtēju orķestri atskaņos dažādu laiku un stilu mūziku. Tauru skaņās simboliskā veidā savienosies pagātne un tagadne: 19.gs. un 20.gs. militārā gaisotne ar tagadnes jauniešu brīvo, atraisīto un enerģētiski piepildīto atmosfēru.

Nākamajā dienā, 28. jūnijā, no plkst. 12 līdz 17 Daugavpils iedzīvotāji un viesi aicināti pulcēties pie Daugavpils Universitātes galvenās ēkas, lai baudītu Latvijas, Lietuvas un Igaunijas nacionālās programmas.

"Tradicionālās un tagadnes vērtības ir mijiedarbībā. Dziedam, dejojam un spēlējam par puišu un meitu attiecībām, par mīlestību, par ģimeniskām vērtībām, par jaunības azartu un spēju skatīt pasauli gan poētiski, gan arī sadzīviski krāšņi - kā tautiskos rakstos," gaidāmo koncertu raksturo Latvijas programmas veidotāji – Latvijas Kultūras akadēmijas Radošās darbības centra jaunrades projektu koordinators, režisors Juris Jonelis un Liepājas Universitātes asociētā profesore, diriģente Ilze Valce.

Sestdienas vakarpusē 20:30 Daugavpils olimpiskajā centrā notiks vērienīgs Baltijas valstu tautas deju kolektīvu koncerts. Virsvadītājs – Latvijas Universitātes tautas deju ansambļa "Dancis" mākslinieciskais vadītājs Rolands Juraševskis.

Festivāla beidzamajā dienā, 29. jūnijā, visi dalībnieki pulcēsies Stropu estrādē uz kulminējošo pasākumu – tradicionālo noslēguma koncertu, kura mākslinieciskais vadītājs ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas emeritētais profesors, diriģents Juris Kļaviņš, režisors – Juris Jonelis.

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas studenti dziedās, dejos un spēlēs jaunības melodijas, katru savā nacionālā krāsā un visas vienotā kopskaņā, kā pirms divdesmit pieciem gadiem Baltijas ceļā, sadodoties rokās. Komponista Ērika Ešenvalda un dzejnieka Jāņa Petera kopdarba – dziesmas "Tava ir jaunība mana!" pirmatskaņojums trīs valodās būs kā zīme nedalāmībai.

"Gaudeamus 2014" pasākumu scenogrāfiju veidos mākslinieks Ivars Mailītis, kurš jau iepriekš bijis vairāku dziesmu un deju svētku galvenais mākslinieks un spilgti ir palicis atmiņā ar XXV Vispārējo latviešu dziesmu un XV deju svētkiem veidoto vides objektu "Sidraba birzs vainags".

Ieeja visos svētku pasākumos ir bez maksas, bet tā kā atsevišķos koncertos vietu skats ir ierobežots, festivāls aicina pieteikties bezmaksas ieejas kartēm, kuras varēs saņemt no 16. jūnija Daugavpils Latviešu kultūras centra kasē, Rīgas ielā 22a.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!