Foto: Publicitātes foto

No 15. līdz 22. jūnijam vairākās Latvijas pilsētās ar koncertiem pirmo reizi viesosies Losandželosas latviešu vīru koris "Uzdziedāsim, brāļi!". Klausītāji un arī paši koristi atzīst, ka šis koris ir gluži kā mūsdienu Amerikas latviešu diasporas seja – reizē latviska un atvērta pasaulei.

Šis ir ļoti īpašs koris – to 1997.gadā dibinājusi un vada kora vienīgā dāma Laura Rokpelne Mičule, kura pati ir bijusī kamerkora "Ave Sol" dziedātāja. Viņa astoņdesmito gadu beigās devās uz ASV un Dienvidkalifornijas universitātē ieguvusi doktora grādu mūzikā.

Pēc viņas iniciatīvas tika dibināts latviešu vīru koris, kurā šo 17 gadu laikā dziedājuši un dzied visdažādāko profesiju pārstāvji: advokāti, aviosabiedrību darbinieki, ārsti, bezdarbnieki, farmaceiti, grāmatveži, inženieri, krāsotāji, mūziķi, Holivudas un Latvijas producenti, "Emmy" mūzikas balvai nominētie un tās ieguvēji, IBM un Silicija ielejas profesionāļi, skolotāji, pat ugunsdzēsējs, kurš 25 gadus nostrādājis bīstamajos Aļaskas mežos, un luterāņu baznīcas prāvests, kuram patīk piespēlēt ģitāru, kā arī Santa Barbaras prokurors, kura priekšnieks tiesāja Maiklu Džeksonu, un citi.

Koristus vieno mīlestība pret mūziku un vēlme dziedāt. Lai arī koris viņiem ir tikai hobijs, vīri pret to attiecas nopietni, un jau 17 gadus daudzi no viņiem uz mēģinājumiem ikreiz mēro vairākus desmitus un pat simtus kilometru.

Savā pastāvēšanas laikā koris sniedzis koncertus gan baltiešu, gan amerikāņu publikai. Vīri ar panākumiem uzstājušies Čikāgā, Filadelfijā, Vašingtonā, Palmspringsā, Holivudā un daudz kur citur.

"Šogad pirmo reizi dosimies koncertēt uz Latviju, kur sniegsim koncertus Rīgā, Rēzeknē, Daugavpilī, Liepājā, Lestenes Brāļu kapos, Suntažu Dziesmu svētkos un Valmierā. Mūs pavadīs komponists Pēteris Plakidis, ar kuru bija izdevība sastrādāties, kad viņš pusgadu mācīja Kalifornijas Mākslas institūtā. Tie bija gan klausītāji no Latvijas, gan ciemiņi, gan ASV latvieši, kuri pēc koncertiem nāca klāt un teica, ka mums noteikti jāved šī programma uz Latviju. No vīriem plūst tāds gaišs dzīvesprieks, ka klausītāji pēc mūsu koncertiem vienmēr aiziet mājās pacilāti un priecīgi, daudzi vēl turpinot dziedāt arī pēc koncerta," stāsta Mičule.

Uz Latviju koris vedīs daudzveidīgu repertuāru: karavīru dziesmas, mūsdienu latviešu un cittautu komponistu dziesmas un to apdares, amerikāņu spiričuelus, kā arī dziesmas no Holivudas filmām.

Ienākumi no biļetēm tiks ziedoti attiecīgās pilsētas vai novada bērnu namiem, ka arī Lestenes baznīcas atjaunošanai. Biļetes pieejamas "Biļešu paradīze" kasēs, kā arī Rīgas Latviešu biedrības nama kasē (19. jūnija koncertam).

Ar pilnu koncerttūres plānu var iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!