Foto: Publicitātes foto
Otrdien, 23. aprīlī, 70 gadu dzimšanas dienu svin leģendārais Liepājas mūziķis un viens no grupas "Līvi" dibinātājiem Juris Pavītols, tāpēc 6. maijā pulksten 19.00 Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" notiks viņa jubilejas koncerts "Starp debesīm un zemi", portālu "Delfi" informē pasākuma rīkotāju pārstāvji.

"Šis varētu būt mans trešais nopietnais jubilejas koncerts, kas notiek reizi 10 gados. Ja ir jubileja, tad jārāda viss labākais. Tādēļ koncertā skanēs dziesmas no laika, kad sāku nodarboties ar mūziku un rakstīt dziesmas – no 1972.gada, pirmās mīlas dziesmas un rokbalādes. Koncertā esmu aicinājis piedalīties tās grupas un mūziķus kopš tiem laikiem – cik nu varēju savākt. Un, tā kā esmu pedagogs gan Liepājas Universitātē, gan Priekules Mūzikas un mākslas skolā, esmu aicinājis piedalīties arī savus audzēkņus, tostarp Lejaskurzemes simfonisko orķestri, kurā muzicē gan pedagogi, gan labākie audzēkņi," saka mūziķis.

Koncertā piedalīsies dziedātāji Ieva Akuratere, Igo, Ingus Ulmanis, aktieris Juris Bartkevičs, komponists Mārtiņš Brauns, mūziķi Aivars Hermanis, Vilnis Krieviņš, Ritvars Knesis, Valdis Skujiņš, Raimonds Gabaliņš, blūzmenis Ainars Pūpols, Juris Volkovs, Norlands Millers, Linards Tiļugs, Helmūts Audars, Matīss Pavītols, grupa "Saime" ar Ināru Rubīnu un Andri Riekstiņu, pūtēju grupa, Priekules mūzikas un mākslas skolas vokālais ansamblis, Lejaskurzemes simfoniskais orķestris (diriģents Mārtiņš Bergs).

"Ar šo koncertu būs iespēja ieskatīties Liepājas un nedaudz arī Latvijas pop un rokmūzikas attīstībā jau no 70. gadu sākumiem, ar pirmajām grupas "Līvi" (līdz pat 1980. gadam grupa ar dažiem izņēmumiem spēlēja tikai Jura Pavītola dziesmas) mīlas balādēm, rokbalādēm, dziesmu cikliem, aizliegtām un vienkārši izpildīt neieteicamām dziesmām, arī Pavītola aranžētās un ātri aizliegtās Imanta Kalniņa pirmās latviešu rokoperas "Ei, jūs tur!" fragmentiem, ko izpildīs toreizējie Liepājas teātra aktieri Ieva Akuratere un Juris Bartkevičs, tolaik apspiestā Mārtiņa Brauna "Vieglprātīgajiem ritmiem" (ko kopā ar "nevēlamā" Jura Kulakova dziesmām uzspiedīs "Līvi"). Skanēs arī Raimonda Paula dziesma, kuru, man stājoties toreizējā Konservatorijā, Maestro atteicās noklausīties baidoties no Konservatorijas zāles "sabrukšanas"," koncerta ideju ieskicē gaviļnieks.

Juris Pavītols rakstījis mūziku gan Liepājas teātrim, gan Metalurgu Kultūras pils teātrim, pat Sarkankarogotās Baltijas flotes teātrim, "par ko kauns esot pa gabalu, tik neatceros, kas to uzspieda – Kultūras pils direktore vai Kultūras nodaļa." Ar grupām "Līvi" un "Saime" koncertējis Vācijas DR, Slovākijā, BAM, pie Latvijas ceļiniekiem Sibīrijā, Gagarinā un pie Ķīnas robežas, spēlējis pat restorānā Portugālē par ko ticis pie parakstīta šķīvja, kas piestiprināts pie klints. Ar grupu "Līvi" bijis "Liepājas dzintara", Kauņas un Viļņas festivālu laureāts, rakstījis mūziku Māra Čaklā "Kurzemes Klade", autorvakariem Gētes institūtā, Rakstnieku savienībā, bet sācis ar Imanta Ziedoņa tekstiem, kur krājumam "Kā svece deg" līdz 1975. gadam pierakstīta mūzika vai katram dzejolim.

"Taču visslavenākā dziesma "Vairogi" (1972. g.) ar Vitauta Ļūdēna tekstu pēc aizlieguma 1982. gadā tikai pēc četrpadsmit gadiem – 1996. gadā – tika ierakstīta paša mājas studijā oriģinālajā grupas "Līvi" sastāvā (nejaukt ar vēlāk Micrec izdoto!): Juris Pavītols, Tālis Marhilēvičs, Raimonds Gabaliņš, Ingrīda Pavītola (Gūtmane). "Tā skanēs arī šajā koncertā; tiesa, bez Ingas, bet ar kori "LAIKS", vokālo ansambli "Šokolāde", Lejaskurzemes simfoniķiem, Igo, Aivaru Hermani, Ritvaru Knesi, Vilni Krieviņu, Valdi Skujiņu, Ingu Ulmani, Matīsu Pavītolu, Juri Volkovu, grupu "SAIME" ar Ināru Rubīnu un Andri Smetanko, KOMERSANTIem, Linardu Tiļuku, Agra Buša džezmeņiem, Helmutu Audaru, Liepājas Universitātes Pavītola studentiem, Priekules mūzikas un mākslas skolas audzēkņu – mākslinieku Pavītola dziesmu attēlojumu mākslā izstādi," piebilst Pavītols.

Biļetes uz koncertu var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!