Foto: Publicitātes foto
Šā gada 10. augustā Jūrkalnē notiks etnogrāfiskā ansambļa "Maģie suiti" dziedāšanas svētki – 60. gadadienas jubilejas svinības, portālu "Delfi" informē Ventspils novada pašvaldības pārstāvji.

Svētki sāksies pulksten 13 tautas nama zālē, kad režisore Dace Micāne-Zālīte un etnomuzikologs Vilis Bendorfs risinās sarunu "Jūrkalnes dižās suitenes", apskatot dižo teicēju Marijas Lāces un Marijas Rudzājas veikumu.

Pulksten 15 tautas nama izstāžu zālē atklās Daces Dēliņas-Lipskas gleznu izstādi "Saucējas", savukārt pulksten 18.00 Ugunspļavā būs "Maģo suitu" dižošanās un viesu apsveikumi koncertā "Kādus redzu ciema ļaudis, tādu laižu valodiņu". Pēc tam – lustīga dancošana kopā ar kapelu "Suitu muzikanti".

Jūrkalnē suitu dziedāšanas tradīcijas veidojušās ļoti sen. Garais suitu sauciens senos laikos skanējis vasaras svētdienu vakaros, kaimiņu meitām sapulcējoties. Burdonā parasti dziedāja sievietes. Nav pavadīts neviens saviesīgs pasākums, kurā sievas nebūtu apdziedājušas viesus. Plaša apdziedāšanās parasti notika pie kāzu galda.

Kā raksta pasākuma rīkotāji, pēc Otrā pasaules kara suitu sievas sevi plašākai publikai kā ansamblis pieteica 1959. gadā kolhoznieku pasākumā Popes estrādē. Pēc Annas Zvejas teiktā, tas noticis, pavisam negaidot. Jauniešu deju kolektīvs bija aizbraucis uz kādiem svētkiem. Sievas, kā parasti, uzdziedājušas. Tad vienojušās, ka arī viņas gribētu uzstāties Popes estrādē. Uzrunājušas kluba vadītāju Mariju Rudzāju, un viņa piekritusi noorganizēt braucienu. Sarunājušas saucējas, locītājas un samēģinājušas. Koncerta dienā, jauniešiem par pārsteigumu, atvērušās durvis, un parādījušās sievas visā tautu tērpu krāšņumā.

"Sievu dziedājums izvērtās par koncerta naglu. Tolaik suitu dziedājums ārpus suitu robežām bija kaut kas nedzirdēts. Sievas tika fotografētas tā, ka reizēm viņas fotogrāfu ielenkumā nebija pat redzamas," raksta organizatori.

Pēc tam dziedātājas kļuva arvien populārākas. Sākumā vietējos pasākumos, vēlāk jau plašākā publikā skanēja suitu asprātīgās dziesmas. Kolektīvam ir bijuši dažādi nosaukumi, bet savu 60 gadu jubileju tas sagaida kā etnogrāfiskais ansamblis "Maģie suiti", kuru kopš 2000. gada vada Ilga Leimane. Ansambļa sastāvā darbojas piecas dalībnieces. Etnogrāfiskais ansamblis "Maģie suiti" nodrošina kultūrvēsturiskā mantojuma un suitu tradīciju vērtību saglabāšanu un popularizēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!