Foto: Marco Borggreve

Dzintaru koncertzālē šī gada 16. jūlijā notiks Jūrmalas festivāla atklāšanas koncerts, kurā uzstāsies pasaulslavenā vijolniece Baiba Skride, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un diriģents Jānis Liepiņš.

Kā "Delfi" informē koncertzāles pārstāve Indra Vilipsone, krāšņajā simfoniskās mūzikas programmā skanēs franču romantiķa Kamila Sensānsa Trešā simfonija (''Ērģeļu'') un ''Nāves deja'', Holivudas kinomūzikas spozmes cienīgais Ērika Volfganga Korngolda Vijolkoncerts un dzirkstošā Leonarda Bernsteina uvertīra operetei ''Kandids''.

Ērika Volfganga Korngolda Vijolkoncerta soliste būs pazīstamā vijolniece Baiba Skride, kuras uzstāšanās Latvijā ir liels notikums un retums. Baibas Skrides dabisko muzikalitāti iemīļojuši daudzi no mūslaiku ievērojamākajiem diriģentiem un orķestriem, norāda festivāla rīkotāji. Viņa regulāri uzstājas ar tādiem orķestriem kā Berlīnes filharmoniķi, Leipcigas Gewandhaus, Bostonas simfoniskais orķestris, Ņujorkas filharmoniķi, Amsterdamas Concertgebouw, Bavārijas Radio simfoniskais orķestris, Londonas simfoniskais orķestris, Karaliskais Stokholmas filharmoniskais orķestris, Oslo filharmoniskais orķestris un citiem. Viņai ir cieša sadarbība ar izciliem diriģentiem kā Kristofs Ešenbahs, Edvards Gārdners, Suzanna Melki, Andris Nelsons, Janniks Nezē-Segēns, Santu-Matiass Rouvali, Dima Slobodeņuks, Tugans Sohijevs un citiem.

Starp 2022/23 sezonas notikumiem mākslinieces kalendārā minami Šostakoviča Otrā vijoļkoncerta atskaņojums un ieraksts "Deutche Grammophone" kopā ar Andri Nelsonu un Bostonas simfonisko orķestri, Lielbritānijas pirmatskaņojums Viktorijas Borisovas-Ollas vijoļkoncertam "A Portrait of a Lady by Swan Lake" ar Kristianu Maselaru un BBC simfonisko orķestri, Gubaiduļinas "Offertorium" ar NHK simfonisko orķestri.

Foto: Publicitātes foto

Pie LNSO Jānis Liepiņš ir viens no savas paaudzes daudzsološākajiem un talantīgākajiem diriģentiem, pieprasīts opermūzikas diriģents, kurš regulāri sadarbojas ar izciliem operdziedātājiem. Kopš 2019. gada viņš ir Manheimas Nacionālā operteātra pirmais kapelmeistars. Latvijas Nacionālajā operā viņš diriģējis izrādes "Karmena", "Izvirtības hronika", "Sikspārnis", "Madama Butterfly", "Klīstošo holandieti", baletus "Antonija#Silmači", "Romeo un Džuljeta". "Raimonda", "Bajadēra" u. c.

Devītais Jūrmalas festivāls ar desmit krāšņiem koncertiem norisināsies no 15. līdz 23. jūlijam. Tas pulcēs izcilus latviešu un ārzemju mūziķus. Koncertos uzstāsies pasaulslavenā vijolniece Baiba Skride, tenors Aleksandrs Antoņenko, čellists Metjū Bārlijs, klavieru virtuozi trīs Osokini, akordeoniste Ksenija Sidorova, Jūrmalas festivāla orķestris un citi. Festivāla īpašie viesi būs Brodvejas mūziklu zvaigznes no Londonas. Skanēs arī skaistākās operu ārijas, Zigmara Liepiņa operas ''Parīzes dievmātes katedrāle'' koncertuzvedums, koncerts "Dzimuši Latvijā" ar lielo un uzlecošo zvaigžņu piedalīšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!