Foto: F64

Komponists Juris Karlsons raksta mūziku bērnu baletam par visiem zināmo omulīgo vīriņu Karlsonu, kuram uz muguras ir propellers.

Valsts kultūrkapitāla fonds (VKKF) mūzikas radīšanai bērnu baletam "Karlsons lido..." finansējumu piešķīris šogad gan kultūras projektu pirmajā, gan arī otrajā konkursā.

VKKF šo projektu otrajā projektu konkursā Mūzikas un dejas mākslas nozarē atbalstījis ar 800 latiem, bet pirmajā konkursā - ar 1000 latiem.

Kā pastāstīja Latvijas Nacionālās operas (LNO) Komunikāciju daļas vadītāja Katrīna Leiškalne, paredzēts, ka baleta iestudējums uz LNO skatuves nonāks 2013.gada rudenī. Horeogrāfiju bērnu baletam veidos operas baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis.

VKKF piešķirtais finansējums ir domāts komponista honorāram.

Baleta iestudējuma pamatā būs zināmais rakstnieces Astrīdas Lindgrēnas radītais stāsts "Karlsons, kas dzīvo uz jumta", kas līdz šim Rīgā bijis skatāms teātra iestudējumos, tajā skaitā Latvijas Leļļu teātrī.

Komponista Karlsona daiļradei ir plaša amplitūda, jo viņš radījis gan kora un solo dziesmas, gan simfoniskos un instrumentālos darbus, kā arī darbus orķestrim un koncertiem.

Karlsona muzikālā daiļrade pievērš uzmanību ar spilgtiem un interesantiem stilistiskiem risinājumiem, dažādu 20.gadsimta kompozīcijas tehniku oriģinālu sintēzi.

Baletos, skatuves mūzikā, izvērstajos vokāli simfoniskajos un simfoniskajos sacerējumos nereti dominē pārliecinoši dažādu žanru un tiem raksturīgu izteiksmes līdzekļu koloristiski pretstatījumi.

Komponists 1989.gadā ieguva Nopelniem bagātā mākslas darbinieka nosaukumu, bet 1998.gadā viņam piešķīra augstāko Latvijas Republikas apbalvojumu - Triju Zvaigžņu ordeni. Karlsons ir divkārtējs "Lielās mūzikas balvas" laureāts - 2000.gadā viņš šo balvu ieguva par mūziku baletam "Sidraba šķidrauts", bet 2007.gadā - par simfonisko darbu "Vakarblāzma".

2004.gadā par izcilu ieguldījumu Latvijas kultūrā un Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas attīstībā, kur viņš no 1990.gada līdz 2007.gadam bija rektors un no 2000.gada līdz 2004.gadam - kompozīcijas katedras vadītājs, Karlsons saņēmis Goda doktora titulu, bet 2005.gadā par nopelniem Polijas un Latvijas sadarbības attīstīšanā - Polijas Valsts apbalvojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!