Šoreiz "DELFI Kultūra" rakstu sērijā "Kas tavā maģītī?" noskaidrosim, kādi mūzikas ieraksti iedvesmojuši vairākas balvas saņēmušās un starptautisku atzinību guvušās filmas "Ģimenes lietas" režisoru Andri Gauju, kurš sācis darbu pie jaunas filmas "Izlaiduma gads".

Režisora ikdienas būtisku daļu sastāda arī muzikālās aktivitātes - viņš  darbojas ko-medijroka grupā "Suņa stunda", kā arī bijis viens no ansambļa "Dodo" dalībniekiem.

Gaujas maģīša saturs ir visai eklektisks - no Hosē Gonsalesa miermīlīgās divvientulības ar ģitāru līdz Trenta Reznora industriālājam perfekcionismam. Režisors un mūziķis iecienījis arī Alfrēda Šnitkes skaņdarbus, nesmādē šobrīd aktuālos "Editors" un "Scissor Sisters", bet no pašmāju mūzikas maģītī būtiska vieta atvēlēta grupai "Dzelzs vilks".

Andris Gauja ļoti rūpīgi izvētīja savu muzikālo favorītu klāstu un izvēlējās pat 12 skaņdarbus, 10 prasīto vietā. Publicējam tos ar paša režisora un mūziķa komentāriem:

Can 'The Thief'

Šis savulaik Vācijas Federatīvajā Republikā bāzētais, bet muzikālās pieredzes un nacionālās piederības ziņā raibais kolektīvs (vācieši; amerikānis, kuru pēc nervu sabrukuma nomaina japānis utt.) bija īsti celmlauži rokmūzikas aranžējumu jomā. Grupu "Can" kā savu iedvesmas avotu min tādi alternatīvās rokmūzikas monstri kā "Radiohead", Braiens Īno, "Nirvana", "Einstürzende Neubauten" un, protams, mana pārstāvētā "Suņa Stunda". Šī dziesma radīta 1968. gadā, bet izklausās kā svaigs indie, tikai izlaists cauri pāris lenšu magnetofoniem...

Venus in Furs 'Bitter-Sweet'

Šis ir viens no daudzajiem gadījumiem, kad rimeiks pārspēj oriģinālu. "Roxy Music" klasisko skaņdarbu tomēr nepārspējami izpilda "Radiohead" līderis Toms Jorks, paslēpies aiz neeksistējošas grupas "Venus In Furs" nosaukuma - un tas viss atrodams Toda Heinza kulta filmas "Velvet Goldmine" skaņas celiņā.

Nine Inch Nails 'Head Down'

Caur troksni uz harmoniju... Trents Reznors, lai cik necilvēcīgās skaņās arī sevi neietērptu, sirdī ir un paliek sasodīts romantiķis. Vieni kliegs, ka tas ir zāģis, citi saklausīs sirsnīgi skumju vēstījumu no cilvēka, kurš jūtas apmaldījies šajā pasaulē.

Žans Sibēliuss - Vijoļkoncerts. 1. daļa. (izpilda Ginette Neveu, 1940-tie gadi)

Sibēliusa vienīgais vijoļkoncerts ir ģeniāls, bet ne katrs to spēj nospēlēt. Šajā ierakstā, kur dzirdama 1946. gadā aviokatastrofā bojā gājusī jaunā franču vijolniece, (tajā pašā reisā dzīvību zaudēja arī Edītes Piafas mīļotais, franču boksa čempions Marsels Serdāns un daudzi citi) izpildījums ir vienkārši nepārspējams - no pirmās līdz pēdējai notij.

Alfrēds Šnitke - Concerto Grosso No.1 - V. Rondo: Agitato (izpilda Bostonas kamerorķestris 'A Far Cry')

Izturiet līdz galam un - pat ja neizdosies piedzīvot katarsi, tad skudriņas pār muguru garantētas!

Swans 'Miracle of Love'

"Kādēļ lietot LSD, ja ir pieejams Swans?" /anonīms "YouTube" lietotājs/.

The Dears 'End Of A Hollywood Bedtime Story'

Monreālas (Kanāda) apvienība "The Dears" ar grupas līdera Mareja Laitbērna emocionāli superjaudīgajām kompozīcijām un aranžējumu krāsainību būtu daudz vairāk pelnījusi būt lielajā alternatīvā roka apritē, nekā daudzi no tiem, kas šobrīd ir topā. Šis dīvainais video liks jums mazliet paciesties, līdz tiksiet līdz dziesmai.

Editors 'Escape The Nest'

Nu nav jau, nav jau tā, ka pēdējos gados netaptu nekas labs un paliekošs. Editori prot trāpīt gan čārtos, gan klausītājam (vismaz Andrim Gaujam) sirdī.

Jose Gonzalez 'Cycling Trivialities'

Tautas valodā izsakoties - čalim vienkārši IR iekšā.

Scissor Sisters 'Return To Oz'

Šī kompozīcija uzskatāmi pierāda, ka "Pink Floyd" ir dzīvs. Bet pasaulē jau viss iet pa riņķi... Interesanti, ka šis skaņdarbs "Scissor Sisters" izdevies krietni pinkfloidiskāks, nekā "Comfortably Numb" rimeiks, ar ko SS kļuva slaveni.

Dzelzs Vilks 'Pret sienu'

Diezin vai var ticēt apgalvojumam, ka zāle agrāk bija zaļāka un debesis zilākas, taču, piemēram, Dzelzs Vilkam viens otrs vecais gabals ir patiešām nepārspējams - kā, piemēram, šis te - "Pret sienu". Kā kādā sarunā atzina Juris Kaukulis, dziesma esot arī radusies pavisam spontāni un galīgi ne tajā laimīgākajā dzīves mirklī - tāpēc arī šis īstums un smeldze...

Morphine 'The Night'

Šī saraksta 6. dziesmai (Swans "The Miracle") pievienoto "YouTube" citātu šeit var pārfrāzēt apmēram šādi: kādēļ ir vajadzīgs Morfijs, ja ir pieejams Morfijs? Saldus sapņus! 

Lasi vēl 'Kas tavā maģītī?': 

Savu mīļāko ierakstu topu atklāj Intars Busulis!

Savu mīļāko ierakstu topu atklāj Shipsi!




Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!