Foto: Publicitātes foto

Siguldas koncertzālē "Baltais flīģelis" 23. aprīlī, pulksten 18 izskanēs pirmais no četriem koncertiem "Radīšana", kuros kopā uzstāsies virtuozais ģitārists Kaspars Zemītis un kamerkoris "MoonBeams" diriģentes Noras Kalniņas vadībā.

"Kaspars Zemītis ir gan lielisks sava aroda meistars, gan patīkams kompanjons jebkādā skatuves sadarbībā. Viņa komponētā "Mesa" korim un ģitārai iemieso cilvēcīgu vienkāršību, kur varam identificēties ik viens no mums. Neskatoties uz "Mesas" īpaši zemo reģistru, mūzika ir organiska un viegli uztverama," saka kora diriģente Nora Kalniņa, piebilstot, ka "mūsu sirdis šajā pavasarī, kad notiek cīņa starp gaismu un tumsu, jo īpaši ilgojas pēc mirdzošā gaišuma, kas caurstrāvo "Mesu"".

Savukārt Kaspars Zemītis apliecina: ""Mesa" ir mana saruna ar Dievu mūzikā. Šodien asāk kā vēl nekad mēs redzam, cik svarīga ir lūgšana un līdzjūtība, un kā mūsu garīgais spēks spēj radīt un iedvesmot šajā laikā, kad tik daudz kas pasaulē tiek cietsirdīgi sagrauts."

Stundu garajā koncertā skanēs ģitāras solo ar Zemīša oriģinālmelodijām. Pēcāk sekos jaunākās kormūzikas kompozīcijas "MoonBeams" izpildījumā. Programmā iekļauti Artura Maskata, Jāņa Lūsēna, Jura Vaivoda un Jēkaba Bernāta darbi. Īpaša vieta koncertā būs ukraiņu izcelsmes pasaulslavenajam komponistam Valentīnam Silvestrovam, kura mūzikā īpaša uzmanība veltīta tieši pēcskaņai, kas veidojas, akordam izdziestot. Koncerta meditatīvajā noslēgumā – "Mesa" korim un ģitārai, ko Kaspars Zemītis sarakstījis pēc VAK "Latvija" un diriģenta Māra Sirmā pasūtījuma.

Kaspars Zemītis ir mūziķis ar vairāk nekā 20 gadu skatuves pieredzi, spēlējot dažādos sastāvos un mūzikas stilos. Mūzikā viņam tuva smalkjūtīga vienkāršība un romantika. Ikdienā spēlē dažādus žanrus, muzicējot kopā ar tādiem dziedātājiem kā Intars Busulis, Daumants Kalniņš, Renārs Kaupers, Elza Rozentāle, Linda Leen, Igo, kā arī piedaloties koncertprogrammās un projektos kopā ar Latvijas Radio kori un Latvijas Valsts Akadēmisko kori "Latvija", Rīgas Doma zēnu kori, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, kamerorķestri "Kremerata Baltica", operdziedātājiem Elīnu Šimkus, Evitu Zālīti, Guntaru Ruņģi, Jāni Apeini u.c. Paralēli muzikālajai darbībai Kaspars Zemītis strādā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā kā lektors un pasniedz studentiem ģitārspēli.

Kamerkoris "MoonBeams" diriģentes Noras Kalniņas vadībā ar šādu nosaukumu darbojas kopš 2020. gada, tomēr aktīvi koncertē jau kopš 2018. gada, kad piedalījies koncertturnejā Seulā, Dienvidkorejā un pēcāk Garīgās mūzikas festivālā Štutgartē, Vācijā (2019), kā arī Ziemassvētku koncertos Hamburgā un tās apkārtnē (2019). Kamerkora repertuārs plašs – gan pašmāju, gan ārvalstu komponistu kormūzika.

Kopumā plānoti četri koncerti: 7.maijā pulksten 17 Kuldīgas Sv.Annas ev.lut. Baznīcā; 14.maijā pulksten 17 Dobeles koncertzālē "Zinta" un 21. maijā pulksten 17. Rūjienas Sv. Bērtuļa ev.lut. baznīcā

Biļetes uz koncertiem nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs. Koncertā Rūjienā ieeja par ziedojumiem baznīcai ērģeļu remontam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!