Foto: F64

Tūlīt pēc Jāņiem – 25. jūnijā - pasaulslavenā amerikāņu grupa "Kings of Leon" Rīgā sniegs koncertu Mežaparkā aptuveni 30 000 cilvēku.

Šāda mēroga koncerti globāla mēroga slavenībām, kuras nav pazīstamas jau gadu desmitiem, bet slavu ieguvušas tieši pēdējos gados, Latvijā un pat Baltijas mērogā notiek reti. Turklāt viņus iesildīs strauji uzlecošās britu zvaigznes "The Horrors", kuru nupat iznākušais albums jau sācis iekarot melomānu sirdis.

Lai šāds koncerts notiktu, apvienojušās divas Latvijas lielākās koncertu aģentūras "FBI" un "Positivus Music". Par iespēju organizēt "Kings of Leon" koncertu Latvijā aicinājām pastāstīt "Positivus Music" vadītāju Ģirtu Majoru.

Koncertam izvēlēts interesants datums - tūlīt pēc Jāņiem. Kāpēc tā – tā biju jūsu vai grupas izvēle?

Protams, ka koncerta laiku gluži nevaram tā pasūtīt, bet nav arī paši Jāņi. Ja būtu Jāņi, tad neliktos reāli, bet ir tūlīt pēc Jāņiem, kas, manuprāt, nav slikti – nav brīvdienu vidus.

Sākotnēji bija izziņots, ka tikai 20 000 biļešu būs Latvijā, bet pārējās tiks pārdotas citviet. Vai nākamnedēļ Rīgā iebrauks liels skaits grupas fanu no citām valstīm ?

Būs, būs! Šāds lielu zvaigžņu koncerts, kas reģionā ir vienīgais, jau sen nav bijis, un pat, neņemot vērā faktu, ka līdz šim "Kings of Leon" nekur tuvākajās valstīs vispār nav spēlējuši, tad ārzemnieku klātbūtne pilsētā būs jūtama. Interese no viņiem šobrīd ir tāda, kā arī tika gaidīta, jo tas ir pirmais grupas koncerts plašākā reģionā, ieskaitot Somiju, Baltiju, Krieviju.

Un kāda ir atsauksme no vietējās publikas?

Šobrīd ir uz robežu, vai koncerts būs vai nebūs izpārdots. Vēl nedēļu ir laiks, un viss mainās ļoti strauji. Garantiju, ka biļetes būs iegūstamas arī koncerta dienā, es gan nevaru dot. Ciparus neteikšu, jo, kas šodien ir, tas rīt jau vairs nav taisnība.

"Kings of Leon" ir redzami topu virsotnēs nu jau vairākus gadus, bet kāpēc no šīm pirmā līmeņa zvaigznēm uz Latviju aicināti tieši viņi?

Iespēja rīkot šādus koncertus rodas no nepārtrauktas koncertu organizētāju ikdienas darba ar visām grupām, kuras potenciāli šeit varētu pārdot biļetes - skaidrs, ka šī grupa koncertu organizatoru lokā bijusi pietiekami ilgu laiku. Manuprāt, tas, ka viņi būs šeit šovasar, šajā tūrē ir veiksmīga apstākļu sakritība, jo grupa šajā tūrē solokoncertus sniegs visai maz, iekļauts daudz festivālu.

Līdz šim līdz reālai šīs grupas koncertu plānošanai nebija nonākts, jo iepriekšējos gados viņi atklāti atzina, ka šis reģions nav viņu interešu lokā. Viņi ir pietiekami pieprasīti citviet pasaulē un droši vien koncerts varēja nenotikt vēl vairākus gadus, bet šogad tas ir iekritis tā.

Kas ir mūsu publika – cik redzams, tad uz Latviju visvairāk dodas tieši indie un roka mākslinieki?

Klausās to, kas skan pa radio – tā ir tā vienkāršotā atbilde. "Kings of Leon" skan daudz. Tas, ka tā ir mūsdienīga grupa bez divdesmit gadu pieredzes kādam arī liek domāt, ka tā nav pazīstama grupa, bet to dziesmu, kas ir skanējušas pa radio, ir pietiekami daudz, tāpēc viņi ir zināmi. Brauc tie, kas skan pa radio un kas var pārdot biļetes.

Nav jau tā, ka visi mākslinieki vienlīdz daudz pa radio skan visās valstīs. Manuprāt, varam būt lepni ar to, ka šeit ir tirgus mūsdienīgai mūzikai, ne tikai "divdesmit un plus" grupām. Tas nozīmē, ka cilvēkiem, kas klausās mūsdienīgu mūziku, nav jādodas uz citām zemēm un jāmaksā tik lielas summas, jo daļu no šīs aktuālās koncertdzīves viņi var baudīt tepat.

Kaimiņvalstīs dažkārt apskauž mūs par visu to grupu koncertiem, kurus tieši Latvijā ir izdevies sarīkot. Īpaši jau ir tieši šie gadījumi, kad izdodas sarīkot tā saucamos stadiona tipa koncertus.

Pēdējā laikam bija "Metallica"...

Lieluma ziņā noteikti, vēl bija arī Lady Gaga, bet kopumā šādi māklinieki ierodas ļoti reti. Tie ir pietiekami dārgi, un nav daudz tādu koncertu, kuri šeit varētu notikt.

Vai no "Kings of Leon" dalībniekiem ir izskanējušas kādas īpašas vēlmes, kas jums būs viņiem šeit jānodrošina?

Jāatzīstas, ka es nezinu, - iespējams, ir. Zinu, ka, kā jau šāda līmeņa zvaigznēm pienākas, viņi ierodas ar privāto lidmašīnu, un katrs no viņiem pārvietosies savā mašīnā, kas gan ir ierasta lieta. Šķiet, ka nav izteiktas sīkumainas vēlmes, piemēram, par to, kādā krāsā jābūt ģērbtuvēm.

Pavisam nesen grupas bundzinieks izteicās, ka vairs nekad nevēlas spēlēt dziesmu "Sex on Fire". Vai mēs to dzirdēsim?

Dziesmu sarakstam tik ļoti nesekoju līdzi. (smejas) Tas kopumā ir divu stundu koncerts, un, kā viņi paši saka, grandiozākais, kāds viņiem ir bijis, un tāpēc, manuprāt, no viņiem var sagaidīt to visjaudīgāko.

Vai jums pašam gaidāmi pārsteigumi vai arī šī tūre ir jau redzēta?

Nē, šoreiz nav. Zinu vēl, ka šajā šovā būs iespaidīgas gaismas un pirotehnika – atbilstoši stadiona līmeņa koncertšoviem.

"Kings of Leon" iesildīs "The Horrors" – tā jau ir gandrīz kā "Positivus" festivāla iesildīšana...

Jā, viņi būs arī festivālā, kas Latvijas gadījumā mums ir veiksmīgi sakritis. Bija jau zināms, ka viņi dosies uz festivālu, bet tad grupu ieteica šī koncerta iesildīšanai no pašu "Kings of Leon" puses. Līdz ar to nepilna mēneša laikā šāda jaunā grupa divreiz viesosies Latvijā. Domāju, ka būs arī tādi, kas īpaši nāks, lai nenokavētu tieši iesildītāju koncertu.

Protams, ļoti daudzi viņus vēl nepazīst, taču ir vērtīgi viņus redzēt koncertā, jo tas ir liels vārds mūsdienu britu mūzikā, un viņu pirms mēneša iznākušais albums ir izcili novērtēts. Es pats viņus ļoti gaidu.

Vai pašam arī izdodas ieklīst pūlī vai arī vairāk sanāk vērot koncertus no aizskatuves?

Es vienmēr cenšos koncertu skatīties kā apmeklētājs. Vismaz kādu brīdi. Šovu jau nevar novērtēt no aizmugures vai sāniem, bet tikai no priekšas, tāpēc gribot negribot jābūt pūlī. Man arī patīk vērot, cik Latvijā labi publika pavelkas un vai nonāk ekstāzē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!