Foto: Publicitātes foto
Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) 14. februārī ar koncertu tika klajā laists akadēmijas jauktā kora pirmais albums "…kam jauna sirds" ar 11 īpaši JVLMA korim rakstītas dziesmas, kuru autori ir gan jau pieredzes bagāti, gan jaunās paaudzes latviešu komponisti.

Kā "Delfi" informē JVLMA pārstāvis Kaspars Antess, korim savus skaņdarbus ir veltījuši komponisti Mārtiņš Brauns (albumā ieļauta, iespējams, viena no viņa pēdējām kompozīcijām), Jānis Lūsēns, Georgs Pelēcis, Rihards Dubra, Andris Vecumnieks, Līga Celma-Kursiete, Selga Mence, Rihards Zaļupe, Madara Pētersone, Anna Ķirse un Juris Vaivods, kura dziesma ar Rūdolfa Blaumaņa vārdiem arī kļuvusi par albuma tituldziesmu.

Kora mākslinieciskais vadītājs, diriģents Jānis Ozols par albuma ideju stāsta: "Savā diriģenta darbā es vienmēr cenšos dziedātāju uzmanību vērst uz, manuprāt, galveno – mīlestību uz mūziku. Ja tā nevirmo gaisā, tad jebkurš, pat visvirtuozāk izpildītais skaņdarbs, neievibrē un nesasniedz iecerēto. Tāpēc arī šī ieraksta kopējais moto, kuru definēju komponistiem pirms skaņdarbu radīšanas, bija – mīlestība."

Albums "…kam jauna sirds" ir ierakstīts nesen atklātajā Kokaru zālē Mežaparka Lielajā estrādē. Dziesmu svētku estrāde un Kokaru zāle simboliski sasaucas ar JVLMA. Imants Kokars bija ilggadējs akadēmijas rektors, bet abi brāļi – tās mācībspēki.

Ideja ierakstīt albumu radusies, gatavojoties JVLMA Kordiriģēšanas katedras 75. jubilejai. Jubileja svinības izpalika pandēmijas dēļ, nu jāsvin jau 77. dzimšanas diena, tomēr simboliskā Kokaru zāles sasaiste ar kormūziku un jaunajiem diriģentiem, kas veido JVLMA jauktā kora pamatsastāvu, turpinās. Nākamo Dziesmu svētku diriģentu koris ir pirmais, kas šajā zālē ierakstījis kormūzikas albumu.

Prezentācijas koncertā piedalījās komponisti Juris Vaivods, Rihards Zaļupe, Anna Ķirse, Madara Pētersone, Selga Mence, Rihards Dubra, Georgs Pelēcis un Mārtiņa Brauna ģimene.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!