Foto: LETA

Kultūras ministrija (KM) pirmdien lems par prēmijas piešķiršanu "Grammy" balvas ieguvējiem no Latvijas.

Nacionālās apvienības virzītā kultūras ministre Dace Melbārde sacīja, ka apbalvošana ir "jautājums, ko mēs šodien steidzami aktualizēsim. Tas ir tiešām unikāls notikums Latvijas kultūras dzīvē".

Viņa arī teica, ka prēmēšanai kultūras nozarē ir jāizstrādā sistēmiski, ņemot vērā Nacionālās kultūras padomes redzējumu. "Tā ir konsekventa diskusija, kas nozarēm kopā ir jāizrunā. Un tam ir jāpieiet sistēmiski, nevis haotiski. Šobrīd ir tāds notikums, un mums ir pienākums uz to reaģēt," uzsvēra Melbārde. Nepilna gada laikā, kopš sākušās diskusijas par kultūras notikumu prēmēšanu, vēl arvien nav izstrādāti nosacījumi prēmijas piešķiršanai. Diskusijas sākās pēc Jāņa Norda filmas "Mammu, es Tevi mīlu" panākumiem Berlīnes kinofestivālā.

Kultūras ministre norādīja, ka pašlaik nozares ministrijai nav prakses, kā piešķirt prēmiju par augstiem novērtējumiem.

"Šobrīd nekāda sistēma nav izveidota, nav nekādas prakses, kas balstās uz konceptuālu risinājumu. Ir svarīgi izveidot konceptuālu risinājumu, bet, lai to izveidotu, mums ir svarīgi ar visiem nozares cilvēkiem kopā strādāt un vienoties, kāda varētu būt tā kopīgā reaģēšana un kādas ir kultūras pasaulē tās balvas, kas ir pats augstākais novērtējums, ko var pielīdzināt, piemēram, uzvarai olimpiskajās spēlēs. Kad ir skaidrība, kas ir tie lielie notikumi katrā nozarē, mēs varam rīkoties pēc līdzīgiem nosacījumiem," viņa paskaidroja.

Sarakstu ar prēmiju apmēru par iegūtajām godalgām Melbārde cer izstrādāt deviņu mēnešu laikā – līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām. "Es gribētu, ka, kamēr es vēl esmu amatā, mēs esam vienojušies un ir skaidrība," sacīja kultūras ministre.

Jau vēstīts, ka par dalību igauņu komponista Arvo Perta opusa "Adam's Lament" ierakstā igauņu diriģenta Tenu Kaljustes vadībā Latvijas Radio koris un orķestris "Sinfonietta Rīga" svētdien Losandželosā notikušajā 56."Grammy" balvu pasniegšanas ceremonijā ieguvuši balvu kategorijā "Labākais kora sniegums". Kora sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Tormane uzsvēra, ka tā ir prestižākā mūzikas balva pasaulē.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!