Foto: Shutterstock

Ja ir vēlme papildināt savu mājokli ar kādu neparastu telpaugu, tad viennozīmīgi var izvēlēties kalistemus (Callistemon). Šie telpaugi tiek saukti arī par pudeļu birstītēm, un ne velti, jo skaistās un neparastās vārpveida ziedkopas tiešām atgādina pudeļu tīrāmās birstes.

Kalistemi ir daudzgadīgi, mūžzaļi miršu (Myrtaceae) dzimtas augi. Atkarībā no sugas, šķirnes ziedu krāsa var atšķirties. Izplatītākais ir citrondzeltenais kalistems (Callistemon citrinus), kurš zied ar koši sarkaniem ziediem, bet ir arī citas šķirnes, piemēram, kalistems 'Callistemon Purple Splendour', kuram ir violeti ziedi u.c. Kalistemiem nav ziedlapu, bet to vietā ir garas un košas putekšņlapas. Augs parasti zied vasarā. Kā teikts augu datubāzē "Smartgardens", ziedkopas ass turpina augt kā veģetatīvs dzinums, uz kura pēc gada parādās jauna ziedkopa. Kalistemiem ir arī augļi – koksnainas, olveidīgas pogaļas, kas blīvi aptver zarus, bet ilgi neatveras, tās var saglabāties uz auga ilgus gadus. Lapas ir pelēkzaļas, cietas, lancetiskas un smaržīgas.

Šī auga dzimtene ir Austrālija, kur tie aug mitrās, smilšainās augsnēs gar upju krastiem, arī sausās akmeņainās nogāzēs. To var aplūkot arī Latvijā – augs gan neaug zem klajas debess, bet tas ir apskatāms Nacionālā botāniskā dārza oranžērijā. Ja tam ir piemērotas telpas, tad augs var ne tikai priecēt ar krāšņu ziedēšanu, bet arī var sasniegt pat 2 metru augstumu. Vasarā kalistemus var nest ārā.

Kalistemiem patiks gaišas, saulainas un mēreni siltas telpās. Vēlams izvēlēties visgaišāko vietu mājoklī. Savukārt vēlā rudenī un ziemā augam jānodrošina miera periods, lai ieriestos nākamā gada ziedpumpuri. Augs jālaista minimāli, telpās jānodrošina +4 līdz + 6 grādi pēc Celsija.

Šo telpaugu stāda nedaudz skābā, pasmagā, trūdvielām bagātā, ūdens un gaisa caurlaidīgā substrātā. Noteikti jāizvēlas pods ar caurumiņu apakšā, jo šādi notecēs liekais ūdens. Kāpēc augus nedrīkst stādīt podos bez caurumiņiem, lasi šeit. Telpaugs jālaista mēreni, tam jānodrošina optimāli kopšanas un audzēšanas apstākļi. To nedrīkst pārlaistīt! Runājot par mēslošanu – to dara reizi divās nedēļās.

Kalistemus var droši apgriezt, lai krūms būtu kompakts! Arī pēc noziedēšanas var nogriezt garos dzinumus. Ja ir vēlme pavairot šo augu, tad to dara ar galotņu spraudeņiem, kurus griež rudenī, pavasarī un sakņo istabas temperatūrā. Augu katru gadu nepārstāda.

Raksta tapšanā izmantota informācija no augu datubāzes "database.smartgardens", augu virtuālo enciklopēdiju "Britannica".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!