Foto: LETA

Komponists Arturs Maskats, kurš līdz šim ir pildījis arī Latvijas Nacionālās operas (LNO) mākslinieciskā direktora amatu, sācis darbu pie jaunas operas rakstīšanas.

Kā informēja LNO komunikācijas daļas vadītāja Katrīna Leiškalne, Maskats raksta operu "Valentīna", kuras pirmizrāde plānota kā viens no galvenajiem notikumiem 2014.gadā, kad Rīgas būs Eiropas kultūras galvaspilsēta.

Pēc LNO ilggadējā mākslinieciskā direktora Maskata iniciatīvas noslēgta vienošanās, ka šā gada sākumā viņam samazināta administratīvā slodze un Maskats ir pārcelts par LNO direktora padomnieku muzikālajos jautājumos.

Opera augstu vērtē Maskata komponista talantu un lepojas, ka pašlaik viņš aktīvi strādā pie oriģināldarba - operas "Valentīna" - radīšanas.

Apvienot administratīvos pienākumus, kas jāveic mākslinieciskajam direktoram, un radošo noslodzi pie liela apjoma muzikālā darba, kāda ir opera, komponēšanas ir faktiski neiespējami, neapdraudot oriģināldarba savlaicīgu pabeigšanu. Tāpēc Maskats jau 2011./2012.gada sezonas sākumā vērsās pie LNO direktora Andreja Žagara ar iniciatīvu pārskatīt viņa noslogotību administratīvajā darbā, vēstīja Leiškalne.

Izvērtējot Maskata ieguldījumu LNO attīstībā, operas vadība atbalstīja administratīvo pienākumu samazināšanu, vienlaikus uzsverot, ka Maskata piedalīšanās LNO muzikālo jautājumu izvērtēšanā ir būtiska un nepieciešama. Tāpēc šā gada sākumā Maskata pienākumi mainīti, samazinot administratīvo slodzi, bet saglabājot līdzšinējo iesaisti muzikālā snieguma izvērtēšanā.

Maskats LNO direktora padomnieks muzikālajos jautājumos ir kopš šā gada 1.marta.

Komponists LNO mākslinieciskā direktora pienākumus pildīja kopš 1996.gada.

Maskats ir vairākkārtējs Lielās mūzikas balvas ieguvējs, saņēmis Latvijas teātru gada balvu par labāko mūziku dramatiskajos teātros 2003./2004.gada sezonā. Lielākie starptautiskie panākumi ir viņa skaņdarba "Tango" iekļūšana trešā starptautiskā simfonisko kompozīciju konkursa "Masterprize 2003" finālā Londonā.

Komponista daiļradi 80.gados lielākoties raksturo kormūzika un kamermūzika, 90.gados - simfoniskā un vokāli simfoniskā mūzika. Jaunā gadsimta būtiskākie darbi ir Simfonija mecosoprānam, korim un orķestrim, kas tapis 2000.gadā, Tango simfoniskajam orķestrim, kas uzrakstīts 2002.gadā, un balets "Bīstamie sakari", kas tapis 2006.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!