"Jā, šodien daudzi brauc uz tiem "Instrumentiem"," stāsta taksometra vadītājs Valmierā, un jautā vai pēc koncerta ar kāds "baļļuks" plānots. Izdzirdot, ka vakars turpināsies "Multiklubā", kungs neslēpj profesionālu prieku par gaidāmo tautas vizināšanu no viena pilsētas gala uz otru. "Jauku vakaru! Ja vajag uz to "Multiklubu", tad zvaniet!" Diskotēkas dunoņā paspēju uz pēdējiem mirkļiem pirms grupas "Instrumenti" uzstāšanās, kura 26. novembra vakarā ar priekšnesumu Valmierā atklāja debijas albuma "TRU" koncertu sēriju.

Sestdienas vakars Vidzemes Olimpiskajam centram ir pārbaudījums – līdz šim tāda mēroga pop un/vai rokmūzikas koncerti tur nav rīkoti. Tomēr gods kam gods – te kompliments "Instrumenti" "neredzamajam" dalībniekiem skaņu meistaram Gatim Zaķim, bažas par skārda mucu ir izrādījušās liekas.

Koncerta publika, iespējams, mazliet savādāka, nekā varētu cerēt sastapt "Instrumentu" koncertos. Sēdvietas pilnas, stāvvietas – pašķidri, bet ne par maz. Daudzi, šķiet, nākuši abu "Instrumentu" dalībnieku "Cosmos" slavas lauru iedvesmoti. Tāpēc, iespējams, daļā publikas tā arī neizzūd zināms mulsums, tomēr, koncerta beigās ovācijas ir skaļas un neviltotas. Tās, protams, pamatotas, jo līdzīgi, kā iepriekš "Cosmos" koncertos, arī "Instrumenti" dzīvajā izpildījumā klausītājam iedod vairāk nekā vienkārši populāru radiohītu atraktīvu nospēlēšanu. "Instrumentu" uzstāšanās ir kvalitatīvs, mākslinieciski augstvērtīgs koncertšovs, kurā ierakstā dzirdētās dziesmas pārsteidz un tiek koķetēts ar visdažādākajām mūzikas žanriem. Tā teikt, no Čaikovska līdz Maiklam Džeksonam. Ne mazāku lomu spēlē arī koncerta dekorācijas, kostīmi un grupas pastāvēšanas laikā radītie tēli.

Vienkārši satriecošs šoreiz ir koncerta video noformējums, ko veidojusi māksliniece, pirmās Purvīša balvas laureāte Katrīna Neiburga. Pat godīgi jāatzīst – daļu koncerta manu uzmanību vairāk saista tieši video, nevis mūziķi uz skatuves, un pa galvu dzīvojas ķecerīga frāze - "gaumīga fona mūzika Katrīnas Neiburgas darbam".

Uzstāšanos bagātina pavadošo mūziķu grupa, kas visu koncerta laiku tīta noslēpumainā plīvurā – vistiešākajā nozīmē, kā arī grupas "The Wow" vokāliste, kura kā milzu gliemezis "Instrumentu" vietā izpilda dziesmu "Freaked Out". Vēl mazliet dejotāju, mazliet pirotehnikas, foto Feisbukam, ... bet vairāk gan ne vārda, riskēju sabojāt pārsteiguma prieku liepājniekiem un Rīgas koncerta apmeklētājiem.

Nav šaubu, viengabalains un līdz sīkumiem rūpīgi pārdomāts priekšnesums. Talants komplektā ar akadēmisko skolu, atvērtu prātu un labu humora izjūtu padarījis "Instrumentus" vēl pirms debijas albuma iznākšanas par pēdējo gadu spilgtāko parādību Latvijas popmūzikā, bet ar jaunā albuma koncertiem vietējās populārās mūzikas latiņa ir atkal pacelta par pāris iedaļām augstāk.

Lai arī emocionālu līdzpārdzīvojumu man izraisa reti kura "Instrumentu" dziesma, tomēr nevar nenovērtēt kvalitāti un labu gaumi.

Koncertsērija turpināsies Liepājas Olimpiskajā Centrā, 3. decembrī, bet lielkoncerts galvaspilsētā gaidāms 10. decembrī "Arēna Rīga".


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!