Domas par gaidāmo "Korn" koncertu aiznesa mani vismaz septiņus gadus senā pagātnē, kad daļu Latvijas progresīvās jaunatnes prātus bija pārņēmis 'new metal' modes vilnis. Ar smaidu atcerējos laiku, kad īslaicīgajā radio KNZ ēterā skanēja žanra tematiskais raidījums "Salauztā Kafejnīca" un interneta diskusijās tika lauzti šķēpi – vai Latvijas 'new metal' atbalss "F[ei]k" kopē "Korn" vai nē. Modes vilnis kulminēja ar iknedēļas "Korn family" koncertiem dažādos Rīgas klubos, kur katru reizi uzstājās vismaz sešas "Korn" 'copy paste' versijas, pamazām šī mode norima un tā vietā jau nāca kaut kas cits.
Skaties
fotogaleriju!

Vieta: Arēna Rīga
Laiks: 2008-02-11, 21:00
Vērtējums:
Skaņa:
Bauda:
Programma:

Toreiz "Korn" koncerts Rīgā likās kaut kas teju vai neiespējams, taču pēdējo gadu krāšņajā ārvalstu mākslinieku koncertu birumā, visu citu starpā atradās vieta arī "Korn".

Visai lietainā 11. februāra vakarā "Arēnas Rīga" gaiteņi pildījās ar raibu raibo publiku, kas acīmredzami diezgan skaidri zināja, uz ko nākuši, un to vēlāk pierādīja gan aurojot līdzi pie skatuves, gan dīdoties un lecot kājās sēdvietās tribīnēs, jau no pašas pirmās dziesmas.

Kaut kur pirmajiem klausītajiem dudināja iesildītāji - zviedri "Deathstars" un amerikāņi "Flyleaf", taču vienmēr esmu domājusi par to, cik ļoti cilvēku prātus uzkarsē tās pārdesmit minūtes pirms galvenajiem māksliniekiem, kad uz skatuves nav pilnīgi neviens un ar nervozām ovācijām tiek sagaidīts pat skaņotājs, kas uznāk tikai, lai lieku reizi sakārtotu vadus un pārbaudītu, ka tiešām viss ir kārtībā.

Koncerts sākas ar eksploziju "Right Now" un apmeklētākais "Korn" koncerts Eiropā (~ 10 000) ir sācies, publika un Džonatans Deiviss ir uz viena viļņa jau ar pirmajām skaņām. Kā teikts izplatītajā koncerta organizatoru paziņojumā, grupa pati ar koncertu ir apmierināta un Džonatans Deiviss teicis: "Tik atsaucīga publika deva papildus stimulu un koncertā varēja izjust īstenu vienotību ar klātesošajiem."

Skatuves priekšplānā, protams, ir abi galvenie "Korn" vīri - vokālists Džonatans Deiviss un basģitārists Fīldijs (Reginald "Fieldy" Arvizu), no grupas oriģinālā sastāva, jo, kā iepriekš ziņots, grupas ģitārists Mankijs (James Christian 'Munky' Shaffer) tūri pārtrauca pagājušajā mēnesī personisku iemeslu dēļ. No pavadošajiem mūziķiem vēl gribētos atzīmēt visai iespaidīgā izskata blondo fona vokālistu/perkusionistu, kas ik pa brīdim pievienojas Deivisam skatuves priekšplānā enerģiskā, kopīgā matu purināšanā.

Pats Džonatans nudien izskatījās glīti – melnie svārki, ar melnām pusgarajām zeķēm, pieļauju, radīs jaunu puišu svārku modes vilni kā tas jau bija pirms vairākiem gadiem. Noteikti apskatot fotogaleriju pievērsiet uzmanību elegantajam mikrofona statīva dizainam.

Kopumā koncerts bija "Korn" labāko dziesmu izlase, sakārtota tik veiksmīgā kārtībā, ka pāris brīžos, kad varbūt arī šķita, ka teju jau paliks garlaicīgi sekoja atkal jauns uzrāviens, liekot publikai gandrīz vai jukt prātā. Sākotnēji vienkāršo skatuves noformēju aptuveni ap piekto dziesmu papildina spoži zaļš lāzeršovs, bet Deiviss uzrunā atsaucīgo Rīgas publiku, lai sasveicinātos un atkal satricinātu, šoreiz ar "Korn" 99. gada hitu 'Falling Away From Me'. Šķiet, enerģijas līmenis ir visaugstākajā pakāpē, bet izrādās tas vēl nav viss, tūlīt pat seko 'Coming Undone' sakausējums ar Queen 'We Will Rock You', kas vienotā korī rībina Arēnas sienas.

Tam seko vēl vairāki gabali 'Faget', 'Throw Me Away', 'Trash', 'Freak On A Leash', 'Evolution' un citi, no kuriem Davis īpaši izceļ 'Bottled Up Inside' no 2002. gada albuma "Untouchables", kas pēc Džonatana paša vārdiem ir viņa mīļākais albums, bet dziesma esot par viņu paša dzīvi.

Koncertu noslēdz 'Ass Itch' no albuma "Life is Peachy", bet pēc vētrainiem aplausiem "Korn" ir atpakaļ, lai spēlētu dziesmu "ar kuru viss sākās" – 'Blind' (tā ir pirmā dziesma "Korn" 1994. gada debijas albumā "Korn"), ovācijas nerimst un noskan vēl trīs gabali 'Haze', 'Ever Be' un 'Got The Life'. Uhhh, tā tik bija 'new metal' retrospektīva, neganti enerģiskā izpildījumā.

Par citām koncerta kvalitātēm runājot – iespējams pie vainas bija mana atrašanās vieta zālē, tomēr pāris momentos, it īpaši sākumā, vokāls skanēja, manuprāt, pārāk vāji, taču kopumā par apskaņošanu tik jaudīgam kolektīvam "Arēnas Rīga" telpā, būtu grūti pie kaut kā piesieties.

Par pašu mūziku runājot – 'new metal' ir žanrs ar konkrētu sākumu un diezgan labi redzamām beigām, bez pārāk lielām iespējām attīstīties. Diezgan vienkārša un saprotama, bet spēcīga mūzika, kas piedzīvoja savu modes vilni, deviņdesmitajos gados vispirms ASV, tad Eiropā un tūkstošgades mijā arī Latvijā. "Korn", kā žanra paraugs vēl lieliski tur pie dzīvības šo enerģisko, bet primitīvo rokmūzikas virzienu, koncertos tomēr lielākoties spēlējot 90 gados tapušās dziesmas, kuru raupjā enerģija nu uzrunā tos, kas dziesmu tapšanas laikā vēl bija bērni.

Korn – Riga – 11. februāris.
Right Now
Starting Over
Love Song
A.D.I.D.A.S.
Hold On
Falling Away from Me
Coming Undone/We Will Rock You
Here to Stay
Faget
Throw Me Away
Trash
Helmet in the Bush
Freak On A Leash
Bottled Up Inside
Kiss
Evolution
Ass Itch

Encore:
Blind
Haze
Ever Be
Got The Life

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!