Foto: DELFI
Saviesīgās brīvdienas vakara čalas pieklusa vienā mirklī un jaunajā "Palladium" koncertzālē iestājās gandrīz pilnīgs klusums. Dzērienu glāzes sastinga rokās un liekās, visiem mazliet aizrāvās elpa, vēl pat īsi nezinot, ko sagaidīt no trauslās, satriecoši harizmātiskās būtnes, kura sestdienas vakarā ar savu klātbūtni pagodināja Rīgas klausītājus.

Annas Kalvi spožās debijas iemirdzēšanās neaptverami daudzskaitlīgajā britu mūzikas zvaigznājā apjūsmota jau daudzos medijos gan dzimtajā Lielbritānijā, gan citviet pasaulē. Tomēr Ŗīgas koncertā dzirdētais vairākkārt pārspēj no ierakstiem cerēto, pirmajā jūsmā ļaujot to nodēvēt par vienu no līdz šim labākajiem Latvijā redzētajiem koncertiem.

Anna Kalvi ir ārpus laika un modes - īsta noslēpumainā femme fatale. Viņa neatkāpjas no sava vizuālā tēla – vienmēr melns un sarkans, atglausti mati un košas lūpas. Prožektora baltajā gaismā viņā izskatās, kā no Deivida Linča filmu dūmakas izkāpusi – seksīga, liktenīga, vēsa – dievišķa un raganīga reizē. Tas disonē ar to sakautrējušos, maigo balsi, kas starp dziesmām bilst "paldies jums, mēs šeit esam pirmo reizi", tomēr padara priekšnesumu mīlīgu un piešķir tam siltu cilvēcīgumu.

Tomēr vizuālais tēls ir vien priekšnesuma pievienotā vērtība, ģitāru Anna Kalvi spēlē kā pats nelabais. Šķietami trauslajās rokās tā brīžiem tā vītero kā arfa, tad iesmeldzas kā vijole. Ar grūtībām izdodas atpazīt Leonarda Koena "Joan Of Arc", toties versija par Elvisa Preslija dziedāto rotaļīgo balādi "Surrender" ir kļuvusi par nolemtības un spriedzes pilnu liktenīgo tango. Savukārt opernamu skatuvju cienīgā balss te dūdo, te čukst, te pāraug mistikas pilnos sirēnas kliedzienos.

Lai gan uzmanības centrā ir pati Kalvi, nevar nepieminēt multiinstrumentālisti Malliju Harpazu, kura pie brokāta apsegtā galda virtuozi darbojas ar plašu sitam-grabinam instrumentu arsenālu, kā arī otru uzticamo Kalvi pavadoni – bundzinieku Danielu Meidenu – Vudu, kurš atsevišķos mirkļos pilda arī fona vokālista funkcijas. Te komplimenti jāsūta skaņu meistaru virzienā, jo palikusi sajūta, ka neesam palikuši apdalīti ne ar vienu skaņas niansi un mākslinieciskais pārdzīvojums lielā mērā ir arī lieliskās apskaņošanas rezultāts.

Kalvi talantu jau novērtējuši tādi dižgari kā Braiens Īno un Niks Keivs, dodot savu svētību un neskopojoties ar labām rekomendācijām. Viņas debijas albumam, kas iznāca šī gada sākumā, tiek prognozēti lieli panākumi arī turpmāk un nominācija "Mercury" balvai ir tikai sākums. Ņemot vērā Annas Kalvi pieaugošo popularitāti dzimtenē, kā arī ārpus tās, varam uzskatīt, ka esam bijuši liecinieki īpaši ekskluzīvam priekšnesumam.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!