Foto: DELFI
Daudz diskusiju un minējumu, dziesmu listes analīze un vēlmes izskanēja jau pirms koncerta Moriseja pazinēju un cienītaju vidū. Rīgas koncerta sakarā tos var iedalīt divās daļās - pirmie, kas visu savu apzinīgo mūžu gaidījuši Moriseja ierašanos Rīgā, otrie, kam Morisejs ir svētceļojums un pirmo reizi viņu redzēt, paeejot pāris kvartālus no centra “Sapņu Fabrikā”, liekas kaut kas teju vai zaimojošs. Tomēr kā pirmiem, tā arī otriem 5. jūlija koncerts bija obligāti apmeklējams pasākums, lai Rīgā redzētu par dzīvo leģendu dēvēto, nostāstiem un puspatiesībām apaugušo Stīvenu Patriku Moriseju.

Foto galerija

Par koncertu runājot – tas, protams, bija nevainojams – perfekti atstrādāta programma, kas izskanējusi ar nelielām izmaiņām teju vai visos koncertos pēdējo divu mēnešu laikā. Pats Morisejs rezervēts, eleganti ironisks un teicamā formā, ar lielisku vokālu, neskatoties uz ar balss saitēm saistītām veselības problēmām šī gada pavasarī.

Koncertu uzsāk “The Smiths” dziesma 'This Charming Man', bet kopumā izskan pieci leģendārās un ietekmīgās Mančestras grupas skaņdarbi - tai skaitā arī neskaitāmas kaverversijas piedzīvojusī 'How Soon Is Now', kā arī 'Girlfrien In a Coma', 'Ask' un 'You Just Haven't Earned It Yet, Baby'. Nekāda aizraušanās ar klasikajiem 'There is a Light That Never Goes Out', 'Bigmoth Strikes It Again' vai 'I Know It's Over'. Akcents tiek likts uz dažādiem Moriseja solokarjeras albumiem, vairāk uz pēdējiem trijiem, izskan hiti – personiski politiskais 'Irish Blood, English Heart', viens no jaunākajiem 'I'm Throwing My Arms Around Paris', kā arī 'Let Me Kiss You' un, protams, pēc visas ierasti narcisiski paššaustošās programmas – še tev - 'I'm Ok By Myself', bet pēc atgriešanās uz skatuves vēl arī 'First of the Gang...'

Ap Moriseja tēlu vijas daudz mītu un rituālu, nereti sapludinot to robežu, kur beidzas patiesība un sākas jau izpušķoti izdomājumi. Tiem pats mākslinieks ļauj plaukt un zelt visā krāšņumā, uzturot Moriseja kultu nu jau vairākās paaudzēs. Protams, ik pa laikam pats pielej eļļu ugunī. Piemēram, Rīgas koncertā populārā veģetārieša menedžments pie bildēšanas nepielaida portāla “Mango.lv” fotogrāfu, jo bija uzgājuši portālā, ka vienā no jaunākajām ziņām publicēts apskats par dīvainākajām pasaules tautu ēšanas tradīcijām, kura vizuālajā materiālā gozējas jēls lopiņa galvaskauss. Būtu nenormāli, ja kaut kas tāds tiktu pieļauts! Bravo Mozz! Tā top leģendas!

Toties ziedus Moriseja koncertā apsardze aizliedz ienest, sola gan nodot maksliniekam pēc koncerta, tā ka nedz ziedu pasniegšana, nedz arī mētāšana nenotiek. Savukārt klasisko pirmo sasvīdušo kreklu gan publika saņem, bet īpaši cīniņi par to nenotiek - ģēnija sviedru un apģērbu gribētāji dabū zibenīgi.

Lai arī daudzviet pasaulē Morisejs ir viena no lielākajām muzikālajam elkdievībām, Latvijā šī mūziķa fanu loks ir ļoti šaurs, par ko arī uzskatāmi liecina 5. jūlija “Sapņu fabrikas” apmeklētāju pasivitāte, ar atsevišķiem izņēmumiem. “Jūs nezinat dziesmu vārdus, smaidiet un mājiet līdzi ar galvām”. Ass un citēšanas vērts, kā vienmēr! Morisejs arī 'uzbrauc' pēdējo nedēļu Džeksona masu histērijai, secinot - 'The World Is Full of Crashing Bores'.

Mazliet dīvaini, bet publikai Morisejs saka 'spasibo', kas visdrīzāk arī nav nejauši, kā ikviena lieta, ko dara šis dzēlīgais pusmūža romantiķis.

Koncertā izpild ito dziesmu saraksts:

'This Charming Man'
'Billy Budd'
'Black Cloud'
'How Soon Is It Now?'
'Irish Blood, English Heart'
'Ask'
'I'm Throwing My Arms Around Paris'
'The World Is Full of Crashing Bores'
'You Just Haven't Earned It Yet, Baby'
'Why Don't You Find Out For Yourself?'
'Life Is A Pigsty'
'Let Me Kiss You'
'One Day Goodbye Will Be Farewell'
'Best Friend On The Payroll'
'Girlfriend In A Coma'
'When Last I Spoke To Carol'
'The Loop'
'I'm Ok By Myself'
'First of the Gang to Die'

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!