12. februāra vakarā, klubā "Melnā Piektdiena" notika amerikāņu 'punk/ska' grupas "Reel Big Fish" koncerts.
Vieta:
klubs "Melnā Piektdiena"

Laiks:
2008-02-12

Vērtējums:

Skaņa:

Bauda:

Programma:

Fotogalerija 'Reel Big Fish' Rīgā

Dzīvespriecīgie dauzoņas patiešām pulcēja pamatīgu skaitu savu fanu, pārpildot kluba telpas līdz pēdējam. Neskatoties uz to, ka tikai nedēļas sākums, fani strīpām vien dodas VEF virzienā, tāpat apmeklētāju vidū manāmas arī kaimiņu lietuviešu un igauņu kompānijas. Atsaucoties uz koncerta rīkotāju sniegto informāciju, koncertu apmeklējuši aptuveni 800 cilvēku, kas kluba koncertam Latvijā patiešām ir iespaidīgs skaitlis. Vēl sīkai statistikai – koncerts pilnība un vēl pa virsu izpārdots. Šis fakts gan nodrošina pamatīgu drūzmēšanos it visur, bet tomēr tāda patīkama sajūta, ka arvien vairāk šādi koncerti Latvijā sāk izdoties arī no komerciālā viedokļa, publika ir iekustināta. Un tas nozīmē, ka būs vēl.

Aktīvā grabināšanās pa instrumentiem sākas pēc pulksten septiņiem, kad uz skatuves kāpj pašmāju grupa "All Day Long", kam seko smaidīgie Latvijas 'ska' veterāni "Voiceks Voiska", ar savu labāko dziesmu izlasi.

Vakaru turpina austrieši "Guadalajara", kuri Rīgu apmeklē jau otro reizi, un šoreiz savu vizīti lepni nodēvējuši par Latvijas tūri. Pieņemu ka šādas grupas pasaulē ir simtiem, pa vienai uz katru vidusskolu. Viņas īpaši ne ar ko neatšķiras viena no otras, un dažas no tām ir populārākas par citām. Populārākās droši aicina festivālos spēlēt uz mazām skatuvēm pa dienas vidu, jo 'pop-ska' ir garants labai omai un patīkamam fonam, kas nav pārāk uzbāzīgs, un piedodiet, arī atmiņa paliekošs

Paši "Reel Big Fish" popularitāri guva, tā saucamajā trešā 'ska' viļņa laikā, par kuru pieņemts uzskatīt 80. gadu beigas, 90. gadus, kas ASV, it īpaši Dienvidu krastā, radīja virkni gan ar 'ska', gan dažādu 'ska' piejaucējumu grupām. Arī paši RBF nāk tieši no Kalifornijas.

Pārsvarā šis vienmēr ir bijis 'underground' žanrs, taču trešā 'ska' viļņa periods bija laiks, kad vairākas grupas un mūziķi spēlējot 'ska' tradīcijās ieturētu 'pop/punk' guva arī ievērojamus komerciālos panākumus.

"Reel Big Fish" noteikti ir šī perioda populārāko grupu desmitniekā, taču jāsaka - gan ar 'pop', gan ar 'punk' piedevu.

"Reel Big Fish" plašām masām ir pazīstami ar viņu populāro versiju par "A-ha" megahitu 'Take on me', kas iekļauta filmas "BASEketball" skaņu celiņā, kā arī neskaitāmās panku kaverversiju izlasēs. Viņu kontā ir arī citas kaverversijas popdziesmām, taču arī savu priecīgo dziesmu viņiem netrūkst - par sestdienas ballītēm, par meitenēm, par alu un tā tālāk.

Jādomā, šī ilggadējā skatuviskā pieredze un popularitātes lauri viņiem pašiem ir devuši to drošo pašpārliecinātību, ar kādu viņi plosās pa skatuvi. Viņiem nekas nav jāpierāda publikai, viņi vienkārši jau zina, ko gaida publika, un publika ļoti labi zina, uz ko nākusi. Par viņu gana nopietno statusu liecina arī visai iespaidīgais koncertu grafiks, kuru var aplūkot grupas mājaslapā, vakar viņi Helsinkos, rīt Stokholmā, tad Lielbritānijā un tā gandrīz neizlaižot nevienu dienu.

"Reel Big Fish" nospēlēja krietnu un priecīgu koncertu, gan ar vecākām gan jaunām dziesmām no pēdējā albuma "Monkeys for Nothin' and the Chimps for Free". Ļāvās sirsnīgām, bet, pieļauju, iestudētām ākstībām uz skatuves. Uz beigu pusi noskan arī viena no 'punk/ska' kaverversijām Fila Kolinsa dziesmai 'Another Day in Paradise'. Griesti pil, publika jautri danco, tiek mestas nost drēbes un ballīte sit augstu vilni, bet pēc otras atgriešanās uz skatuves pašā koncerta finālā neiztiek arī bez iepriekš pieminētā populārā saldā ēdiena 'Take on Me', kas pieliek treknu punktu vakara jautrībai.

Visi nosvīduši un laimīgi drūzmējas pie garderobes, turpat arī grupa "Gudalajara" dala savus promo diskus, kurus pirms tam aicināja pirkt par 5 latiem.

Varbūt bija drusku par daudz grupu otrdienas vakaram, bet kopumā bija priecīgi un labi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!