Foto: DELFI
Lietainā, drēgnā 3. oktobra vakarā Rīgā jau otro reizi ieradās Eseksas grupa "Prodigy", viens no 90. gadu britu deju mūzikas simboliem līdzās "Fatboy Slim" un "Chemical Brothers". Grupa, kas savulaik radīja savu, ne ar vienu nesajaucamo muzikālo rokrakstu jaucot kopā elektronisku, dzīvos instrumentus un pievienojot tam klāt pankroka cienīgus uzsaucienus.

Foto galerija

Katrā vidusskolēnu paaudzē tiek izauklētas grupas, kuru hīti ir palikuši atmiņā pat tad, ja neesi bijis šīs grupas liels fans. Deviņdesmito vidū šāda kulta grupa pāris gadus bija "The Prodigy" – klases vakara repertuārs, un tolaik populārā pasākuma "Popiela" neiztrūkstošs attēlošanas objekts – līdz nevainojamai līdzībai noslīpēts Kīta Flinta konvulsīvais dejas solis, džemperis kā ASV karogs un drosmīgākajiem arī divas izdzītas grebenītes. Šie izaugušie vidusskolēni (lai vai par ko viņi būtu izauguši un lai vai kādā valodā runātu), kā arī jaunākās paaudzes fani aptuveni līdz pusei aizpildīja "Skonto" halli, lai savām acīm redzētu savus elkus, kas Rīgā viesojās jaunākā albuma "Invaders Must Die" popularizēšanas turnejas ietvaros. Pēc vasaras festivālu koncertu plejādes šī bija grupas pirmā uzstāšanās slēgtās telpās.

"Invaders Must Die" iznāca pēc ievērojamas pauzes - piecu gadu pārtraukuma, turklāt šis albums netika īpaši gaidīts, pēc ne pārāk veiksmīgā 2004. gada "Always Outnumbered, Never Outgunned". Zinu pat dažus kādreiz zvērinātus "Prodigy" fanus, kas pēc "Always Outnumbered, Never Outgunned" noglabāja viņus atmiņu plauktiņā un īpaši vairs necentās interesēties par turpmākajiem grupas muzikālajiem plāniem. Bet - par "Prodigy" labāks izrādījās tikai "Prodigy" – jaunais albums ir atgriešanās pašiem pie sevis, pašcitēšana un jau pazīstamu samplu un ritmu veikla izmantošana jaunā kvalitātē. Tas trāpījis sirdī tai paaudzei, kuru skolas diskotēku atmiņu neatņemama sastāvdaļa ir 'Firestarter', 'Woodoo People', 'Out Of Space' u.c.

Šķiet, nemaz neķeroties klāt 2004. gada albuma gabaliem, Rīgas koncerta publika, saņēma visu 90. gadu hītu kokteili komplektā ar jaunā albuma dziesmām. Te gan gribētos to saukt drīzāk par skaņas haosu, kas tā īsti pat līdz pus zālei netiek un pazūd kaut kur karsti mitrajā gaisā starp mucveidīgās telpas sienām. Taču paši "Prodigy" gan par to lieku kreņķi neķer un ir apbrīnojami enerģiski un nenogurdināmi, liekot te celties, te lekt, un iekustinot uz dejošanu ne tikai publiku, bet arī bārmeņus un citu tehnisko personālu. Koncerta beigu daļa piedzīvoju sajūtu, ka noteikti šis varētu būs lielisks, 'jumtu noraujošs' priekšnesums (pieņemu, ka pirmajās rindās esošajiem tāds tas arī bija), tikai lūdzu – citā, pavisam citā telpā vai brīvā dabā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!