Foto: Publicitātes foto. Latonija Mūra
Liepājā, koncertzālē "Lielais dzintars", Liepājas mākslas foruma kulminācijā ceturtdien, 11. augustā, plkst. 19.00 varēs noskatīties Džordža Gēršvina operas "Porgijs un Besa" koncertiestudējumu ar solistiem no ASV un Lielbritānijas. Iestudējums tapis īpaši Liepājas mākslas forumam un Cēsu Mākslas festivālam.

Džordža Gēršvina opera “Porgijs un Besa” pēc pirmizrādes 1935. gadā pamatīgi sajauca galvu gan Gēršvina daiļrades cienītājiem, gan viņa pēlējiem, savukārt Latvijā šī opera iestudēta tikai vienu reizi – 1973. gadā Latvijas Nacionālajā operā, un kopš tā laika atkārtoti nav uzvesta.

Kā pirms gaidāmā, džeza motīviem bagātā operas koncertiestudējuma stāsta mūzikas pētnieks Orests Silabriedis: “Gēršvina daiļrade ir simbols tam, kā 20. gadsimta pirmajās desmitgadēs tuvinājās divas kultūras – eiropeiskā klasiskās mūzikas vide un Amerikas melnādainais savvaļas augs džezs. “Porgijs un Besa” ir profesionāli, meistarīgi uzrakstīts, aizraujošs mūzikls, un tā arī ir atslēga šī šedevra mūžīgajai aktualitātei – šis ir spilgtā, muzikālā valodā izklāstīts stāsts par mīlestību, tās nepastāvīgumu, kaislību, noziedzību, sadzīves traģēdijām un vienkāršiem ikdienas priekiem. Šāds stāsts ir katram saprotams, jo ar to iespējams identificēties, un var tikai pabrīnīties, kā mēs Latvijā tik ilgi esam iztikuši bez šī starptautiski atzītā šedevra iestudēšanas. “

Operas galvenais varonis Porgijs ir kropls ubags, kurš tiecas pēc savu sapņu piepildīšanas. Viņš iemīlas Besā un saņem pretmīlestību, taču šīs sievietes dzīvē ir arī citi vīrieši. Stāsta izskaņa liek nojaust gan cerību, gan briesmas: Besa kopā ar narkotiku tirgoni aizbrauc uz Ņujorku, un Porgijs nolemj abiem sekot.

Četras galvenās lomas, atbilstoši autora iecerei, izpildīs afroamerikāņu solisti. Porgijs – Lesters Linčs, Besa – Latonija Mūra, Krauns – Rodnijs Klārks, Sportinlaifs – Džermeins Smits. Kā 3. augustā notikušajā preses konferencē stāstīja paši solisti, neskatoties uz faktu, ka daļa mūziķu iestudējumā dažādas lomas izpilda jau teju 20 gadus, ikkatra atskaņojuma reize nes jaunas krāsas muzikālajā un emocionālajā stāsta izpildījumā.

Pēc uzveduma pirmās izrādīšanas 6. augustā Cēsu Mākslas festivālā, muzikologs Armands Znotiņš raksta: “Sevišķi uzrunāja operas titulvaronis – Porgija loma Lestera Linča īstenojumā visas izrādes gaitā saistīja ar tembrālu izteiksmīgumu, vokālu stabilitāti, bagātīgu emocionālo izjūtu spektru. Līdzās atšķirīgas nianses un noskaņas ienesa baritona Rodnija Klārka uzstāšanās, tieši tāpat apliecinot spēju radīt muzikāli viengabalainu operas varoņa tēlu. Savukārt Džermeins Smits uzreiz pievērsa uzmanību ar grotesku raksturlomu, kuras pilnvērtīgā iedzīvinājumā, protams, nepieciešama arī vokālā meistarība, un tās solistam netrūka. Un, bez šaubām, operas izrāde nebūtu iedomājama bez Latonijas Mūras košā un valdzinošā soprāna tembra, kurš atbilstoši mūzikas rakstura maiņām plastiski izgaismojās gan lirisku, gan dramatisku pārdzīvojumu brīžos.”

Foto: Publicitātes foto

Par uzveduma skatuvisko un vizuālo pusi rūpējies Viesturs Kairišs. “Gēršvina “Porgijs un Besa” – afroamerikāņu eps, pilns kaisles, paradoksālas mīlestības un fatālas veselā saprāta ignorēšanas. Ar melnādainās Amerikas džeziskajiem motīviem tas ievelk sevī kā kāda pārdabiska maģija un iedarbojas visā tavā ķermenī ar savu kolorīto emocionālo sprāgstvielu. Gluži neparasta mūzika latviešu mentalitātei, jo attālums starp emociju un psiholoģisko reakciju gandrīz nepastāv, mūzika tevi pievar ātri un galīgi. Visā šajā džezoperā ir kāds garīgs pozitīvisms, draivs, kas pārņem tavu uzmanību pilnībā un neatlaiž ilgi. Interesants uzdevums nodarboties ar tik netipisku materiālu. Vienaldzīgu tas neatstās nevienu,” stāsta režisors.

Uzvedumu muzikāli krāšņos Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris Andra Pogas vadībā, koris “Kamēr…” un latviešu operas skatuves solisti – liepājniece Margarita Vilsone, Sonora Vaice, Mihails Čuļpajevs, Rihards Mačanovskis, Ilona Bagele un citi.

Liepājas mākslas forums tika atklāts 5.augustā un turpināsies līdz pat 13. augustam. Vairāk informācijas – www.greatamber.lv.

Biļetes uz koncertu, sākot no 30 eiro, var iegādāties visās “Biļešu paradīzes” kasēs un internetā.

Foto: "Porgijs un Besa" Cēsu mākslas festivālā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!