Foto: Andras Farkas
Šopavasar, 26. martā plkst. 18.00 Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" īpašo notikumu sērijā "Pasaule Lielajā dzintarā" gaidāma tikšanās ar čigānu tautas mūzikas vēstnesi – skanīgās balss īpašnieci Moniku Lakatošu (Mónika Lakatos) un dziedātājas apvienību "Gipsy Voices", kuri klausītājus iepazīstinās ar valahu čigānu etnisko mūziku un dziedājumiem, portālu "Delfi" informēja "Lielā dzintara" preses pārstāve.

Apvienības enerģiskajā izpildījumā skanēs čigānu mūzikai raksturīgie straujie, impulsīvie ritmi un kaislīgas improvizācijas, kas mīsies ar saldsērīgām un sirdi plosošām melodijām. Čigānu mūzikas skanējumu koncerta viesi iepazīs, klausoties skaņdarbus no apvienības albuma "Hangszín" ("Tonis"), kas atklās šīs tautas likteni un dvēseles slēptākās stīgas.

Čigānu tautai mūzika un dziesma cauri laikiem ir bijis komunikācijas veids – romu ģimenēs nav pieņemts vārdos izteikt jūtas, emocijas vai mīlestību. Tas tiek darīts ar dziesmas palīdzību. Mūzikai ir īpaši nozīmīga loma kopienā – tā ir daudz vairāk nekā izklaide, laika pavadīšana. Mūzika ir valoda un saziņas veids.

Kopā ar "Gipsy Voices" Monika Lakatoša izpildīs valahu tautas etniskos skaņdarbus oriģinālā skanējumā – tieši tā, kā grupas dalībnieku ģimenēs tie dziedāti kopš agras bērnības. "Koncertos mēs izmantojam tradicionālos instrumentus – alvas kannu, karotes, koka sili, kā arī ģitāru, kas papildina kopējo skanējumu. Taču priekšplānā vienmēr ir solista balss. Tieši dziedātāji izsenis bijuši tie, kuri kopienā visvairāk tika respektēti, radīja un nodeva tālāk savu personīgo interpretāciju," atklāj Monika, kura šī kultūras mantojuma saglabāšanu ir izvirzījusi par savu misiju.

Monika Lakatoša dzimusi Ungārijā, Budapeštā valahu čigānu ģimenē. Pateicoties tēvam un savām tantēm, dziedāšanu apguvusi pašmācības ceļā. Plašāku atpazīstamību Monika iemantoja pirms 25 gadiem, kad, pašai nezinot, jaunā dziedātāja tika pieteikta tobrīd populārākajam Ungārijas talantu šovam, kurā spēcīgā vokāliste plūca uzvaras laurus, kļūstot par pirmo romu tautības uzvarētāju šova vēsturē. 2004. gadā kopā ar savu vīru Mihāju Rostāšu (Mihály Rostás) Monika nodibināja apvienību "Romengo", ar kuru kopā apceļojuši Dienvidameriku un Āziju, kā arī koncertējuši tādās prestižās koncertvietās kā Berlīnes filharmonija un Frankfurtes opera. Gan grupas oriģinālmūzika, gan Monikas pirmais, 2017. gadā izdotais solo albums iekarojuši augstas vietas Eiropas Pasaules mūzikas pirmajā desmitniekā. Monika saņēmusi neskaitāmas starptautiskas atzinības, no kurām nesenākā un nozīmīgākā ir 2020. gadā pasaules mūzikas izstādē Womex iegūtā godalga kategorijā "Labākais mākslinieks". Monika Lakatoša ir pirmā romu tautas dziedātāja, kura saņēmusi šo prestižo apbalvojumu.

Apvienība "Gipsy Voices" ("Čigānu balsis") dibināta 2018. gadā un tās mērķis ir pārstāvēt un saglabāt valahu čigānu (Olah Gypsies) etnisko tradīciju un oriģinālo skanējumu. Grupas sastāvā kopā ar Moniku spēlē viņas vīrs Mihājs Rostāšs (Mihály Rostás), Roberts Lakatošs (Róbert Lakatos), Ildiko "Kristi" Baloga (Ildikó "Kriszti" Balogh), Andrea Balogs (Andrea Balogh), Dženifera Rostāša (Dzsenifer Rostás) un perkusionists Matē Kovāčs (Máté A. Kovács). Grupas sastāvs ir mainīgs un koncertos klausītāji var satikt arī citus kopienas mūziķus, kas katru koncertu padara par neatkārtojamu pieredzi. Savā repertuārā apvienība klausītājus iepazīstina ar valahu čigānu mūzikas straujo ritmu un pulsējošo enerģiju. Apvienības debijas albums "Hangszín" klajā nāca 2020. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!