Šī gada 5. un 6. augustā Mežaparka Lielajā estrādē norisināsies vērienīgs notikums, kurā līdz šim nebijušā formā savienosies divas tradīcijas - dziesma un deja. Koncertuzvedumā "Dziesma dejo. Deja skan" pulcēsies vairāk nekā 6000 dalībnieku no Latvijas un ārvalstīm. Lai koncertuzveduma komponists un muzikālās daļas vadītājs Uģis Prauliņš varētu izveidot vienotu skaņas dizainu, kā arī, lai mūziķi to varētu izpildīt, bija nepieciešams katra skaņdarba nošu pieraksts, kas vairumā gadījumu nebija saglabājies. Tāpēc tika veikta nošu restaurācija jeb transkripcija. Šo apjomīgo darbu veica komponists un mūziķis Edgars Linde, kas prasīja 8 mēnešus ikdienas darba.

Kā atzīst nošu restaurators Edgars Linde, viss process noticis klausoties konkrētos skaņdarbus un pilnīgi visu ierakstā dzirdamo pārvēršot nošu materiālā, lai orķestris varētu spēlēt un koris dziedāt. Lielākajai daļai mūzikas materiāla bija pieraksti klavieru partijai, taču orģināls skaņdarba pieraksts ar visām instrumentu partijām pārsvarā nebija saglabājies.

Skaņu ieraksti, ko izmanto dejotāji, saglabājušies pat no pagājušā gadsimta piecdesmitajiem gadiem. Piemēram, visiem zināmajam skaņdarbam "Es mācēju danci vest" ir dzirdamas vijoles, alti, čelli, kontrabasi, pūtēji, koris utt. Taču šo instrumentu nošu pieraksta nav, un, lai to radītu, Edgars Linde klausījās katru ierakstu un veica nošu transkripciju.

Stāsta Edgars Linde: "To, ko es nevarēju sadzirdēt, pats saliku tā, kā tam ir jābūt. Vieglāk, protams, bija strādāt ar skaņdarbiem, kam ir mazāks muzikālais sastāvs. Taču ir arī lielās partitūras, īpaši no pagājušā gadsimta piecdesmitajiem un sešdesmitajiem gadiem, ko veidoja folkloras orķestris, kas ierakstīja Latvijas radio ierakstu studijā. Katrs skaņdarbs bija kā eksāmens manu spēku pārbaudei."

Idejas autors un producents Edžus Arums piebilst: "Pēc projekta labprāt nodosim visu nošu un audio materiālu Latvijas Nacionālajam kultūras centram, lai ikvienam, kurš vēlas kādu no šiem skaņdarbiem izpildīt, būtu tāda iespēja, tādejādi veicinot dziesmas un dejas sintēzi dažādos formātos visā Latvijā. Koncertuzvedums tiks ierakstīts arī audioformātā, un arī jaunizveidotie ieraksti būs pieejami visiem."

5. un 6. augustā Mežaparka Lielajā estrādē savienosies divas tradīcijas – dziesma un deja. Koncertuzveduma nosaukums "Dziesma dejo. Deja skan" ir arī formas apzīmējums, jo dejotāji arī dziedās un koristi dejos. Repertuārs sastāv no labi zināmiem koru un deju numuriem, kā arī jaunrades, tādēļ komponists un muzikālās daļas vadītājs Uģis Prauliņš ir izveidojis vienotu skaņas dizainu visam koncertuzvedumam. Uzveduma mākslinieciskie vadītāji ir Agris Daņiļēvičs un Mārtiņš Klišāns.

Mežaparka Lielajā estrādē to izpildīs ap 6000 dalībnieku no visas Latvijas un ārzemēm, kā arī 14 mūziķu sastāvs. Skatītāji šoreiz sēdēs atjaunotās Mežaparka Lielās estrādes korim paredzētajās vietās, bet dalībnieki dejos laukumā, kur parasti atrodas skatītāju soli. Biļetes uz uzvedumu nopērkamas šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!