Noslēdzot valsts svētku nedēļu, piektdien, 5. maijā, plkst. 20.00 Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" izskanēs vienu no vērienīgākajiem Latvijas simtgadei veltītajiem projektiem – koncertu cikla "Latvijas gredzens" Latgales novadam veltītais uzvedums "Latgales gredzens".

Atgādinām, ka uzvedums pirmizrādi piedzīvoja 22. aprīlī Rēzeknē, turpinājumā tika izrādīts Jelgavā un Cēsīs, bet noslēgumu piedzīvos Liepājā.

"Ejot gadsimtiem, Latgales unikālais kultūras mantojums joprojām uztur dzīvu vienu no tās fenomeniem – tradicionālās muzicēšanas un katoļu baznīcas tradīciju mijiedarbību, to saplūšanu vienotā mākslinieciskā veselumā. Šis koncerts ir mēģinājums dzīvot tajā kultūrtelpā, ko veido katoliciskā tradīcija ciešā mijiedarbībā ar tradicionālo kultūru," teicis koncertcikla idejas autors un muzikālais vadītājs, Latvijas Radio kora diriģents Sigvards Kļava. Viņa iecere ir divu gadu laikā, četros atšķirīgos muzikālos kopumos izcelt un parādīt katra Latvijas novada īpatnības, bagātības un enerģiju caur vietējo cilvēku skatupunktu.

Latgales novadam veltītajā koncertizrādē skanēs daudzi un dažādi instrumenti – vijole, cimbala un kontrabass, akordeons, mandolīna un cītara, ermoņikas, grābekļi, klabekļi un taustiņi, perkusijas, vargāni un pašdarināti instrumenti, kā arī keramiķes Mairitas Folkmanes un mūziķa Aleksandra Maijera jaunbūvētais instruments – lamellofons.

Uzvedumā piedalās: Latvijas Radio koris, Latgales muzikantu grupa un priesteri. Idejas autors un muzikālais vadītājs – Sigvards Kļava, video māksliniece – Katrīna Neiburga, scenogrāfs – Rūdolfs Baltiņš, gaismu mākslinieks – Egils Kupčs, režisore – Inese Mičule.

Otrs cikla uzvedums būs veltīts Kurzemes novadam. Uz pirmizrādi šā gada 16. novembrī Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" biļetes jau ir pieejamas visās "Biļešu paradīzes" kasēs, internetā un koncertzāles informācijas centrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!